Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Lázadás Gingrich ellen

Volt már szó arról, hogy nem indult éppen zökkenőmentesen Newt Gingrich elnökválasztási kampánya. Előbb magára haragította saját párttársait egy egészségügyi reformról szóló nyilatkozatával, majd később kínos kérdéseket kapott arról, hogy miként sikerült félmillió dolláros tartozást felhalmozni a (Truman Capote regénye átal is elhíresült) Tiffany ékszerkereskedőnél.

Most még súlyosabb problémákkal volt kénytelen szembesülni. Szerdán fellázadt ellene saját kampánystábja, majd több mint két tucatnyian - köztük vezető tanácsadók - ott is hagyták. A stábnak az volt a baja Gingrich-csel, hogy szerintük nem veszi elég komolyan a kampányt, és inkább törődik saját kis projektjeivel - például feleségével közös dokumentumfilmjének promotálásával - mint a korteskedéssel. Szemére hányták azt is, hogy az utóbbi hetekben sem a munkára koncentrált, hanem elment egy görögországi hajókörútra.


Kampány helyett hajókázni mentek - Forrás: Facebook

A New York Times szerint a tanácsadói eleve próbálták lebeszélni az útról, de a felesége ragaszkodott hozzá, hogy elmenjenek a többek között Rodosz szigetét érintő hajókázásra. Gingrich azzal védekezett, hogy időnként egy politikusnak is szüksége van arra, hogy megálljon és gondolkodjon.

A harcias nyilatkozatairól ismert egykori képviselőházi elnök állítólag két nagy beszédet is előkészített a hajókázás közben, és most stáb híján nem is nagyon tud mást csinálni, mint hogy rendezvényeket tart, és ezeket elmondja. Háttércsapat nélkül azonban nagyon nehéz lesz hatékonyan megszervezni ezeket az eseményeket, arról nem is beszélve, hogy Gingrich így komoly hátrányba kerül az adománygyűjtésben is.

Volt már példa hasonlóra az előző elnökválasztási kampányban is. Akkor John McCain kampánya omlott össze nem sokkal az indulás után, de ő nem adta fel, hanem egyedül járta az országot, és végül sikerült is elnyernie a jelöltséget. Valami - például ez a görög körút - azonban azt súgja, hogy McCain mintha komolyabban vette volna a kampányolást, úgyhogy ha Ginrgrich az ő példáját akarja követni, akkor sürgősen össze kell kapnia magát.

0 Tovább

Még egy csillámporos támadás is sújtja Gingrichet

Mintha nem lenne elég baja Newt Gingrichnek. Az elmúlt napokban magára haragította gyakorlatilag a teljes republikánus pártot, és most már saját egykori munkatársai is arról beszélnek, hogy még az előtt elszálltak elnökválasztási reményei, hogy igazán elkezdte volna a kampányolást. Erre most egy dedikáláson eléállt egy melegjogi aktivista és a fejére öntött egy doboz csillámport. A férfit gyorsan kivezették, de még volt ideje elmondani, hogy szerinte a konzervatív Gingrichnek be kellene fejeznie a melegek érdekeit sértő politizálását, mert az megosztja az országot. A republikánus politikus lesöpörte magáról a csillámport, de az asztalon maradt egy jó adag, miközben folytatta a dedikálást. Annyit még megjegyzett, hogy "szép dolog egy szabad országban élni".

0 Tovább

Hogyan ássa el magát egy veterán republikánus?

Azt hiszem, lassan megszületik egy új átok a 2012-es elnökválasztáson indulni akaró republikánus aspiránsok között: Írjon rólad szerkesztőségi cikket a Wall Street Journal! Ez egy konzervatív értékeket valló újság, így alapesetben a demokratákat szokta ekézni, az utóbbi napokban azonban a republikánus jelöltségre pályázó politikusok szétcincálásával töltik az idejüket a véleményoldal szerkesztői.

Múlt héten ott volt ugye Mitt Romney, most pedig Newt Gingrichnek mennek neki. Gingrich fénykora a kilencvenes évek közepén volt, amikor a képviselőház vezéreként vívta meccseit Bill Clintonnal. Ő volt az egyik motorja a Clinton elleni felelősségrevonási eljárásnak is a Lewinsky-ügyben, de aztán sokat veszített hitelességéből, amikor fény derült saját házasságtöréseire.


Gingrich össztűz alatt - Forrás: Facebook

Gingrich lemondásra is kényszerült képviselőházi helyéről, és ugyan soha nem tűnt el teljesen a nyilvánosságból, az igazi politikai visszatérést a mostani elnökválasztási kampány jelenthetné számára. Most azonban az a téma a Wall Street Journalhez hasonló konzervatív fórumokon is, hogy vajon már most végleg befellegzett neki, vagy pedig még húzza egy darabig.

Azt hányják Gingrich szemére, hogy egy vasárnapi tévéműsorban kritizálta azt a tervet, amellyel az idősek egészségügyi ellátását reformálná meg a képviselőház költségvetési bizottságának elnöke, Paul Ryan. A javaslat lényege, hogy míg most az állam fizeti az idősek gyógyításának költségeit, addig 2022-től az 55 év alattiak számára egy új rendszer lépne életbe, amelyben az emberek támogatást kapnának ugyan az államtól, de biztosítóval kellene szerződniük. Ez az elképzelés része Ryan átfogó kiadás- és hiánycsökkentési programjának.

Mivel a szenátusban többségben lévő demokraták hevesen ellenzik a tervet, így egyelőre semmi esély nincs rá, hogy törvény legyen belőle. A republikánusok mégis felsorakoztak mögötte (bár volt némi bizonytalankodás néhány politikus részéről), így Gingrich kritikáját többen egyfajta árulásnak tekintik (például a WSJ is).

Gingrich ráadásul nemcsak hogy bírálta a tervet (amely szerinte túl radikális), hanem egyúttal jelezte, támogatja azt, hogy az embereket ösztönözzék arra, egészségbiztosítást kössenek. A vasárnapi interjúban mondottakat úgy is lehetett értelmezni, hogy épp a kötelező egészségbiztosítást bevezető Obama-kormányzat szándékait támogatja, ami eretnekségnek számít republikánus körökben, így Gingrich később egy videóüzenetben bizonygatta, hogy semmi sem áll tőle távolabb, mint Obama reformjának támogatása.

Az biztos, hogy nem ilyen kampánykezdetről álmodtak a republikánusok. A demokraták ugyanakkor valószínűleg nem bánják. Ahogy a Wall Street Journal viccelődve megjegyezte: Biztos, hogy imádják ezt az egészet a Fehér Házban.

Update szerda reggel 7:47-kor: helyi idő szerint kedd késő délután Gingrich telefonon beszélt Ryannel, és utóbbi szerint bocsánatot kért a nyilatkozatáért. Gingrich maga is beszélt újságíróknak arról, hogy a vasárnapi interjúban talán túl keményen fogalmazott.

0 Tovább

Gingrich tapogatózik

Valamit végül is tényleg bejelentett Newt Gingrich Atlantában. Az úgynevezett puhatolózó vagy tapogatózó bizottságot még nem hozta létre, de magát a puhatolózást hivatalosan is megkezdte. Elindított egy honlapot, és mostantól már vonatkoznak rá a hivatalos választási szabályok, amelyek értelmében megkezdheti az adománygyűjtést. Mivel azonban egyelőre bizottsága nincs, így azt nem kell közzétennie, hogy mennyi pénz folyik be hozzá. Valóíszínűleg egyébként épp azért halad ilyen lassan a kampány beindításával, mert van egy csomó olyan érdekeltsége (politikai szervezetekben), amelyek pénzügyeit előbb tisztázni kell ahhoz, hogy aztán mindenféle összeférhetetlenség nélkül tudja folytatni a kampányát.

Gingrich az első komolyan vehető politikus, aki hivatalosan is jelezte, indulni akar a 2012-es elnökválasztáson. Ezzel most helyzeti előnyre tehet szert, hiszen jóval nagyobb médiafigyelmet kap majd, mint a republikánus jelöltségért csak később versenybe szálló politikus. Persze első indulónak lenni kockázatos is ebben a versenyben, a figyelem ugyanis azt is jelenti, hogy állnia kell az esetlegesen kényelmetlen kérdéseket. Márpedig nem kell sokat turkálni Gingrich múltjában, hogy ilyeneket találjanak az újságírók. Elég csak feszegetni a képviselőházból történt nem túl dicsőséges lemondását 1998-ból, illetve szóba hozni azt, hogy mennyire fér össze az általa hangoztatott konzervatív értékekkel az, hogy már háromszor házasodott, ráadásul egyik feleségét megcsalta (épp akkor, amikor Bill Clintont ostorozta a Lewinsky-ügy miatt).

A fenti videón mindenesetre Amerika problémáinak megoldásairól beszél. Szerinte az egyik legfontosabb lépés az lenne, hogy a szövetségi hatáskört szűkíteni kellene, és vissza kellene adni egyes feladatokat az államoknak. Magáról a hivatalos indulásról csak a közepén, a 3,5. percnél kezd beszélni, akkor is csak egy újságírói kérdésre.

 

0 Tovább

Gingrich elindul! Nem, mégsem! Illetve talán...

Egy dolog tűnik biztosnak Newt Gingrich csütörtöki programját illetően. Az, hogy délután ellátogat Atlantában a georgiai kormányzó, Nathan Deal székházába, majd megbeszélésük után tart egy sajtótájékoztatót. Kedden olyan nyilatkozatok jelentek meg Gingrich környezetéből, hogy ott fogja bejelenteni az úgynevezett tapogatózó bizottságnak (exploratory committee, biztos van rá jobb magyar szó, de nem jutott eszembe) a létrehozását, amely az első egyértelmű jele lenne annak, hogy indulni akar a jövőre esedékes elnökválasztáson. Nem sokkal később azonban egyik tanácsadója már arról beszélt, hogy igazából nem is a bizottság megalakulását fogja bejelenteni, hanem csak utalást tesz arra, hogy egyszer majd talán létrehoz egy ilyet.


Newt Gingrich - Forrás: Facebook.com/newtgingrich

Kicsit zavarosan indul tehát Gingrich esetleges kampánya, pedig ő lehetne az első komolyabb aspiráns, aki beszáll a republikánus elnökjelöltség megszerzéséért induló versenybe. A többi lehetséges és a felmérésekben előkelőbb helyeken szereplő versenyző - Mitt Romney, Mike Huckabee, Tim Pawlenty és Sarah Palin - egyelőre lebegteti az indulást. A pálya azonban nem üres, Herman Cain egykori kommentátor és pizzacég-vezető már bejelentette, hogy harcba száll az elnökjelöltségért.

Gingrich politikai karrierjének legemlékezetesebb időszaka a kilencvenes évek közepére esik, amikor oroszlánrésze volt abban, hogy a republikánusok többséget szereztek a törvényhozásban 1994-ben. Kíméletlen ellenfele volt Bill Clinton akkori elnöknek, végül azonban etikai vétségek gyanújának árnyékában lemondásra kényszerült. Nem tűnt el azonban a közéletből, továbbra is gyakran hallatja a hangját, különösen mióta ő is a konzervatív Fox News fizetett kommentátora lett.

A legbiztosabb jele egyébként annak, hogy Gingrich tényleg azon gondolkodik, hogy elindítja kampányát, épp az, hogy a Fox News szerdán bejelentette, felfüggeszti a szerződését (egy másik lehetséges indulóval, Rick Santorummal is ez történt). A csatorna azzal indokolta döntését, hogy Gingrich részéről már határozott jelzések érkeztek arra, hogy kampányra készül. Stábtagjainak nyilatkozatai alapján ez nem annyira egyértelmű, de csütörtök délután (magyar idő szerint persze inkább este) mindenesetre okosabbak leszünk.

0 Tovább

potus & co

blogavatar

Mi és miért történik az amerikai politikában? Egy blog egyenesen Washington DC-ből.

Utolsó kommentek