Azt hiszem, lassan megszületik egy új átok a 2012-es elnökválasztáson indulni akaró republikánus aspiránsok között: Írjon rólad szerkesztőségi cikket a Wall Street Journal! Ez egy konzervatív értékeket valló újság, így alapesetben a demokratákat szokta ekézni, az utóbbi napokban azonban a republikánus jelöltségre pályázó politikusok szétcincálásával töltik az idejüket a véleményoldal szerkesztői.

Múlt héten ott volt ugye Mitt Romney, most pedig Newt Gingrichnek mennek neki. Gingrich fénykora a kilencvenes évek közepén volt, amikor a képviselőház vezéreként vívta meccseit Bill Clintonnal. Ő volt az egyik motorja a Clinton elleni felelősségrevonási eljárásnak is a Lewinsky-ügyben, de aztán sokat veszített hitelességéből, amikor fény derült saját házasságtöréseire.


Gingrich össztűz alatt - Forrás: Facebook

Gingrich lemondásra is kényszerült képviselőházi helyéről, és ugyan soha nem tűnt el teljesen a nyilvánosságból, az igazi politikai visszatérést a mostani elnökválasztási kampány jelenthetné számára. Most azonban az a téma a Wall Street Journalhez hasonló konzervatív fórumokon is, hogy vajon már most végleg befellegzett neki, vagy pedig még húzza egy darabig.

Azt hányják Gingrich szemére, hogy egy vasárnapi tévéműsorban kritizálta azt a tervet, amellyel az idősek egészségügyi ellátását reformálná meg a képviselőház költségvetési bizottságának elnöke, Paul Ryan. A javaslat lényege, hogy míg most az állam fizeti az idősek gyógyításának költségeit, addig 2022-től az 55 év alattiak számára egy új rendszer lépne életbe, amelyben az emberek támogatást kapnának ugyan az államtól, de biztosítóval kellene szerződniük. Ez az elképzelés része Ryan átfogó kiadás- és hiánycsökkentési programjának.

Mivel a szenátusban többségben lévő demokraták hevesen ellenzik a tervet, így egyelőre semmi esély nincs rá, hogy törvény legyen belőle. A republikánusok mégis felsorakoztak mögötte (bár volt némi bizonytalankodás néhány politikus részéről), így Gingrich kritikáját többen egyfajta árulásnak tekintik (például a WSJ is).

Gingrich ráadásul nemcsak hogy bírálta a tervet (amely szerinte túl radikális), hanem egyúttal jelezte, támogatja azt, hogy az embereket ösztönözzék arra, egészségbiztosítást kössenek. A vasárnapi interjúban mondottakat úgy is lehetett értelmezni, hogy épp a kötelező egészségbiztosítást bevezető Obama-kormányzat szándékait támogatja, ami eretnekségnek számít republikánus körökben, így Gingrich később egy videóüzenetben bizonygatta, hogy semmi sem áll tőle távolabb, mint Obama reformjának támogatása.

Az biztos, hogy nem ilyen kampánykezdetről álmodtak a republikánusok. A demokraták ugyanakkor valószínűleg nem bánják. Ahogy a Wall Street Journal viccelődve megjegyezte: Biztos, hogy imádják ezt az egészet a Fehér Házban.

Update szerda reggel 7:47-kor: helyi idő szerint kedd késő délután Gingrich telefonon beszélt Ryannel, és utóbbi szerint bocsánatot kért a nyilatkozatáért. Gingrich maga is beszélt újságíróknak arról, hogy a vasárnapi interjúban talán túl keményen fogalmazott.