Newt Gingrich és Rick Santorum is egy gyerekjátékkal a kezében jelent meg szerdai kampányrendezvényein. Az Etch A Sketchnek hívott játék egy rajzológép, amelynek képernyőjét egy rázó mozdulattal lehet üressé tenni. Gingrich és Santorum rendezvényein nem azért került elő ez az eszköz, mert a politikusok a rajztudásukkal akarták szórakoztatni a közönséget, hanem azért, mert gúnyt akartak űzni legfőbb riválisukból, a republikánus elnökjelöltségért folyó küzdelemben az élen álló Mitt Romney-ból.

Az történt ugyanis, hogy Romney főtanácsadója, Eric Fehrnstrom szerda reggel egy tévéinterjúban ehhez a játékhoz hasonlította az elnökválasztási kampányt. A műsorvezető arról kérdezte, hogy vajon Romney számára nem jelent-e túl nagy veszélyt az, hogy az előválasztások során a konzervatív riválisaitól érkező támadások miatt túlságosan a jobbszélre szorul, és emiatt elfordulnak tőle a mérsékelt választók a novemberi elnökválasztás előtt. “Azt gondolom, hogy az őszi kampányra megnyomod az újraindítás gombot. Olyan, mint egy Etch A Sketch, megrázod, és kezded az egészet újra” - mondta Fehrnstrom.

Romney tanácsadójának nyilatkozata

Az ugyan nem volt egyértelmű, hogy pontosan mit értett újraindítás alatt, de ez az egy mondat azonnal a kampány középpontjába került. A riválisok azt állították, hogy ez nyilvánvaló bizonyítéka annak, hogy Romney átveri a választókat, és most ugyan azt állítja, hogy ő egy elkötelezett konzervatív politikus, de ha ő lesz a demokrata Barack Obama kihívója a novemberi elnökválasztáson, akkor liberálisabb nézetekre fog váltani. “Romney stábjában még annyi tisztesség sincs, hogy megvárják a jelöltség megszerzését annak megmagyarázásával, hogyan árulnak el bennünket” - jelentette ki Gingrich. Santorum pedig nem is elégedett meg a szóbeli támadással, hanem egyik munkatársát elküldte Romney egyik rendezvényére, hogy a közönség tagjainak Etch A Sketch játékokat osztogasson.

Gingrich a gyerekjátékkal

Romney azt állította, hogy mindez teljes félreértelmezése tanácsadója nyilatkozatának. Szerinte Fehrnstrom csupán arra utalt, hogy az előválasztások lezárulta után kezdődő általános választási kampánynak más a természete, máshogy állnak hozzá az adománygyűjtéshez, az üzenetek továbbításához és a rendezvények szervezéséhez is. “Konzervatív republikánusként kampányolok, konzervatív republikánus kormányzó voltam és konzervatív republikánus jelölt leszek” - jelentette ki újságíróknak Romney, hangsúlyozva, hogy ugyanazokat a nézeteket fogja képviselni ősszel is, mint most.

Romney problémája azonban az, hogy a kampányát kezdetek óta épp az a sokak szerint elvtelen rugalmasság árnyékolta be, amelyre tanácsadójának nyilatkozata utalt. Komoly támadási felületet jelentett számára, hogy politikai pályájának korábbi szakaszaiban sokkal liberálisabb nézeteket képviselt, mint most, amikor a konzervatív republikánus szavazók támogatását akarja megszerezni. Régebben például támogatta az abortuszhoz való jogot, most viszont ellenzi, Massachusetts kormányzójaként pedig olyan egészségügyi törvényt fogadtatott el, amely kísértetiesen hasonlít a republikánusok által hevesen támadott Obama-féle reformra.


Rátaláltak a gyenge pontjára - Forrás: Flickr Mitt Romney

Ráadásul Romneyról ettől függetlenül is kialakult az a kép, hogy görcsös megfelelési kényszerrel igyekszik elnyerni az elnökjelöltséget. Amikor például az egyik őszi tévévitában azzal támadták, hogy a kertjének karbantartásán illegális bevándorlók is dolgoztak, akkor ezt részben azzal az érvvel próbálta visszautasítani, hogy állami tisztségért kampányolva nem engedheti meg magának, hogy törvénytelenséget kövessen el. Az utóbbi hetekben pedig az váltott ki visszatetszést egyes republikánus választókban, hogy északi politikus létére a déli államokban kampányolva a helyi akcentust erőltette, és azzal büszkélkedett, hogy reggelire a helyiek hagyományos ételét eszi.

Így talán ha egy másik potenciális jelölt tanácsadójának a szájából hangzott volna el az Etch A Sketch-hasonlat, akkor nem is érdekelt volna senkit, Romney esetében azonban ez a nyilatkozat egy régóta meglévő gyenge pontjára irányította rá a figyelmet. Az első reakciók alapján riválisai nem fognak leszállni erről a szerencsétlennek bizonyult mondatról, és már most tele van a Youtube olyan videókkal, amelyek a rajztáblán keresztül próbálják bizonygatni azt, hogy Romney szó szerint bármit hajlandó megtenni az elnökjelöltség megszerzéséért.

Ez az ügy ráadásul a legrosszabb pillanatban jött Romney számára. Az elmúlt néhány napban fölényes győzelmet aratott két előválasztáson is (Puerto Ricón és Illinois államban), és így még tovább erősítette pozícióját a versenyben tőle lemaradni látszó Rick Santorummal szemben. Ehhez hozzájött még az is, hogy az egyik legismertebb republikánus politikus, Jeb Bush korábbi floridai kormányzó (és az előző elnök, George W. Bush testvére) nyíltan a támogatásáról biztosította Romneyt, és olyan hírek jelentek meg, hogy hasonló lépésre készül több más vezető republikánus is. Nagy nap lehetett volna tehát a szerda Romney számára, ha ez az ártatlan gyerekjáték nem zavar be a képbe.