Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Akit Obama igazán utál

Hétfőn jelent meg a Politico kampányról szóló e-könyvsorozatának harmadik darabja (Obama’s Last Stand címmel), amely az előző kettővel ellentétben nem a republikánusokkal foglalkozik, hanem kifejezetten Obamával. Még nem jutottam a végére, és azt sem mondanám, hogy eddig hatalmas nagy újdonságokat találtam benne, de nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek, aki érdeklődik az amerikai politika iránt.

Addig is pedig néhány apróság, amelyen megakadt a szemem:
- A könyv szerint az Obama-stáb durván alulbecsülte azt a pénzt, amely befolyhat a republikánusokat támogató super PAC-ekhez. Néhány százmillió dollárral számoltak, ennek most a többszörösével kell szembenézniük.

- A 2008-as kampányban Obama stábja kitűnt a fegyelmezettségével, azzal, hogy nem lehetett hallani belső konfliktusokról. Most azonban, hogy a feladat is nehezebbnek tűnik, a feszültségnek látható jelei is vannak. A könyv szerint összekapott például a kampány egyik új arca, a keménységéről ismert Stephanie Cutter és David Axelrod, a vezető kampánystratéga. De voltak ideges pillanatai Jim Messina kampányfőnöknek is, amikor hiába noszogatta a Fehér Házat, hogy csináljanak már valamit a republikánus super PAC-ekkel szemben.

- Obama már tavasszal kifejezetten harci lázban égett, és nehezen viselte, hogy a partvonalról kell figyelnie a republikánusok küzdelmét. Az elnököt az is motiválja, hogy kifejezetten rossz véleménnyel van Mitt Romneyról, lenézi őt, amiért a politikai széljárásnak megfelelően váltogatja a nézeteit.

- A könyv szerint Obama a republikánusok közül Rick Santorumot kifejezetten utálja. Különösen egy olyan epizód óta, amelyben érintett volt az elnök egyik lánya is. Márciusban erős földrengés rázta meg Mexikó középső részét, ahol a 13 éves kislány épp egy kiránduláson vett részt. Nem történt ugyan semmi baja, Santorum viszont egy interjúban megjegyezte, hogy nem érti, Obama hogyan engedhette el a lányát egy olyan országba, ahol drogháború zajlik, és ezért az oda készülő amerikai állampolgárokat óvatosságra intik. Az elnök ezen nagyon kiakadt, és Jim Messina kampányfőnökön keresztül megüzente Santorumnak, hogy a családját hagyja békén.

0 Tovább

Békekötés a legádázabb ellenséggel

Nagyot fordult a világ néhány hét alatt. Legalábbis Rick Santorummal, aki kampányának április elejei felfüggesztése előtt Mitt Romney talán legkeményebb bírálója volt. „Vegyük bármelyik republikánust az országban. Ő a legrosszabb, akit elindíthatunk Barack Obamával szemben” – hangzott például az egyik emlékezetes mondata Romneyról.

Ehhez képest hétfőn este a saját támogatóinak küldött levelében Santorum bejelentette, hogy hivatalosan is támogatásáról biztosítja Romneyt. Közölte, hogy ezt azért tette meg most, mert múlt héten volt alkalma személyesen is találkozni vele, és átbeszélni a dolgokat.


Santorum egy februári fotón - akkor még támadta Romneyt - Forrás: Flickr/Rick Santorum

Bár nagyon meleg szavakkal méltatta egyori riválisát, nem próbált teljesen fátylat borítani a küzdelmeikre. „Az előválasztási kampány egyértelművé tette, hogy Romney kormányzó és köztem vannak különbségek. De van sok fontos terület, amelyekben egyetértünk” – írta Santorum, hozzátéve, hogy a legfőbb közös pont az, hogy mindketten azt gondolják, Obamát le kell győzni.

A mélykonzervatív nézeteiről ismert Santorum támogatása segíthet Romneynak abban, hogy tovább csillapítsa a republikánus párt fontos bázisát jelentő vallásos konzervatívok kétkedését vele szemben. Persze egyben kényes is lehet Santorum közelsége, mert a végső győzelemre akkor van igazán esélye Romneynak, ha sikerül valamennyire távolságot tartania a pártok mellett el nem kötelezett választók számára túlságosan vad nézeteket (például az abortusz teljes tiltása, vagy Santorum mondatai arról, hogy a sátán garázdálkodik az Egyesült Államokban).

Érdemes lesz tehát figyelni, hogy Romney mennyire fogadja meg Santorumnak azt a tanácsát, hogy stábjába vegyen fel minél több konzervatív elkötelezettségű embert. Obamáék valószínűleg örömmel fogadnák, miután már eddig is igyekeztek úgy beállítani Romneyt, mint egy szélsőségesen konzervatív figurát.

0 Tovább

A háború elkezdődött

Eljött akkor tehát a pillanat, amelyre egy ideje már számítani lehetett. Rick Santorum úgy döntött, hogy felfüggeszti a republikánus elnökjelöltségért folytatott kampányát. A döntés mögött nemcsak politikai, hanem személyes ok is meghúzódik, a hétvégén ismét kórházba került egyik gyereke, a genetikai rendellenességgel született hároméves Bella. Emiatt megszakította a kampányolást, kedden pedig bejelentette, hogy kiszáll a versenybből. De mit is jelent mindez?

A legkézenfekvőbb fejlemény az, hogy ezzel gyakorlatilag biztossá vált, hogy Mitt Romney lesz a republikánusok jelöltje a novemberi elnökválasztáson Barack Obamával szemben. Bár hivatalosan még versenyben van Ron Paul és Newt Gingrich is, de előbbi még egyetlen előválasztási fordulót sem tudott megnyerni, utóbbi pedig épp a hétvégén ismerte el, hogy nincs esélye a győzelemre. Egyedül Santorumnak lett volna matematikai lehetősége arra, hogy megszorongassa Romneyt, akinek azonban emiatt már nem kell aggódnia. A republikánus párt augusztusi elnökjelölő konvenciója az ő megkoronázása lesz.


Santorum kiszáll - Forrás: Santorum Facebook

De mi más következik ebből a mai bejelentésből? Egyrészt az, hogy győzött a józan ész a republikánusoknál. A párt támogatói közül sokan méregették - és feltehetően méregetik ma is - gyanakodva a korábban több kérdésben is liberális nézeteket valló, makulátlan külsejű és hatalmas vagyonú Mitt Romneyt, és igyekeztek találni helyette egy szerethetőbb, megbízhatóbb jelöltet.

Az utóbbi hónapokban ez Rick Santorum volt, akinek konzervatív elkötelezettsége megkérdőjelezhetetlen volt, viszont épp kultúrharcos mentalitása tette volna veszélyessé őt a novemberi szavazáson. Akkor ugyanis nem elsősorban az elkötelezett republikánus szavazók szava számít majd igazán, hanem a független választóké, és számukra riasztó lehetett volna egy olyan jelölt, aki például minden esetben - beleértve a nemi erőszakot és a vérfertőzést is - tiltaná az abortuszt. Helyette most Romney lesz a jelölt, aki talán nem túl inspiráló figura, de legalább pragmatikus, és így szélesebb körben szerezhet támogatókat.

Másrészt Santorum kiszállása azt is jelenti, hogy új szakaszba is lép a küzdelem. Bár hivatalosan csak a két nagy párt nyár végi konvenciója után kezdődik el a kampány, a harc valójában már javában folyik. Maga Obama is konkrétan néven nevezte Romneyt legutóbbi beszédeiben, amelyekben a republikánusok költségvetési terveit radikális, a középosztályt veszélyeztető programként jellemezte. Romneyra is jellemző volt végig az eddigi kampányban, hogy amikor épp nem valamelyik republikánus riválisával volt elfoglalva, akkor Obamát támadta, akinek intézkedései szerinte tönkreteszik a gazdaságot.

Mindez azonban még csak a bemelegítés volt. Most, hogy már nem áll senki a két ellenfél között, még tovább fog élesedni a küzdelem.

0 Tovább

Ráncok és csapdák

Elég eseménytelenül telt a húsvét az amerikai politikában is, így jobb híján én is Mike Allen és Evan Thomas már említett e-könyvét, az Inside the Circus-t olvasgattam. Igazából olyan, mint egy nagyon hosszú újságcikk, de egyrészt annak jó, másrészt van benne azért pár olyan apró részlet, amelyeket talán még a republikánus előválasztási kampányt közelről figyelők is érdekesnek találhatnak.

1. A naptár
Az előválasztási menetrend kialakításáról még 2010-ben döntött a republikánus párt, és elvileg úgy tűnhetett, hogy az elfogadott szabályok Mitt Romneynak kedveznek majd. Akkor dőlt el ugyanis az, hogy az első fordulókban nem a győztes mindent visz elvet (amikor az adott államban győztes politikus megszerzi az összes küldötti támogatást) alkalmazzák, továbbá az, hogy egy sor nagy államot a naptár végére helyeznek el. Ez azért tűnhetett kedvezőnek Romney számára, mert már a kampány kezdetén nyilvánvaló volt, hogy szervezettségben és az adománygyűjtésben nehéz lesz vele felvenni a versenyt, márpedig az elhúzódó előválasztási küzdelemben a talpon maradáshoz ezek kulcsfontosságú tényezők.

Romneyék mégsem örültek ennek a fejleménynek, a stábja szerint ugyanis sokkal jobb lett volna számukra, ha az elején sorra kerül néhány olyan nagyobb állam, ahol nyerni tudnak, és így kiüthetik riválisaikat. Ehhez képest most ugye még mindig megy a kínkeserves kampány, bár Gingrich már saját jelöltségéről múlt időben beszél, és Santorumon is egyre nő a nyomás, hogy álljon félre.

2. Callista ráncai
Azt eddig is tudtuk, hogy Newt Gingrich legfőbb támasza felesége, Callista, és az is ismert volt, hogy az asszonynak nagy befolyása van a konkrét kampánydöntésekre is. Az egyik stábtag szerint annyira komolyan veszik őt, hogy például a róla készült fotókat csak megfelelő Photoshop-munkálatok (ráncok és kósza hajszálak eltüntetése) után küldik ki. Ez még nem feltétlenül hátráltatta a kampányolást, az viszont már igen, hogy Callista kikötötte, ő minden vasárnap haza akar menni, hogy énekelhessen templomi kórusában. Ez megnehezítette a kampányesemények szervezését az egyik stábtag szerint.


Newt Gingrich és Callista - Fotó: Newt Gingrich Facebook

3. A Santorum-könyv
Rick Santorum megerősödésére nem volt felkészülve a Romney-stáb (mentségükre legyen mondva, hogy ezzel nem voltak egyedül, még a legtapasztaltabb politikai újságírók is így voltak ezzel). Csak öt nappal az iowai caucus előtt vették észre, hogy komolyan számolni kell vele, de aztán azzal is kénytelenek voltak szembesülni, hogy nem erre nem készültek fel kellően. “Oké, nézzünk bele a Santorum-könyvbe” - adta ki az utasítást a stáb egyik vezetője, a “könyv” alatt azt az anyagot értve, amely a Santorumról szóló negatív információkat tartalmazza. Kiderült azonban, hogy míg más jelöltekről készítettek ilyet (és intenzíven használták is, elég csak Gingrich kicsinálására gondolni), addig Santorum esetében nem csinálták meg a házi feladatot. Nem volt “könyv”, és Santorum végül le is győzte Romneyt a választási szezont elindító caucuson.

4. Huntsman csapdája
Jon Huntsman annak ellenére esett ki hamar a versenyből, hogy minden jellemzője alapján ideális jelöltnek tűnt. Volt azonban egy nagy hátránya: saját - meglehetősen vagyonos - családja és a nagy Wall Street-i adományozók is jelezték, csak akkor hajlandók támogatni őt, ha bizonyítani tudja, hogy képes legyőzni Romneyt. Ehhez azonban szüksége lett volna pénzre, de mivel nem kapott, ezért nem is igazán tudott bizonyítani. Ráaádásul nem is szeretett adománygyűjtési célból telefonálgatni, igaz, ebből Romney is igyekszik kimaradni.

5.
A könyv ugyan a republikánusokra koncentrál, de azért időnként feltűnnek Obamáék is. A leírtakból úgy tűnik, hogy Obama stábjának tagjai tisztelik Romneyékat, és komoly ellenfélnek tartják őket. Egy Obama-tanácsadó megjegyezte például, hogy szerinte Romneynak szerencséje van az ellenfeleivel, mert mellettük jóval mérsékeltebbnek tűnik, mint amilyen, és ez jól jöhet majd a tényleges elnökválasztási kampányban, amikor Obamával kerül majd szembe. Azt is gondolja ugyanakkor a demokrata elnök stábja, hogy a novemberi szavazás szempontjából fontos választói tömegeket még nem foglalkoztatja a kampány, így még van idejük arra, hogy kialakítsák a saját (és értelemszerűen negatív) Romney-képüket.

0 Tovább

Tarolt Mitt Romney

Ez Mitt Romney nagy napja volt. Három előválasztási fordulót tartottak kedden, és ő mindegyiket megnyerte. Magabiztos győzelmet aratott Wisconsin és Maryland államban is legfőbb riválisa, Rick Santorum felett. Még fölényesebb volt a diadala (70 százalék) a fővárosban, Washington DC-ben, ahol Santorum nem szerepelt a jelöltek között.

A legfontosabb helyszín Wisconsin volt, ahol mindkét politikus intenzív kampányt folytatott, és korábbi felmérések még Santorum előnyét mutatták. A keményvonalas konzervatív politikus abban bízott, hogy az államban meghatározó szerepet játszó vallásos és kevésbé iskolázott szavazók magához csábításával le tudja nyomni Romneyt, de ez végül nem sikerült. A szavazatok több mint háromnegyedének feldolgozása után Romney több mint 42, Santorum pedig közel 38 százalékon állt.

A republikánus párt elnökjelöltje az lesz, aki megszerzi legalább 1144 küldöttnek a támogatását az augusztusi elnökjelölő konvenció résztvevői közül. Romney már több mint a felét (kb. 650) begyűjtötte, és Santorum (mintegy 270) tőle jócskán le van maradva a különböző összesítések szerint (pontos számok nincsenek, mert a bonyolult küldöttelosztási szabályok miatt egyelőre csak becsléseket lehet adni). A másik két, még versenyben lévő lehetséges jelölt, Newt Gingrich és Ron Paul lényegében esélytelenné vált, előbbi 135, utóbbi 51 delegáltnál tart.

Romney vezető pozícióját még az előválasztási eredményeknél is jobban mutatta talán az, hogy kedden a Barack Obama jelenlegi elnök nyílt offenzívát indított ellene. Eddig inkább az volt a jellemző, hogy az második ciklusra készülő demokrata politikus csak burkolt utalásokat tett várható ellenfelére, most azonban néven nevezte abban a beszédben, amelyben a republikánusok költségvetési tervét bírálta.

Az AP hírügynökség által szervezett ebéden közölte azt, hogy szerinte a képviselőházi republikánusok által készített megszorító csomag olyan radikális változtatásokat hajtana végre, amelyek még tovább növelnék az egyenlőtlenséget a leggazdagabb rétegek és a kevésbé jómódúak között.

A költségvetési tervet (amelyből a szenátusban többségben lévő demokraták és a Fehér Ház tiltakozása miatt biztosan nem lesz törvény) az a Paul Ryan képviselő jegyzi, aki támogatásáról biztosította Mitt Romneyt, ő pedig cserébe csodálatosnak nevezte a csomagot. Obama ezen a jelzőn jót szórakozott a keddi beszédben, és egyelőre valóban magabiztosan nézhet szembe Romneyval, a felmérések szerint ugyanis támogatottsága megelőzi a republikánus politikusét, aki a mostani előválasztásokkal újabb nagy lépést tett az elnökjelöltség megszerzése felé.

0 Tovább

potus & co

blogavatar

Mi és miért történik az amerikai politikában? Egy blog egyenesen Washington DC-ből.

Utolsó kommentek