Eljött akkor tehát a pillanat, amelyre egy ideje már számítani lehetett. Rick Santorum úgy döntött, hogy felfüggeszti a republikánus elnökjelöltségért folytatott kampányát. A döntés mögött nemcsak politikai, hanem személyes ok is meghúzódik, a hétvégén ismét kórházba került egyik gyereke, a genetikai rendellenességgel született hároméves Bella. Emiatt megszakította a kampányolást, kedden pedig bejelentette, hogy kiszáll a versenybből. De mit is jelent mindez?

A legkézenfekvőbb fejlemény az, hogy ezzel gyakorlatilag biztossá vált, hogy Mitt Romney lesz a republikánusok jelöltje a novemberi elnökválasztáson Barack Obamával szemben. Bár hivatalosan még versenyben van Ron Paul és Newt Gingrich is, de előbbi még egyetlen előválasztási fordulót sem tudott megnyerni, utóbbi pedig épp a hétvégén ismerte el, hogy nincs esélye a győzelemre. Egyedül Santorumnak lett volna matematikai lehetősége arra, hogy megszorongassa Romneyt, akinek azonban emiatt már nem kell aggódnia. A republikánus párt augusztusi elnökjelölő konvenciója az ő megkoronázása lesz.


Santorum kiszáll - Forrás: Santorum Facebook

De mi más következik ebből a mai bejelentésből? Egyrészt az, hogy győzött a józan ész a republikánusoknál. A párt támogatói közül sokan méregették - és feltehetően méregetik ma is - gyanakodva a korábban több kérdésben is liberális nézeteket valló, makulátlan külsejű és hatalmas vagyonú Mitt Romneyt, és igyekeztek találni helyette egy szerethetőbb, megbízhatóbb jelöltet.

Az utóbbi hónapokban ez Rick Santorum volt, akinek konzervatív elkötelezettsége megkérdőjelezhetetlen volt, viszont épp kultúrharcos mentalitása tette volna veszélyessé őt a novemberi szavazáson. Akkor ugyanis nem elsősorban az elkötelezett republikánus szavazók szava számít majd igazán, hanem a független választóké, és számukra riasztó lehetett volna egy olyan jelölt, aki például minden esetben - beleértve a nemi erőszakot és a vérfertőzést is - tiltaná az abortuszt. Helyette most Romney lesz a jelölt, aki talán nem túl inspiráló figura, de legalább pragmatikus, és így szélesebb körben szerezhet támogatókat.

Másrészt Santorum kiszállása azt is jelenti, hogy új szakaszba is lép a küzdelem. Bár hivatalosan csak a két nagy párt nyár végi konvenciója után kezdődik el a kampány, a harc valójában már javában folyik. Maga Obama is konkrétan néven nevezte Romneyt legutóbbi beszédeiben, amelyekben a republikánusok költségvetési terveit radikális, a középosztályt veszélyeztető programként jellemezte. Romneyra is jellemző volt végig az eddigi kampányban, hogy amikor épp nem valamelyik republikánus riválisával volt elfoglalva, akkor Obamát támadta, akinek intézkedései szerinte tönkreteszik a gazdaságot.

Mindez azonban még csak a bemelegítés volt. Most, hogy már nem áll senki a két ellenfél között, még tovább fog élesedni a küzdelem.