Nagyot fordult a világ néhány hét alatt. Legalábbis Rick Santorummal, aki kampányának április elejei felfüggesztése előtt Mitt Romney talán legkeményebb bírálója volt. „Vegyük bármelyik republikánust az országban. Ő a legrosszabb, akit elindíthatunk Barack Obamával szemben” – hangzott például az egyik emlékezetes mondata Romneyról.

Ehhez képest hétfőn este a saját támogatóinak küldött levelében Santorum bejelentette, hogy hivatalosan is támogatásáról biztosítja Romneyt. Közölte, hogy ezt azért tette meg most, mert múlt héten volt alkalma személyesen is találkozni vele, és átbeszélni a dolgokat.


Santorum egy februári fotón - akkor még támadta Romneyt - Forrás: Flickr/Rick Santorum

Bár nagyon meleg szavakkal méltatta egyori riválisát, nem próbált teljesen fátylat borítani a küzdelmeikre. „Az előválasztási kampány egyértelművé tette, hogy Romney kormányzó és köztem vannak különbségek. De van sok fontos terület, amelyekben egyetértünk” – írta Santorum, hozzátéve, hogy a legfőbb közös pont az, hogy mindketten azt gondolják, Obamát le kell győzni.

A mélykonzervatív nézeteiről ismert Santorum támogatása segíthet Romneynak abban, hogy tovább csillapítsa a republikánus párt fontos bázisát jelentő vallásos konzervatívok kétkedését vele szemben. Persze egyben kényes is lehet Santorum közelsége, mert a végső győzelemre akkor van igazán esélye Romneynak, ha sikerül valamennyire távolságot tartania a pártok mellett el nem kötelezett választók számára túlságosan vad nézeteket (például az abortusz teljes tiltása, vagy Santorum mondatai arról, hogy a sátán garázdálkodik az Egyesült Államokban).

Érdemes lesz tehát figyelni, hogy Romney mennyire fogadja meg Santorumnak azt a tanácsát, hogy stábjába vegyen fel minél több konzervatív elkötelezettségű embert. Obamáék valószínűleg örömmel fogadnák, miután már eddig is igyekeztek úgy beállítani Romneyt, mint egy szélsőségesen konzervatív figurát.