Hétfőn jelent meg a Politico kampányról szóló e-könyvsorozatának harmadik darabja (Obama’s Last Stand címmel), amely az előző kettővel ellentétben nem a republikánusokkal foglalkozik, hanem kifejezetten Obamával. Még nem jutottam a végére, és azt sem mondanám, hogy eddig hatalmas nagy újdonságokat találtam benne, de nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek, aki érdeklődik az amerikai politika iránt.

Addig is pedig néhány apróság, amelyen megakadt a szemem:
- A könyv szerint az Obama-stáb durván alulbecsülte azt a pénzt, amely befolyhat a republikánusokat támogató super PAC-ekhez. Néhány százmillió dollárral számoltak, ennek most a többszörösével kell szembenézniük.

- A 2008-as kampányban Obama stábja kitűnt a fegyelmezettségével, azzal, hogy nem lehetett hallani belső konfliktusokról. Most azonban, hogy a feladat is nehezebbnek tűnik, a feszültségnek látható jelei is vannak. A könyv szerint összekapott például a kampány egyik új arca, a keménységéről ismert Stephanie Cutter és David Axelrod, a vezető kampánystratéga. De voltak ideges pillanatai Jim Messina kampányfőnöknek is, amikor hiába noszogatta a Fehér Házat, hogy csináljanak már valamit a republikánus super PAC-ekkel szemben.

- Obama már tavasszal kifejezetten harci lázban égett, és nehezen viselte, hogy a partvonalról kell figyelnie a republikánusok küzdelmét. Az elnököt az is motiválja, hogy kifejezetten rossz véleménnyel van Mitt Romneyról, lenézi őt, amiért a politikai széljárásnak megfelelően váltogatja a nézeteit.

- A könyv szerint Obama a republikánusok közül Rick Santorumot kifejezetten utálja. Különösen egy olyan epizód óta, amelyben érintett volt az elnök egyik lánya is. Márciusban erős földrengés rázta meg Mexikó középső részét, ahol a 13 éves kislány épp egy kiránduláson vett részt. Nem történt ugyan semmi baja, Santorum viszont egy interjúban megjegyezte, hogy nem érti, Obama hogyan engedhette el a lányát egy olyan országba, ahol drogháború zajlik, és ezért az oda készülő amerikai állampolgárokat óvatosságra intik. Az elnök ezen nagyon kiakadt, és Jim Messina kampányfőnökön keresztül megüzente Santorumnak, hogy a családját hagyja békén.