Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ráncok és csapdák

Elég eseménytelenül telt a húsvét az amerikai politikában is, így jobb híján én is Mike Allen és Evan Thomas már említett e-könyvét, az Inside the Circus-t olvasgattam. Igazából olyan, mint egy nagyon hosszú újságcikk, de egyrészt annak jó, másrészt van benne azért pár olyan apró részlet, amelyeket talán még a republikánus előválasztási kampányt közelről figyelők is érdekesnek találhatnak.

1. A naptár
Az előválasztási menetrend kialakításáról még 2010-ben döntött a republikánus párt, és elvileg úgy tűnhetett, hogy az elfogadott szabályok Mitt Romneynak kedveznek majd. Akkor dőlt el ugyanis az, hogy az első fordulókban nem a győztes mindent visz elvet (amikor az adott államban győztes politikus megszerzi az összes küldötti támogatást) alkalmazzák, továbbá az, hogy egy sor nagy államot a naptár végére helyeznek el. Ez azért tűnhetett kedvezőnek Romney számára, mert már a kampány kezdetén nyilvánvaló volt, hogy szervezettségben és az adománygyűjtésben nehéz lesz vele felvenni a versenyt, márpedig az elhúzódó előválasztási küzdelemben a talpon maradáshoz ezek kulcsfontosságú tényezők.

Romneyék mégsem örültek ennek a fejleménynek, a stábja szerint ugyanis sokkal jobb lett volna számukra, ha az elején sorra kerül néhány olyan nagyobb állam, ahol nyerni tudnak, és így kiüthetik riválisaikat. Ehhez képest most ugye még mindig megy a kínkeserves kampány, bár Gingrich már saját jelöltségéről múlt időben beszél, és Santorumon is egyre nő a nyomás, hogy álljon félre.

2. Callista ráncai
Azt eddig is tudtuk, hogy Newt Gingrich legfőbb támasza felesége, Callista, és az is ismert volt, hogy az asszonynak nagy befolyása van a konkrét kampánydöntésekre is. Az egyik stábtag szerint annyira komolyan veszik őt, hogy például a róla készült fotókat csak megfelelő Photoshop-munkálatok (ráncok és kósza hajszálak eltüntetése) után küldik ki. Ez még nem feltétlenül hátráltatta a kampányolást, az viszont már igen, hogy Callista kikötötte, ő minden vasárnap haza akar menni, hogy énekelhessen templomi kórusában. Ez megnehezítette a kampányesemények szervezését az egyik stábtag szerint.


Newt Gingrich és Callista - Fotó: Newt Gingrich Facebook

3. A Santorum-könyv
Rick Santorum megerősödésére nem volt felkészülve a Romney-stáb (mentségükre legyen mondva, hogy ezzel nem voltak egyedül, még a legtapasztaltabb politikai újságírók is így voltak ezzel). Csak öt nappal az iowai caucus előtt vették észre, hogy komolyan számolni kell vele, de aztán azzal is kénytelenek voltak szembesülni, hogy nem erre nem készültek fel kellően. “Oké, nézzünk bele a Santorum-könyvbe” - adta ki az utasítást a stáb egyik vezetője, a “könyv” alatt azt az anyagot értve, amely a Santorumról szóló negatív információkat tartalmazza. Kiderült azonban, hogy míg más jelöltekről készítettek ilyet (és intenzíven használták is, elég csak Gingrich kicsinálására gondolni), addig Santorum esetében nem csinálták meg a házi feladatot. Nem volt “könyv”, és Santorum végül le is győzte Romneyt a választási szezont elindító caucuson.

4. Huntsman csapdája
Jon Huntsman annak ellenére esett ki hamar a versenyből, hogy minden jellemzője alapján ideális jelöltnek tűnt. Volt azonban egy nagy hátránya: saját - meglehetősen vagyonos - családja és a nagy Wall Street-i adományozók is jelezték, csak akkor hajlandók támogatni őt, ha bizonyítani tudja, hogy képes legyőzni Romneyt. Ehhez azonban szüksége lett volna pénzre, de mivel nem kapott, ezért nem is igazán tudott bizonyítani. Ráaádásul nem is szeretett adománygyűjtési célból telefonálgatni, igaz, ebből Romney is igyekszik kimaradni.

5.
A könyv ugyan a republikánusokra koncentrál, de azért időnként feltűnnek Obamáék is. A leírtakból úgy tűnik, hogy Obama stábjának tagjai tisztelik Romneyékat, és komoly ellenfélnek tartják őket. Egy Obama-tanácsadó megjegyezte például, hogy szerinte Romneynak szerencséje van az ellenfeleivel, mert mellettük jóval mérsékeltebbnek tűnik, mint amilyen, és ez jól jöhet majd a tényleges elnökválasztási kampányban, amikor Obamával kerül majd szembe. Azt is gondolja ugyanakkor a demokrata elnök stábja, hogy a novemberi szavazás szempontjából fontos választói tömegeket még nem foglalkoztatja a kampány, így még van idejük arra, hogy kialakítsák a saját (és értelemszerűen negatív) Romney-képüket.

0 Tovább

Egy gyerekjáték nyírja ki Romneyt?

Newt Gingrich és Rick Santorum is egy gyerekjátékkal a kezében jelent meg szerdai kampányrendezvényein. Az Etch A Sketchnek hívott játék egy rajzológép, amelynek képernyőjét egy rázó mozdulattal lehet üressé tenni. Gingrich és Santorum rendezvényein nem azért került elő ez az eszköz, mert a politikusok a rajztudásukkal akarták szórakoztatni a közönséget, hanem azért, mert gúnyt akartak űzni legfőbb riválisukból, a republikánus elnökjelöltségért folyó küzdelemben az élen álló Mitt Romney-ból.

Az történt ugyanis, hogy Romney főtanácsadója, Eric Fehrnstrom szerda reggel egy tévéinterjúban ehhez a játékhoz hasonlította az elnökválasztási kampányt. A műsorvezető arról kérdezte, hogy vajon Romney számára nem jelent-e túl nagy veszélyt az, hogy az előválasztások során a konzervatív riválisaitól érkező támadások miatt túlságosan a jobbszélre szorul, és emiatt elfordulnak tőle a mérsékelt választók a novemberi elnökválasztás előtt. “Azt gondolom, hogy az őszi kampányra megnyomod az újraindítás gombot. Olyan, mint egy Etch A Sketch, megrázod, és kezded az egészet újra” - mondta Fehrnstrom.

Romney tanácsadójának nyilatkozata

Az ugyan nem volt egyértelmű, hogy pontosan mit értett újraindítás alatt, de ez az egy mondat azonnal a kampány középpontjába került. A riválisok azt állították, hogy ez nyilvánvaló bizonyítéka annak, hogy Romney átveri a választókat, és most ugyan azt állítja, hogy ő egy elkötelezett konzervatív politikus, de ha ő lesz a demokrata Barack Obama kihívója a novemberi elnökválasztáson, akkor liberálisabb nézetekre fog váltani. “Romney stábjában még annyi tisztesség sincs, hogy megvárják a jelöltség megszerzését annak megmagyarázásával, hogyan árulnak el bennünket” - jelentette ki Gingrich. Santorum pedig nem is elégedett meg a szóbeli támadással, hanem egyik munkatársát elküldte Romney egyik rendezvényére, hogy a közönség tagjainak Etch A Sketch játékokat osztogasson.

Gingrich a gyerekjátékkal

Romney azt állította, hogy mindez teljes félreértelmezése tanácsadója nyilatkozatának. Szerinte Fehrnstrom csupán arra utalt, hogy az előválasztások lezárulta után kezdődő általános választási kampánynak más a természete, máshogy állnak hozzá az adománygyűjtéshez, az üzenetek továbbításához és a rendezvények szervezéséhez is. “Konzervatív republikánusként kampányolok, konzervatív republikánus kormányzó voltam és konzervatív republikánus jelölt leszek” - jelentette ki újságíróknak Romney, hangsúlyozva, hogy ugyanazokat a nézeteket fogja képviselni ősszel is, mint most.

Romney problémája azonban az, hogy a kampányát kezdetek óta épp az a sokak szerint elvtelen rugalmasság árnyékolta be, amelyre tanácsadójának nyilatkozata utalt. Komoly támadási felületet jelentett számára, hogy politikai pályájának korábbi szakaszaiban sokkal liberálisabb nézeteket képviselt, mint most, amikor a konzervatív republikánus szavazók támogatását akarja megszerezni. Régebben például támogatta az abortuszhoz való jogot, most viszont ellenzi, Massachusetts kormányzójaként pedig olyan egészségügyi törvényt fogadtatott el, amely kísértetiesen hasonlít a republikánusok által hevesen támadott Obama-féle reformra.


Rátaláltak a gyenge pontjára - Forrás: Flickr Mitt Romney

Ráadásul Romneyról ettől függetlenül is kialakult az a kép, hogy görcsös megfelelési kényszerrel igyekszik elnyerni az elnökjelöltséget. Amikor például az egyik őszi tévévitában azzal támadták, hogy a kertjének karbantartásán illegális bevándorlók is dolgoztak, akkor ezt részben azzal az érvvel próbálta visszautasítani, hogy állami tisztségért kampányolva nem engedheti meg magának, hogy törvénytelenséget kövessen el. Az utóbbi hetekben pedig az váltott ki visszatetszést egyes republikánus választókban, hogy északi politikus létére a déli államokban kampányolva a helyi akcentust erőltette, és azzal büszkélkedett, hogy reggelire a helyiek hagyományos ételét eszi.

Így talán ha egy másik potenciális jelölt tanácsadójának a szájából hangzott volna el az Etch A Sketch-hasonlat, akkor nem is érdekelt volna senkit, Romney esetében azonban ez a nyilatkozat egy régóta meglévő gyenge pontjára irányította rá a figyelmet. Az első reakciók alapján riválisai nem fognak leszállni erről a szerencsétlennek bizonyult mondatról, és már most tele van a Youtube olyan videókkal, amelyek a rajztáblán keresztül próbálják bizonygatni azt, hogy Romney szó szerint bármit hajlandó megtenni az elnökjelöltség megszerzéséért.

Ez az ügy ráadásul a legrosszabb pillanatban jött Romney számára. Az elmúlt néhány napban fölényes győzelmet aratott két előválasztáson is (Puerto Ricón és Illinois államban), és így még tovább erősítette pozícióját a versenyben tőle lemaradni látszó Rick Santorummal szemben. Ehhez hozzájött még az is, hogy az egyik legismertebb republikánus politikus, Jeb Bush korábbi floridai kormányzó (és az előző elnök, George W. Bush testvére) nyíltan a támogatásáról biztosította Romneyt, és olyan hírek jelentek meg, hogy hasonló lépésre készül több más vezető republikánus is. Nagy nap lehetett volna tehát a szerda Romney számára, ha ez az ártatlan gyerekjáték nem zavar be a képbe.

5 Tovább

Mikor lobban lángra Romney haja?

Február végén egy nagyon látványos hasonlattal igyekezte egyértelművé tenni Mitt Romney, hogy a róla esetleg kialakult képpel ellentétben nem hajlandó mindent megtenni azért, hogy ő legyen a republikánusok elnökjelöltje. „Nem fogom felgyújtani a hajamat azért, hogy több támogatóm legyen" - jelentette ki Romney, aki tehát a hajfelgyújtást kizárta, de a jelek szerint a korlátokat azért továbbra is tágan értelmezi.

Most például az a legújabb produkciója, hogy tősgyökeres észak-keletiként úgy próbálja eladni magát a déli választóknak, mintha közülük való lenne. Elkezdte utánozni a kiejtésüket, hirtelen kiderült róla, hogy nagyon is szereti a country zenét, a kampányrendezvényeken pedig azzal büszkélkedik, hogy a helyiek egyik kedvenc ételének számító grízt eszi reggelire.

Ilyen a déli Romney

Ezzel nem feltétlenül szerez jó pontokat minden helyi republikánusnál (egyikük a Politicónak azt mondta, a délieket nem lehet átverni, és Romney jobban tenné, ha saját magát adná), de a felmérések szerint működik a dolog. Bár múlt héten még maga Romney is utalásokat tett arra, hogy nincs sok esélye az előválasztási küzdelemben sorra következő Alabama és Mississippi államokban, a legutóbbi kutatások szerint mindkét helyszínen van reménye a győzelemre.

A Real Clear Politics összesítése szerint mindkét államban szoros verseny alakult ki három politikus – Romney mellett Newt Gingrich és Rick Santorum – között. Bár Romney korábban nagyon komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy félreállítsa az útból Gingrichet, most vélhetően nagyon is örül a jelenlétének. Gingrich és Santorum ugyanis egyaránt arra törekszik, hogy maga mögé állítsa a párt vallásos konzervatív irányzatához tartozókat, ezzel a versengéssel azonban meg is osztják ezeket a szavazókat. Ez különösen fontos szempont a déli államokban - mint amilyen Alabama és Mississippi -, ahol hagyományosan erősek ezek a választói csoportok.


Itt épp chilis csirkével, de a grízt is szereti - Forrás: Romney Flickr

A felmérések alapján nem lehet megjósolni, hogy milyen eredmények várhatók a keddi előválasztásokon, de ha Gingrich nyerni tud akár egyik államban is (elvégre mellette kampányol Chuck Norris is), azzal kaphat némi lendületet a kampánya. Egyes kutatások szerint ugyan Santorum halványan le van maradva a másik két jelölthöz képest, de legutóbbi sorozatos győzelmei után nem valószínű, hogy pusztán a mostani szavazások eredményének hatására meggondolná magát, és kiszállna.

Közben egyre több olyan nyilatkozat hangzik el a különböző kampánystáboktól, amelyek arra utalnak, hogy mindenki elhúzódó harcra számít. Ha tényleg talpon marad Romney, Santorum és Gingrich (meg persze ne feledkezzünk meg Ron Paulról sem, aki ugyan eddig egy előválasztási fordulót sem nyert meg, de szintén nem mutatja a jelét annak, hogy ki akarna szállni), akkor nehéz lesz egyik versenyzőnek begyűjtenie a jelölés bebiztosításához szükséges 1144 küldötti támogatást. Ezek azok a küldöttek, akik augusztusban összegyűlnek majd a floridai Tampában, hogy megnevezzék a párt jelöltjét a novemberben esedékes elnökválasztásra. Ez elvileg csak egy formalitás lenne, de a mostani kiélezett verseny alapján egyre valószínűbb forgatókönyvnek tűnik az, hogy csak az utolsó pillanatokban – vagyis a floridai konvención - dől el a küzdelem.

0 Tovább

Jön egy hónap béke?

Sok meglepetést szült már a mostani elnökválasztási kampány, de ez a floridai előválasztás nem tartozott közéjük. Napok óta világos volt, hogy Romney fog nyerni, és így is lett. A kérdés most az, hogy mi jön ez után? Most már a zsebében érezheti a jelöltséget vagy elhúzódó harcra kell számítani?

Nagyon úgy néz ki, hogy néhány hétig nem kapunk biztos válaszokat ezekre a kérdésekre. Februárban ugyanis csupa olyan előválasztás és caucus lesz, amelyek egyrészt nem bírnak hatalmas téttel, másrészt olyan terepnek számítanak, ahol Romney számít a biztos nyerőnek.

Ezek az államok jönnek a következő bő egy hónapban: Maine, Nevada, Colorado, Minnesota, Arizona, Michigan és Washington. Ezeknek egy jelentős részében közös az, hogy a 2008-as előválasztási küzdelemben Romney úgy tudta ezekben az államokban megnyerni az akkori szavazásokat, hogy valójában egy pillanatra sem számított valódi esélyesnek az jelöltség elnyerésére. A hét állam közül öt ilyen volt (a kivételek Arizona és Washington), és Romney azóta egyrészt tapasztaltabb kampánypolitikus lett, másrészt talán a mezőny is gyengébb most, mint négy évvel ezelőtt.

Nem várhatók tehát a mostanihoz vagy a dél-karolinaihoz hasonló drámai összecsapások, viszont annál inkább fontos lehet az, ami március 6-án következik. Ez lesz az úgynevezett superkedd, amikor egyszerre 11 államban lesznek előválasztások és caucusok.

Az elnökjelöltség hivatalosan a republikánus párt augusztusi konvencióján dől el (amelyre egyébként visszatér a párt Floridába, konkrétan Tampába), ahol az lesz a jelölt, aki legalább 1144 küldött támogatását bírja. Azon az egyetlen márciusi napon 466 küldött sorsa dől el, így ha más nem is, az biztosan egy döntő este lesz.

0 Tovább

A kíméletlen Mitt Romney

Az utóbbi hónapokban cikkek tömkelege született arról (többek között ezen a blogon is), hogy milyen nyilvánvaló gyengeségei vannak Mitt Romney-nak. Szélkakasként váltogatja nézeteit, és így nem lehet tudni, ki is ő valójában. Vagyonát olyan ügyletekkel kereste, amelyek során sok ember elveszítette a munkáját. Titkolta az adóbevallását, majd amikor nagy nehezen kiadta, akkor kiderült, hogy jóval alacsonyabb kulccsal adózik, mint az átlagemberek. Ja, és ha ez még nem lenne elég, akkor ráadásként olyan merev, mint egy fatuskó, és még a poénjai is rosszak.

Sokat megtudhattunk tehát Romney-ról az elnökválasztási kampányból eddig eltelt időben, az utóbbi napokban azonban egyértelművé vált néhány más fontos tulajdonsága is. Nevezetesen az, hogy végtelenül fegyelmezett és hogy nagyon keményen tud küzdeni. Amikor Dél-Karolinában nagy megdöbbenésre súlyos vereséget mért rá Newt Gingrich, akkor arról szóltak a hírek, hogy Romney-t ez letérítette az útról, és talán végzetes csapást is szenvedett. Most azonban azt látjuk, hogy ismét ő vezeti a felméréseket Floridában, az előválasztási küzdelem következő helyszínén.


Kemény is tud lenni - Forrás: Flickr.com/mittromney

Nagyon úgy tűnik, hogy ez nem a szerencse műve. A dél-karolinai kudarc után Romney stábja hatalmas erővel feküdt rá a Gingrich elleni harcra, előástak róla minden olyan lehetséges információt, amely felhasználható ellene, és felkészültek minden tőle érkező támadásra. Az eredménye ennek az lett, hogy Romney szinte ledózerolta Gingrichet a múlt héten tartott tévévitákban. Ha Gingrich odaszúrt neki, arra azonnal megvolt a válasza, amit a korábbi vitákban sziporkázó Gingrich részéről időnként csak hallgatás követett.

Amikor Gingrich-től utóbb megkérdezte egyik tanácsadója, hogy mi történt vele, akkor ő állítólag csak annyit válaszolt, egyszerűen nem tudta elhinni, hogy valaki (Romney) képes ennyit hazudni. Persze, valószínűleg nem állta volna ki Romney minden állítása az igazság próbáját, de ha van olyan amerikai politikus, akinek tisztában kell lennie azzal, hogy a politikai küzdelmeket nemcsak tiszta eszközökkel vívják, akkor az a több évtizede porondon lévő Gingrich.

Amit Romney most produkál, az bekerülhetne minden kampánykézikönyvbe. Legyél higgadt és fegyelmezett, veszélyhelyzetben ne pánikolj, hanem készíts tervet, majd koncentrálj a végrehajtására. Itt persze nemcsak Romney személyes kvalitásairól van szó, hanem a mögötte álló stáb profizmusáról is. Ez a gépezet láthatóan gördülékenyen működik, nem tudni belső feszültségekről és furkálódásról.

Van tehát sok igazság abban, hogy Romney nem egy ideális jelölt. Meg kell izzadnia azért, hogy pártja jelöltje legyen az elnökválasztáson, és ha ez sikerül, ott sem lesz könnyű dolga. Azt azonban már bebizonyította, hogy képes jól reagálni a válsághelyzetekre. Ez pedig nem mellékes tulajdonság egy elnökválasztásra készülő politikus esetében. Gondoljunk csak egy bizonyos Barack Obamára, aki négy évvel ezelőtt szintén hatalmas akadályokkal szembesült, de aztán nagyrészt fegyelmezettségének, profi háttérszervezetének köszönhetően sorra legyőzte azokat.

1 Tovább

potus & co

blogavatar

Mi és miért történik az amerikai politikában? Egy blog egyenesen Washington DC-ből.

Utolsó kommentek