Kedden két újabb fontos fordulója lesz a republikánus előválasztási küzdelemnek. Michigan és Arizona államban tartanak szavazásokat, és ezek közül különösen a michigani megmérettetés tűnik érdekesnek. A felmérések szerint Arizonában kényelmes többsége van Mitt Romneynak, Michiganben azonban vele nagyjából egy szinten áll a legutóbbi előválasztási fordulókat megnyerő Rick Santorum.

Michigan azért is fontos helyszín, mert szimbolikus jelentőséggel bír Romney számára. Ott született, ott nőtt fel, apja pedig kormányzója is volt az államnak. Ha veszít, akkor az súlyos csapást jelent a kampánya számára, ha viszont nyer, akkor lendületet kaphat az őt szorongató Santorummal szemben. Rick Santorum azonban nem hagyja magát, és mindent bevet a győzelem érdekében. Ebbe még belefér az is, hogy az általa is rendszeresen keményen támadott demokraták helyi erőit biztatja arra, szavazzanak rá, és ezzel gyengítsék Romneyt.


Santorum mindent bevet - Forrás: Santorum Facebook

Erre a szokatlan akcióra egy jogi kiskapu ad lehetőséget. Az előválasztások többsége ugyanis zárt, és csak az adott párthoz regisztrált szavazók vehetnek rajta részt, Michiganben azonban kicsit más a helyzet. Bár elvileg ez a szavazás is csak a republikánusok számára nyitott, a helyi pártszabályok szerint  bárki a helyszínen republikánusnak vallhatja magát, és azt sem akadályozza semmi, hogy aztán később visszaváltozzon demokratává.

Santorum kampánystábja hétfőn automata telefonhívásokkal próbálta győzködni a demokrataként azonosított szavazókat. „Kedden csatlakozzon azokhoz a demokratákhoz, akik egy hangos üzenetet küldenek Mitt Romneynak!” – hangzik az üzenet, amelyről Romney nem túl meglepő módon elítélően nyilatkozott. „Santorum szenátor valami olyasmit csinált ma, ami egy megtévesztő és mocskos trükk” – fogalmazott Romney a Fox Newsnak adott interjújában.

A helyzet ugyanakkor az, hogy a helyi demokraták és a hozzájuk kötődő szakszervezetek már Santorum buzdítása nélkül is szervezkedtek Romney ellen. Két ok vezérli őket abban, hogy beleavatkozzanak a republikánusok között zajló küzdelembe.

Az egyik az, hogy Romney ellenezte a Michiganben meghatározó autógyártó cégek állami megsegítését (erről 2009-ben döntött Obama elnök), és ezt azóta sem felejtették el neki. A másik tényező kevésbé személyes, sokkal inkább politikai kalkuláció, a demokraták ugyanis úgy számolnak, hogy számukra sokkal veszélyesebb lenne, ha a pragmatikusabb Romney lenne a republikánus elnökjelölt a novemberi választáson, mintha a keményvonalas konzervatív – és a választókat leginkább aggasztó gazdasági problémák helyett inkább erkölcsi kérdésekről szónokló – Santorum.

Romney azt mondja, nem fél attól, hogy az esetlegesen ellene szavazó demokraták komoly hatással lesznek majd az eredményre. Ha mégis, és emiatt elbukja a michigani fordulót, az persze kínos lesz számára, de legalább mentségként elmondhatja majd, hogy egy olyan összeesküvés áldozata lett, amelyben riválisa összefogott az ősellenséggel.