Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Megvillant a republikánus erő

Barack Obama magabiztos győzelmet aratott az elnökválasztáson. A demokraták megőrizték a többségüket a szenátusban. A republikánusok eközben a sebeiket nyalogatják és azt vizsgálgatják, hogy mit rontottak el. Felszínesen nézve így néz ki a politikai helyzet a novemberi választások óta, a képlet azonban valójában ennél bonyolultabb.

Ezt a legjobban az illusztrálja, ami kedden Michigan államban történt. A republikánus többségű törvényhozás elfogadta, a republikánus kormányzó pedig egyből alá is írta azt a törvényt, amely jelentős mértékben korlátozza a szakszervezetek befolyását. A jogszabály értelmében a szakszervezetek nem szedhetnek automatikusan tagdíjat a dolgozóktól cserébe azért, hogy a bérükről és egyéb járadékokról tárgyaljanak a nevükben a munkaadóval. A változtatás támogatói azt mondják, hogy ez versenyképesebbé teszi majd a helyi gazdaságot, bírálói szerint viszont csupán arról van szó, hogy a befolyásos cégtulajdonosok többek között ezzel akarják gyengíteni a szakszervezeteket.

A konfliktus politikai leképeződése úgy néz ki, hogy a republikánusok (többek között a milliárdos Koch-testvérek ösztönzésére) kezdeményezték a változtatást, a demokraták (akiknek kampányát általában bőkezűen támogatják a szakszervezetek) pedig ellenezték. A vitába beszállt Barack Obama is, aki hétfőn épp Michiganben járt, és közölte, hogy ennek a jogszabályi változtatásnak szerinte semmi köze nincs a gazdasághoz. “Amiről valójában beszélnek, az az, hogy jogot adnak ahhoz, hogy kevesebb pénzért dolgozzatok” - fogalmazott az elnök, utalva arra, hogy a törvény közkeletű neve az, hogy “right to work”, vagyis “jog a munkához”.

Az autóiparáról híres Michiganben hagyományosan befolyásosak voltak eddig a szakszervezetek, bár az utóbbi években sokat gyengült a pozíciójuk (nyilván nem függetlenül attól, hogy csökkent a taglétszámuk). Így is komoly szimbolikus jelentőséggel bír azonban ez a keddi döntés, amely jelzi azt, hogy országos szinten talán a demokraták tűnnek erősebbnek, de helyi viszonylatokban komolyan számolni kell a republikánusokkal.

A michiganihez hasonló ütközetet nyertek meg tavaly Wisconsinban is, ahol a szakszervezetek ellen fellépő republikánus kormányzót később megpróbálták visszahívni a posztjáról a demokraták, de kudarcot vallottak.  De nemcsak a munkajogi küzdelmekben szerepelnek jól a republikánusok, erős helyi pozícióikat mutatja az is, hogy az ötven államból jelenleg harmincat republikánus kormányzó irányít, ami különösen akkor számít szép számnak, ha hozzátesszük, hogy 2009-ben, amikor Obama hivatalba lépett, még csak 22-en voltak. Biztos lesznek köztük páran, akik négy év múlva megpróbálnak majd eggyel magasabb szinte lépni, hogy országosan is megtörjék a demokraták erejét.

0 Tovább

A bajusz a tét

Levágja-e a bajszát David Axelrod, az elnök vezető kampánystratégája? Ez a kérdés sokkal fontosabb, mint amilyennek elsőre hangzik. Ha levágja, akkor az nagy valószínűség szerint azt jelenti, hogy a főnöke elveszítette a választást. Ha viszont nem, akkor minden bizonnyal a helyén marad.

A bajusz azért vált kulcsfontosságúvá, mert Axelrod a Morning Joe című tévéműsorban közölte, hogy ha Mitt Romneynak sikerül akár egyik államban is nyernie Minnesota, Pennsylvania és Michigan közül, akkor megszabadul az egyébként már negyven éve viselt bajuszától. Természetesen szó sincs arról, hogy az ádáz választási küzdelem hirtelen egyszerű szórakoztatássá vált volna, a vicces fogadalom mögött is egy teljesen komoly tény áll: az utóbbi napokban Romney és a vele szövetséges szervezetek kampányolni kezdtek ebben a három államban is, pedig ezeket eddig a kutatási adatok alapján Obama stabil támogatói között tartották számon.

Axelrod (jobbra) negyven éve hord bajszot - Forrás: White House Flickr

A nagy kérdés most az, hogy vajon mi áll a republánus offenzíva hátterében. Egy alapos számítások alapján meghozott, tényleges sikerrel kecsegtető lépés? Egy kétségbeesett - minden mindegy alapon eldöntött - húzás? Esetleg egy egyszerű blöff?

A republikánusok persze azt állítják, hogy az első verzióról van szó. Azt mondják, hogy a legutóbbi felmérésekből az látszik, hogy szűkül Obama előnye ezekben az államokban, és így teljesen logikus lépés a részükről, hogy új frontot nyitnak, mert látnak esélyt arra, hogy megfordítsák az állást. Ebben van igazság, egy friss kutatás szerint például a statisztikai hibahatáron belülre került a különbség Obama és Romney között Minnesotában, és ezt a jelzést a demokraták is annyira komolyan vették, hogy nem mást küldtek oda kampányolni, mint a rendkívül népszerű korábbi elnököt, Bill Clintont.

Kérdés azonban, hogy mekkora esélyük van a republikánusoknak az utolsó napokban fordítani az álláson. Ezért is mondják azt a demokraták, hogy szerintük valójában csak egy kétségbeesett elterelő műveletről van szó. Az ő érvelésük úgy szól, hogy Romney és társai azért kezdtek el hirtelen sok pénzt költeni hirdetésekre az eddig figyelmen kívül hagyott államban, mert egyrészt van egy csomó felesleges pénzük (ez igaz), másrészt viszont rájöttek, hogy nem tudják megfordítani az állást a számukra kulcsfontosságú Ohióban, ezért egyfajta pánikreakcióként elkezdenek máshol próbálkozni.

Ehhez kapcsolódik a blöff teóriája, amely szerint Romneyék célja csupán az, hogy a demokratáknak pénzt és energiát kelljen fektetniük az egyébként hozzájuk húzó államokban.

Mindhárom verzióban van igazság, ahogy azonban jelenleg nincs élő ember, aki meg tudná mondani, hogy ki fogja nyerni a keddi választást, úgy egyelőre azt sem lehet megmondani, melyik forgatókönyv áll közelebb a valósághoz.

0 Tovább

Santorum összefog az ellenséggel

Kedden két újabb fontos fordulója lesz a republikánus előválasztási küzdelemnek. Michigan és Arizona államban tartanak szavazásokat, és ezek közül különösen a michigani megmérettetés tűnik érdekesnek. A felmérések szerint Arizonában kényelmes többsége van Mitt Romneynak, Michiganben azonban vele nagyjából egy szinten áll a legutóbbi előválasztási fordulókat megnyerő Rick Santorum.

Michigan azért is fontos helyszín, mert szimbolikus jelentőséggel bír Romney számára. Ott született, ott nőtt fel, apja pedig kormányzója is volt az államnak. Ha veszít, akkor az súlyos csapást jelent a kampánya számára, ha viszont nyer, akkor lendületet kaphat az őt szorongató Santorummal szemben. Rick Santorum azonban nem hagyja magát, és mindent bevet a győzelem érdekében. Ebbe még belefér az is, hogy az általa is rendszeresen keményen támadott demokraták helyi erőit biztatja arra, szavazzanak rá, és ezzel gyengítsék Romneyt.


Santorum mindent bevet - Forrás: Santorum Facebook

Erre a szokatlan akcióra egy jogi kiskapu ad lehetőséget. Az előválasztások többsége ugyanis zárt, és csak az adott párthoz regisztrált szavazók vehetnek rajta részt, Michiganben azonban kicsit más a helyzet. Bár elvileg ez a szavazás is csak a republikánusok számára nyitott, a helyi pártszabályok szerint  bárki a helyszínen republikánusnak vallhatja magát, és azt sem akadályozza semmi, hogy aztán később visszaváltozzon demokratává.

Santorum kampánystábja hétfőn automata telefonhívásokkal próbálta győzködni a demokrataként azonosított szavazókat. „Kedden csatlakozzon azokhoz a demokratákhoz, akik egy hangos üzenetet küldenek Mitt Romneynak!” – hangzik az üzenet, amelyről Romney nem túl meglepő módon elítélően nyilatkozott. „Santorum szenátor valami olyasmit csinált ma, ami egy megtévesztő és mocskos trükk” – fogalmazott Romney a Fox Newsnak adott interjújában.

A helyzet ugyanakkor az, hogy a helyi demokraták és a hozzájuk kötődő szakszervezetek már Santorum buzdítása nélkül is szervezkedtek Romney ellen. Két ok vezérli őket abban, hogy beleavatkozzanak a republikánusok között zajló küzdelembe.

Az egyik az, hogy Romney ellenezte a Michiganben meghatározó autógyártó cégek állami megsegítését (erről 2009-ben döntött Obama elnök), és ezt azóta sem felejtették el neki. A másik tényező kevésbé személyes, sokkal inkább politikai kalkuláció, a demokraták ugyanis úgy számolnak, hogy számukra sokkal veszélyesebb lenne, ha a pragmatikusabb Romney lenne a republikánus elnökjelölt a novemberi választáson, mintha a keményvonalas konzervatív – és a választókat leginkább aggasztó gazdasági problémák helyett inkább erkölcsi kérdésekről szónokló – Santorum.

Romney azt mondja, nem fél attól, hogy az esetlegesen ellene szavazó demokraták komoly hatással lesznek majd az eredményre. Ha mégis, és emiatt elbukja a michigani fordulót, az persze kínos lesz számára, de legalább mentségként elmondhatja majd, hogy egy olyan összeesküvés áldozata lett, amelyben riválisa összefogott az ősellenséggel.

0 Tovább

potus & co

blogavatar

Mi és miért történik az amerikai politikában? Egy blog egyenesen Washington DC-ből.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek