Elizabeth Edwards soha nem töltött be semmilyen választott tisztséget az Egyesült Államokban, keddi halála után mégis sorban adták ki a részvétnyilvánításokat a legmagasabb rangú politikusok. „Michelle és én mélységesen szomorúan értesültünk arról, hogy elhunyt Elizabeth Edwards” – áll Barack Obama elnök közleményében, akihez csatlakozott Joe Biden alelnök, Bill Clinton korábbi elnök, továbbá sok más demokrata és republikánus politikus. Még Sarah Palin is kiadott egy vigasztaló üzenetet a twitterjén.

Edwards évek óta rákbetegségben szenvedett, és családja hétfőn közölte, hogy az orvosok azt tanácsolták neki, ne folytassa a kezeléseket. Egy nappal később a 61 éves asszony elhunyt.

Elizabeth Edwardsot az tette ismertté, hogy ő volt a felesége John Edwards korábbi észak-karolinai szenátornak, aki kétszer is megpróbálkozott a demokrata elnökjelöltség megszerzésével. Először 2004-ben futott neki, és ugyan alulmaradt, de a jelöltséget elnyerő John Kerry őt választotta alelnökjelöltnek.

A Kerry-Edwards páros bukását hozó 2004-es elnökválasztás másnapján tudta meg Elizabeth Edwards, hogy rákos daganat van a mellében. Sokáig úgy tűnt, hogy az orvosi kezelések hatásosak lesznek, és sikerül legyőznie a betegséget, 2007 márciusában azonban kiderült, hogy kiújult a betegség, és akkor már nem is csak mellében találtak daganatokat.

Búcsúüzenetek Elizabeth Edwards Facebook-oldalán

Férje ekkor már eldöntötte, hogy újra megpróbálkozik az elnökjelöltség megszerzésével, és az előválasztások első fordulóit végig is csinálta. Nem igazán tudott labdába rúgni Hillary Clinton és Barack Obama mellett, a kampánya legfeljebb azért maradt emlékezetes, mert kiderült, hogy igazi piperkőc. Alkalmanként több száz dollárt költött fodrászra, és egy vicces videó is megmaradt arról, ahogy épp illegeti magát a tükör előtt.

Már a kampány alatt megjelentek olyan hírek, hogy Edwardsnak szeretője van, de ő csak 2008 nyarán – amikor már rég kiszállt a versenyből – ismerte el, hogy megcsalta a feleségét. Akkor még tagadta, hogy a nőnek gyereke született tőle, de később ezt is elismerte. Ez után – ekkor már 2009-ben járunk – elvált a házaspár, és míg John Edwards után egy hazudozó, a beteg feleségét megcsaló, piperkőc politikus képe maradt meg, addig Elizabeth Edwards egy érzékeny és okos asszonyként jelent meg, aki hősiesen küzd a betegségével.

A színfalak mögötti történésekről szóló könyvekből és újságcikkekből ugyanakkor azt is lehet tudni, hogy Elizabeth Edwards a politikában is aktív volt, és komoly befolyása volt a demokraták egykor nagy reménységének tartott férje döntéseire. A részvétnyilvánítások tehát egy olyan nőnek szóltak, akinek történetében egyszerre jelent meg a legmagasabb szintű politika és a személyes dráma.