Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Egy bukás anatómiája

Hetek óta megy egy érdekes per, amelynek vádlottja az egykori demokrata reménység, John Edwards. A korábbi észak-karolinai szenátor egy időben nagyon közel került a hatalom csúcsához: 2004-ben ő volt John Kerry mellett az alelnökjelölt, és 2008-ban is az erősebb elnökjelöltek között tartották számon. Minden kelléke megvolt ahhoz, hogy sikeres politikus legyen: gazdagság, megnyerő külső és látszólag harmonikus családi élet.


Edwards a 2008-as kampányban - Forrás: John Edwards Flickr 

Ma azonban tudjuk, hogy Edwards valójában nagyon problémás figura: a perben azzal vádolják, hogy szabálytalanul használt fel adományokat arra, hogy eltartsa szeretőjét, akivel közös gyermekük is született. És ez csak a jéghegy csúcsa. Épp nemrég fejeztem be John Heilemann ls Mark Halperin bestsellerét, a 2008-as kampányról szóló Game Change című könyvét, amely ugyan főleg az Obama-Clinton párbajra, illetve Sarah Palin feltűnésére koncentrál, de vannak benne érdekes részletek Edwardsról is.

Leírják például azt, hogy Edwards milyen nagy változáson esett át a 2004-es elnökválasztási kampányban. Az addig szerény politikusnak a fejébe szállt a siker, és míg korábban egy-egy kampányesemény után viccelődve szokta mondani, hogy mennyire szereti őt a tömeg, addig akkoriban már mindenféle irónia nélkül mondogatta, hogy “imádnak engem”. Megváltozott a stílusa is, saját stábjának tagjaival elkezdett lekezelően viselkedni, és olyan allűrjei lettek, hogy csak első osztályon vagy magángépen volt hajlandó repülni. Előfordult az is, hogy egy-egy utazás előtt megkérte valamelyik munkatársát, nézzen utána, milyen filmeket vetítenek a szóba jöhető járatokon, és ennek alapján választotta ki, hogy melyikkel utazzon.

A házasságon kívüli kapcsolata önmagában jelzi, hogy nem volt éppen idilli a viszonya a feleségével (aki azóta elhunyt rákban), de a könyvből kiderül, hogy szinte állandóan marakodtak, és volt rá példa, hogy Edwards egy közös utazáson inkább átült egy másik autóba, csak hogy ne kelljen a nővel beszélnie. Közben persze kifelé eljátszották, hogy harmonikus házasságban élnek.

Az pedig már tényleg csak a szánalmas jelzővel írható le, hogy Edwards még akkor is nagyratörő politikai terveket dédelgetett, amikor fény derült magánéleti visszásságaira. Edwards már a botrány kirobbanása előtt sejtette, hogy Obama és Clinton mellett nem lesz sok esélye a végső győzelemre, ezért különböző háttéralkukat próbált kötni.


A klasszikussá vált videó a szépítkező Edwardsról

Obamának már az első előválasztási forduló (Iowa, amelyet Obama nyert) után megüzente, hogy hajlandó belemenni abba, hogy egy alelnökjelöltségért cserébe kiszáll a versenyből és támogatja őt. Obama erre nemet mondott, de Edwards nem adta fel. Később azt üzente egy közvetítőn keresztül, hogy beéri az igazságügy-miniszteri pozícióval is. Amikor Obama ezt meghallotta, akkor a könyv szerint azt mondta egyik tanácsadójának, hogy ez őrültség, ha ilyen alkut kötne, nem lenne alkalmas elnöknek.

Közben Edwards próbálkozott Hillary Clintonnál is, akitől kapott olyan jelzéseket, hogy győzelem esetén számítana rá a kormányzatban, viszont a verseny előrehaladtával egyértelművé vált, hogy Obama lesz a nyerő. Így Edwards ismét nála próbálkozott, és végül konkrét pozíció ígérete nélkül is belement abba, hogy nyilvánosan a támogatásáról biztosítsa őt. Edwards ekkor már abban bízott, hogy legalább a demokrata konvención sikerül helyet kapnia a szónokok között, de a nyár közepén egyértelművé vált, hogy erre sem lesz esélye.

Már nemcsak pletykáknak minősíthető hírek jelentek meg házasságon kívül született gyermekéről, hanem fotók is, és a sztori iránt elkezdtek érdeklődni a nagyobb médiumok is. Edwards még ekkor is azt hitte, hogy valahogy megúszhatja az ügyet, és az egyik tanácsadójának azt mondta, be fogja ismerni a hűtlenséget, de az apaságot nem. Ezt azzal indokolta, hogy nem akarja veszélybe sodorni esetleges miniszteri kinevezését. A tanácsadó nem akart hinni a füleinek. “John, az réges régen volt” - mondta neki.

Végül Obamáék megüzenték Edwardsnak, ne számítson arra, hogy felszólalhat a konvención, az egykor reményteli politikus számára így teljes bukással zárult a 2008-as kampány. Hamarosan pedig az is kiderül, mit tartogat számára a per, amelyben ha minden vádpontban bűnösnek találják, akkor akár 30 év börtönbüntetést is kaphat.

1 Tovább

Egy politikusfeleség halála

Elizabeth Edwards soha nem töltött be semmilyen választott tisztséget az Egyesült Államokban, keddi halála után mégis sorban adták ki a részvétnyilvánításokat a legmagasabb rangú politikusok. „Michelle és én mélységesen szomorúan értesültünk arról, hogy elhunyt Elizabeth Edwards” – áll Barack Obama elnök közleményében, akihez csatlakozott Joe Biden alelnök, Bill Clinton korábbi elnök, továbbá sok más demokrata és republikánus politikus. Még Sarah Palin is kiadott egy vigasztaló üzenetet a twitterjén.

Edwards évek óta rákbetegségben szenvedett, és családja hétfőn közölte, hogy az orvosok azt tanácsolták neki, ne folytassa a kezeléseket. Egy nappal később a 61 éves asszony elhunyt.

Elizabeth Edwardsot az tette ismertté, hogy ő volt a felesége John Edwards korábbi észak-karolinai szenátornak, aki kétszer is megpróbálkozott a demokrata elnökjelöltség megszerzésével. Először 2004-ben futott neki, és ugyan alulmaradt, de a jelöltséget elnyerő John Kerry őt választotta alelnökjelöltnek.

A Kerry-Edwards páros bukását hozó 2004-es elnökválasztás másnapján tudta meg Elizabeth Edwards, hogy rákos daganat van a mellében. Sokáig úgy tűnt, hogy az orvosi kezelések hatásosak lesznek, és sikerül legyőznie a betegséget, 2007 márciusában azonban kiderült, hogy kiújult a betegség, és akkor már nem is csak mellében találtak daganatokat.

Búcsúüzenetek Elizabeth Edwards Facebook-oldalán

Férje ekkor már eldöntötte, hogy újra megpróbálkozik az elnökjelöltség megszerzésével, és az előválasztások első fordulóit végig is csinálta. Nem igazán tudott labdába rúgni Hillary Clinton és Barack Obama mellett, a kampánya legfeljebb azért maradt emlékezetes, mert kiderült, hogy igazi piperkőc. Alkalmanként több száz dollárt költött fodrászra, és egy vicces videó is megmaradt arról, ahogy épp illegeti magát a tükör előtt.

Már a kampány alatt megjelentek olyan hírek, hogy Edwardsnak szeretője van, de ő csak 2008 nyarán – amikor már rég kiszállt a versenyből – ismerte el, hogy megcsalta a feleségét. Akkor még tagadta, hogy a nőnek gyereke született tőle, de később ezt is elismerte. Ez után – ekkor már 2009-ben járunk – elvált a házaspár, és míg John Edwards után egy hazudozó, a beteg feleségét megcsaló, piperkőc politikus képe maradt meg, addig Elizabeth Edwards egy érzékeny és okos asszonyként jelent meg, aki hősiesen küzd a betegségével.

A színfalak mögötti történésekről szóló könyvekből és újságcikkekből ugyanakkor azt is lehet tudni, hogy Elizabeth Edwards a politikában is aktív volt, és komoly befolyása volt a demokraták egykor nagy reménységének tartott férje döntéseire. A részvétnyilvánítások tehát egy olyan nőnek szóltak, akinek történetében egyszerre jelent meg a legmagasabb szintű politika és a személyes dráma.

0 Tovább

potus & co

blogavatar

Mi és miért történik az amerikai politikában? Egy blog egyenesen Washington DC-ből.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek