Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

112.

1. Hányszor fogja elsírni magát a pulpituson John Boehner, a képviselőház új elnöke?

2. Mikor fogják megpuccsolni Nancy Pelosit? (A korábbi demokrata házelnök a csúfos novemberi választási vereség után is ragaszkodott ahhoz, hogy a párt frakciójának vezetője legyen, de nem lennék túl nyugodt a helyében, a szerdai szavazáson ugyanis húsz demokrata a jelenlévő közel 193-ból ellene szavazott.)


Pelosi még az előző ciklusban - Forrás: flickr.com/photos/speakerpelosi

3. Milyen viszonyt alakít ki a republikánus többségű képviselőház a demokrata Fehér Házzal?

4. Hogyan birkózik majd egymással a képviselőház a szenátussal, ahol még mindig a demokraták vannak többségben?

5. Milyen húzásokkal próbálják elérni a republikánusok az Obama-adminisztráció eddigi legnagyobb büszkeségének, az egészségügyi törvénynek a visszavonását?

6. Hogyan jönnek ki a mérsékeltebb republikánusok a konzervatív Tea Party támogatásával bekerült képviselőkkel és szenátorokkal?

7. Mit fog csinálni az új törvényhozás a hatalmas költségvetési hiány lefaragására? (Az USA történelmében a tavalyi évben volt a második legnagyobb a hiány, közel 1,3 trillió dollár. Az igazán nagy gond az, hogy a valaha legnagyobb az előző évben volt: 1,4 trillió)

8. Mennyire lesz kemény Darrell Issa? (Ő a képviselőház befolyásos kormányzati reformbizottságának új elnöke, és így az ő hatásköre a kormányt érintő vizsgálatok elindítása és lebonyolítása. A Fehér Ház nem számíthat túl sok jóra, miután nemrég azt nyilatkozta, Obamát tartja a valaha volt legkorruptabb elnöknek. Később ezt úgy finomította, ezt nem feltétlenül büntetőjogi értelemben gondolja.)


Darrell Issa, egy fontos ember - Forrás: flickr.com/photos/darrellissa

9. Képes lesz-e bármilyen együttműködésre a két párt a 2012-es elnökválasztás árnyékában?

10. Megpróbálkozik-e az elnökválasztással a törvényhozás valamelyik tagja? (Nem valószínű, Obama előtt utoljára John F. Kennedy volt az, aki szenátorként elnökválasztást nyert. Mindketten viszonylag fiatalok voltak, és még nem állt mögöttük egy sor olyan törvényhozási szavazás, amit aztán az orruk alá dörgölhettek a kampányban.)

11. Mi lesz a filibusterrel? (Így nevezik azt, amikor a törvényhozásban valamilyen eljárásjogi eszközzel - például egy végtelen beszéddel - próbálják megakadályozni egy törvény elfogadtatását. Ennek kivédésére legalább 60 fős többség kell a 100 fős szenátusban, és miután a republikánusok állandóan éltek a filibusterrel a legutóbbi ciklusban, így a demokraták most egyre hangosabban követelik a szabályok változtatását.)

Na, hát többek között ezek a kérdések merülnek fel a 112. kongresszusról, amely szerdán ült össze Washingtonban a novemberi félidős választások eredményeinek megfelelően. Ha valami fontos kérdést kihagytam, várom a kommentek közé.

0 Tovább

A politikus, aki mindig sírva fakad

Ő most a második leghatalmasabb ember (legalábbis formális politikai szempontok szerint) a világ leghatalmasabb országában (egyelőre még a legtöbb szempont szerint), de mégis úton-útfélen elsírja magát.

Az új képviselőház januári megalakulásakor a republikánus John Boehner lesz a testület vezetője, és ezzel rendkívül nagy beleszólást kap az amerikai politika alakításába. Egyelőre ugyanakkor semmiképp sem egy cinikus és dörzsölt politikus képét sugározza. Először a republikánus diadalt hozó félidős választások estéjén sírta el magát, amikor arról beszélt, hogy ő mindig az amerikai álomért küzdött, most pedig a CBS 60 Minutes című műsorának adott interjúban kétszer is szabályosan elbőgte magát.

Egyszer szintén az amerikai álom említésekor kezdtek el potyogni a könnyei (ez 6:15 körül van a videón), a második alkalommal pedig akkor, amikor felesége beszélt arról, hogy nagyon büszke rá (ez a videó legvégén van). Egyébként a feleség megjegyezte, hogy amúgy nem sírós típus a férje.

2 Tovább
12345
»

potus & co

blogavatar

Mi és miért történik az amerikai politikában? Egy blog egyenesen Washington DC-ből.

Utolsó kommentek