Nem volt könnyű összehozni, de kedden végül is találkozik egymással Barack Obama elnök és a törvényhozás két legrangosabb republikánus szereplője, Mitch McConnell (szenátus) és John Boehner (a képviselőház leendő főnöke). A Fehér Ház egy korábbi időpontot javasolt, a republikánusok azonban azt mondták, hogy nem érnek rá. Ezzel is félreérthetetlenül jelezték, hogy változtak az erőviszonyok az amerikai politikában.

A november 2-i félidős választosokon a demokraták csúnyán leszerepeltek, elveszítették képviselőházi többségüket és a szenátusban is meggyengültek. A két éve még Obamát és pártját támogató tömegek elégedetlenek az elmúlt másfél-két év kormányzati teljesítményével, és ezért inkább az ellenfelet jutalmazták.

Már nemcsak telefonon, személyesen is beszél politikai riválisaival

A választási eredmény ugyanakkor nem feltétlenül jelenti azt, hogy a republikánusok hátradőlhetnek. Egy, a CNN által idézett felmérés szerint ugyanis a választók többsége azt szeretné, hogy a két párt együttműködjön az ország gondjainak megoldásában. Ezekből ráadásul van jó néhány:

- el kellene dönteniük, hogy mi lesz az év végén lejáró adócsökkentésekkel (ezeket még George W. Bush előző elnök vezette be, és a republikánusok mindenki számára fenntartanák őket, Obama viszont a leggazdagabbak számára engedné az emelést)

- ki kellene találni, hogyan fogják lenyomni az elképesztően magas költségvetési hiányt (1,3 trillió dollár, ha ez az szám felfogható egyáltalán bárkinek is)

- dönteni kellene arról, mi lesz az atomfegyverek leszereléséről szóló új egyezményről, amit Obama az oroszokkal kötött (az elnök év végéig szeretné elfogadtatni a törvényhozásban, a republikánusok szerint még vitatkozni kellene róla)

Az előzetes várakozások szerint nagy áttörés nem várható a találkozón, összeborulás pedig végképp nem. McConnel azt mondta nemrég, hogy a legfőbb céljuk a következő két évre az, hogy garantálják, Obamát ne válasszák újra. Ez nem a legjobb ómen a csatabárd elásásához és a mindkét párt által olyan sokszor emlegetett politikai megújításhoz.