A szuperkedden aratott győzelmei után Rick Santorum magabiztosan nyerte a szombati kansasi caucust is. A szavazatok több mint 51 százalékát kapta, a második helyen végzett Mitt Romney mintegy 21 százalékot tudott csak szerezni. Santorum tehát a számokat nézve nagy diadalt aratott, ennek értékéből azonban sokat levon, hogy lényegében ő volt az egyetlen jelölt, aki kampányolt az államban.

A kansasi caucus így inkább csak egyfajta felvezető a keddi előválasztási fordulókhoz, amikor Alabama és Mississippi államban lesznek szavazások. A felmérések szerint mindkét helyen nyitott a verseny, és mivel déli államokról van szó, így elsősorban arra lesz érdemes figyelni, hogyan szerepel majd Santorum és Newt Gingrich. Mindketten a republikánus párt konzervatív irányzatához tartoznak, és ha valamelyikük félreállna, akkor az állva maradó jelölt nagyobb eséllyel küzdhetne meg a korábban liberálisabb nézeteket valló, pragmatikusabb politikusnak tűnő Romneyval.

Egyelőre azonban sem Gingrich, sem Santorum nem adta jelét annak, hogy ki akarna szállni. A mostani caucusgyőzelemnek annyi jelentősége mindenképp van, hogy tovább erősíti Santorumot, és ha törésre kerül a dolog Gingrich-csel szemben, akkor ennyivel is több szól majd az ő maradása mellett.