A most következő szuperkedd legértékesebb trófeája Ohio állam lesz, ahol ráadásul a felmérések szerint kiegyenlítettek az erőviszonyok Mitt Romney és Rick Santorum között. Ha pusztán a támogatottsági adatokat nézzük, akkor bármelyikük nyerhet, már most lehet azonban biztosan tudni, hogy Santorum veszíteni fog. És ezért nem okolhat senki mást saját magán (illetve kampánystábján) kívül.

Azt egy kicsit bonyolult elmagyarázni, hogy pontosan miért is van ez így, de megpróbálkozom vele. Kezdjük ott, hogy a republikánus jelöltség sorsa hivatalosan az augusztusi floridai pártkonvención fog eldőlni, amikor az ott résztvevő küldöttek megnevezik azt, akit a párt indít a novemberi elnökválasztáson. Ahhoz, hogy valakiből jelölt lehessen, legalább 1144 küldött támogatására van szükség, a most zajló előválasztási küzdelem tétje pedig az, hogy az egymással versengő politikusok közül ki tud maga mögött több küldöttet felsorakoztatni.

Mivel Ohio a nagyobb államok közé tartozik, így itt viszonylag sok - szám szerint 66 - delegáltért folyik a küzdelem, akiknek felosztása egy bonyolult számítási rendszer szerint történik. A 66 küldött többségéről, 48-ról az dönt, hogy milyen eredmény születik a 16 kongresszusi választási körzetben. Minden egyes körzetben 3 küldötti mandátumot lehet elnyerni, és ezek ahhoz a politikushoz kerülnek, aki az adott körzetben a legtöbb szavazatot kapja.

Ha még valaki tudja követni, akkor térjünk rá arra, hol és mit rontott el Santorum. Ahhoz, hogy egy politikus küldötteket állítson maga mögé, jó előre le kell adnia azoknak az embereknek a nevét, akik győzelme esetén az ő delegáltjai lesznek a floridai konvención. Na, ez volt az, ahol Santorum hibázott. Hónapokkal ezelőtt le kellett volna adni a listákat, ő azonban a 16 körzetből háromban egyáltalán nem nyújtott be ilyet, hat másikban pedig csak egy hiányos névsort tudott prezentálni. Tegyük hozzá, nem hosszú listákról van szó, minden egyes körzetben 3 lehetséges küldött nevét - tehát összesen 48-at -, kellett volna leadni.

Mivel három körzetben egyáltalán nincs leadva névsora Santorumnak, így 9 küldötti mandátum eleve kénytelen lemondani. A hiányos listák miatt további 9 küldött eshet ki számára, ami már súlyos vérveszteséget jelenthet egy ilyen kiélezettnek ígérkező versenyben, mint amilyennek a keddi forduló tűnik. És hogy még nagyobb legyen Santorum problémája, mindennek tetejébe épp olyan körzetekben vannak hiányosságai, amelyek egyébként számára kedvezőbb terepnek számítanak.

És ha ezek után még mindig akad valaki, akit érdekelnek a küldöttek elosztásának rejtelmei, akkor azt nem fosztanám meg attól, hogy vajon mi lesz a maradék delegáltaknak a sorsa. 48 dől el tehát a kongresszusi körzetekben, így marad további 18. Ezek többségét, 15-öt, arányosan elosztják azok között, akik az egész államot tekintve legalább 20 százaléknyi szavazatot kaptak. De még ne dőljön hátra senki, erre is van ugyanis egy külön szabály: ha valaki abszolút többségre tesz szert, akkor nincs osztozkodás, mert ez az induló megkapja mind a 15 küldöttet.

Ha ez is eldőlt, akkor még mindig van 3 delegált. Ezek az úgynevezett szuperküldöttek, akik jellemzően a párt helyi vezetőiből kerülnek ki, és nekik nem kell figyelembe venni az előválasztási eredményt, hanem azt támogatnak a jelöltségért versenyző politikusok közül, akit akarnak. Nekik van a legegyszerűbb dolguk, mert nem kell foglalkozniuk ezzel a keszekusza számítási rendszerrel.