Mindketten texasiak. Egyikük kormányzója volt az államnak, a másik most tölti be ezt a posztot. Mindketten republikánusok, és mindketten vallásos konzervatívnak tartják magukat. Minden adva lenne tehát ahhoz, hogy harmonikus legyen a viszonyuk, de ez mégsincs így.

George W. Bushról és Rick Perryről van szó. Perry az után lett Texas kormányzója, hogy Busht 2000-ben elnökké választották. Perry most követné elődjét a legmagasabb politikai pozícióba is, szombaton ugyanis bejelentette, hogy beszáll a 2012-es elnökválasztásra felsorakozott republikánus mezőnybe. Több felmérés szerint is jó eséllyel pályázik a republikánus jelöltség elnyerésére, akad olyan kutatás, amely szerint ő rendelkezik a legnagyobb támogatottsággal az összes induló között.


Rick Perry - Forrás: Facebook/GovernorPerry

Ez a pozíció együtt jár azzal, hogy Perry nemcsak a demokraták, hanem a párton belüli riválisok részéről is támadásoknak van kitéve. Az azonban még így is feltűnő volt, hogy legkeményebb bírálatok épp az elnökválasztási kampánytól amúgy távolmaradó Bush környezetéből érkeztek. A korábbi elnök egykori munkatársai Perrynek arra a nyilatkozatára ugrottak rá, amely szerint szinte hazaárulással ér fel az, ha a szövetségi jegybank új pénz kibocsátásával próbál segíteni a lanyhuló gazdasági növekedés felpörgetésén. Perry a hazaárulózás mellett még azt is hozzátette, hogy ilyen esetben Texasban nem bánnának túl finoman a jegybank elnökével, Ben Bernankevel.

Bush egyik korábbi sajtósa, Tony Fratto egyből kiposztolta a Twitterre, hogy Perry megjegyzése “helytelen és egy elnökhöz méltatlan” volt. Az elnök egykori beszédírója, Pete Wehner közölte, hogy a nyilatkozat épp olyan “hetvenkedő és meggondolatlan” megnyilvánulás volt, amilyenekre Perry bírálói számítanak. A legnagyobb visszhangot kiváltó bírálat pedig Karl Rove-tól, Bush egykori főtanácsadójától érkezett, aki a Fox Newson arról beszélt, hogy nem szokás a jegybank elnökét hazaárulással vádolni, és olyan utalásokat tenni, hogy “durván bánnánk vele itt lenn Texasban”.

Elsőre meglepőnek tűnhet, hogy épp Bush környezetéből éri ilyen kemény - és összehangoltnak tűnő - kritika Perryt, de a két politikus közös múltjának ismeretében már érthetőbb a helyzet. A New York Times júliusban közölt cikket a két politikus viszonyáról, és ebből kiderül, hogy évek óta feszültség húzódik köztük. Állítólag nem is annyira személyes síkon mozog a konfliktus, hanem inkább a két politikus stábja között van ellenségeskedés, de azért maga Perry is nekiment néha Bushnak. Egyrészt nagy nyilvánosság előtt is szeret utalni rá, hogy nagyon eltérő családból érkeznek, (Bush egy gazdag dinasztiába született, Perry pedig egy szerény farmon nőtt fel), és tesz olyan megjegyzéseket, hogy míg ő egy texasi egyetemen tanult, addig Bush az egyik nagy elitiskolában, a Yale-en.

Perry nemcsak a személyes különbségeket szokta kihangsúlyozni, hanem politikailag is támadta Busht. Egy 2007-ben közzétett videón például arról beszélt, hogy Bush soha nem volt “fiskális konzervatív”, utalva arra, hogy a kormányzósága és az elnöksége alatt is elszaladtak a kiadások.

Érdekes lesz figyelni, milyen hatással lesz ez a szembenállás Perry kampányára. Ő maga egyelőre dacosan fogadja a Bush környezetéből érkező kritikákat, és kitartott a Bernanke-nyilatkozat mellett is, hozzátéve, hogy időnként szenvedélyesen szokott nyilatkozni a neki fontos ügyekben. Kérdés azonban, hogy Perry és Bush emberei meddig hajlandók elmenni ebben a konfliktusban. A New York Times egyik Bush-közeli forrása szerint ha a feszültség forrósodik, az a kormányzónak sem tesz majd jót. “Ha tényleg meg szeretnéd nyerni a jelöltséget, akkor nem akarhatod, hogy az Egyesült Államok korábbi elnöke és az ő emberei ellened dolgozzanak” - fogalmazott meg egy alig burkolt figyelmeztetést a névtelenséget kérő forrás.