Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mire készül a legkínosabb pillanat hőse?

Újabb szereplővel bővült a 2016-os elnökválasztás körül már most javában zajló spekuláció. Rick Perry texasi kormányzó hétfőn bejelentette, hogy mostani mandátumának 2014-es lejárta után nem indul újra a tisztségért. A bejelentéskor ugyan nem utalt arra, hogy milyen tervei vannak a továbbiakban, de nem adta a jelét annak sem, hogy teljes visszavonulást tervezne a közéletből. Ez pedig a találgatásokban gazdag amerikai politikában bőven elég ahhoz, hogy beinduljon a sugdolózás vélt vagy valós elnökválasztási terveiről.

Perry papíron erős indulónak tűnik. Az egyik legnagyobb és legerősebb államot kormányozza már több mint tíz éve, ráadásul kellően konzervatív ahhoz, hogy elnyerje a republikánus párt aktívan politizáló szimpatizánsainak szimpátiáját.

A gond csak az vele, hogy Perry már tavaly is próbálkozott a republikánus jelöltség megszerzésével, és csúfos kudarcot vallott, pedig nem volt éppen túl erős a mezőny. A legemlékezetesebb bénázása az volt, amikor az egyik tévévitában elkezdte sorolni annak a három kormányzati szervnek a nevét, amelyeket be szeretne zárni, de csak kettőig jutott, mert a harmadik nem jutott eszébe. A szinte fájdalmasan kínos jelenetet még betetőzte azzal, hogy zavartan vigyorogva annyit tudott csak kinyögni, hogy “upsz”.

Rick Perry híres bénázása

Perry végül már az előválasztások elején kiszállt a versenyből, és azóta az országos politikában nem is sokat lehetett róla hallani. Néhány hete azonban megint bekerült a hírekbe, miután az egyik helyi demokrata szenátor június végén megakasztotta a kormányzó által szorgalmazott új, az abortusz engedélyezésének szigorítását célzó törvényt. A Wendy Davis nevű szenátornak azzal sikerült megfúrnia a jogszabályt, hogy 11 órán keresztül beszélt folyamatosan az épp ülésszakának végéhez érő texasi szenátusban, és így nem maradt idejük a republikánus törvényhozóknak, hogy elfogadják a törvényt.

A szenátor - és rózsaszín sportcipője - azonnal országos ismertségre tett szert, Perry pedig egyrészt azonnal rendkívüli ülésre hívta össze a szenátust, másrészt belepiszkált kicsit Davis magánéletébe. Szerinte ugyanis a szenátor a saját példájából megtanulhatta volna, hogy “minden élet számít”. Perry ezzel arra utalt, hogy a jelenleg középkorú Davis tizenévesen lett anya. A kormányzó megjegyzését sokan bárdolatlannak és ízléstelennek tartották, bár ő utóbb azt mondta, hogy valójában bóknak szánta.

Ha tényleg komolyabb politikai tervei vannak, akkor tehát nem árt még gyakorolnia a nyilvános szereplést. Erre most elvileg lesz ideje, mert már csak egy év van hátra a kormányzói megbízatásból, és az elnökválasztásnak akkor legfeljebb még csak a helyezkedési szakaszában fog tartani.

0 Tovább

Mit akar még mindig a republikánusok fekete báránya?

Vendégposzt: Ballai Vince, Texas

Az egész karrierjét úgy csinálta végig, hogy soha nem hagyta, hogy befolyásolják. Ezzel szolidaritását fejezi ki támogatói felé, egyúttal sakkban tartja riválisait - mondta Ron Paul republikánus politikusról szombaton a Youth for Ron Paul nevű szervezet austini képviselője, Kathleen Bates.

Ron Paul ugyan már hetekkel ezelőtt bejelentette, hogy a hátralévő előválasztásokon már nem indul, május közepén pedig közölte, felhagy a kampányolással, ám még nem lépett vissza hivatalosan, és nem utalt arra, hogy a legesélyesebb jelölt, Mitt Romney mellé állna.


Kathleen Bates - Forrás: Ballai Vince

Paul ráadásul azokban az államokban, ahol már lezajlott az előválasztás, még küzd a republikánus elnökválasztó nagygyűlés delegáltjaiért. Az aktivista szerint ez szimbolikus dolog. Ron Paul 76 éves, a mostani kampány után úgyis nyugdíjba fog vonulni, de meg akarja mutatni a többieknek, hogy képes végigcsinálni.

Stratégiája bejött, az Iowában péntek éjjel lezajlott körzeti-, illetve szombaton lezajlott állami konvenciókon megválasztott delegáltak túlnyomó többsége - 28-ból 21 - az ő embere lesz, jóllehet jelezték, nem áll szándékukban nevezni őt elnökjelöltnek a párt augusztus végén Tampában tartandó elnökjelölő konvención. (Bár az iowai caucust Rick Santorum nyerte, nem sokkal megelőzve Mitt Romneyt, az állam szabályai szerint az akkori eredmény nem feltétlenül befolyásolja a konvención résztvevő delegáltak arányát.)


Ron Paul népszerű a fiatalok körében - Forrás: Flickr

Az aktivista szerint Ron Paul fő célja, hogy továbbra is hatékonyan tudja befolyásolni a republikánus párt politikáját. Ráadásul Mitt Romney végig tartani fog attól, hogy szavazókat veszít miatta, és talán Barack Obama is félhet ettől. A libertárius - az államszervezetnek és a kormánynak minél kisebb szerepet adó - eszméket követő Ron Paul mindkét párt szavazói köréből tud magának támogatókat szerezni, és így üzenni is tud, hogy ha nem változtatják meg a politikájukat, akkor szavazatokat veszítenek - mondta az aktivista, aki hisz abban, hogy akár így is, de sakkban kell tartani a vezető politikusokat.

"A politikus olyan mit egy kutya, ha felengeded a kanapéra, akkor felugrik, de ha ahhoz szoktatod, hogy kint maradjon az udvaron, akkor kint marad " - jegyezte meg az aktivista. A totális szabad piac, a drogliberalizáció mellett, illetve az amerikai központi bank, valamint az adóhatóság megszüntetéséért kiálló, Texasból delegált kongresszusi képviselő nagy népszerűségnek örvend egyes republikánus körökben, jóllehet keményen háború- és hadseregellenes felfogása miatt kilóg a pártból.

0 Tovább

Leszámolás Texasban

Mindketten texasiak. Egyikük kormányzója volt az államnak, a másik most tölti be ezt a posztot. Mindketten republikánusok, és mindketten vallásos konzervatívnak tartják magukat. Minden adva lenne tehát ahhoz, hogy harmonikus legyen a viszonyuk, de ez mégsincs így.

George W. Bushról és Rick Perryről van szó. Perry az után lett Texas kormányzója, hogy Busht 2000-ben elnökké választották. Perry most követné elődjét a legmagasabb politikai pozícióba is, szombaton ugyanis bejelentette, hogy beszáll a 2012-es elnökválasztásra felsorakozott republikánus mezőnybe. Több felmérés szerint is jó eséllyel pályázik a republikánus jelöltség elnyerésére, akad olyan kutatás, amely szerint ő rendelkezik a legnagyobb támogatottsággal az összes induló között.


Rick Perry - Forrás: Facebook/GovernorPerry

Ez a pozíció együtt jár azzal, hogy Perry nemcsak a demokraták, hanem a párton belüli riválisok részéről is támadásoknak van kitéve. Az azonban még így is feltűnő volt, hogy legkeményebb bírálatok épp az elnökválasztási kampánytól amúgy távolmaradó Bush környezetéből érkeztek. A korábbi elnök egykori munkatársai Perrynek arra a nyilatkozatára ugrottak rá, amely szerint szinte hazaárulással ér fel az, ha a szövetségi jegybank új pénz kibocsátásával próbál segíteni a lanyhuló gazdasági növekedés felpörgetésén. Perry a hazaárulózás mellett még azt is hozzátette, hogy ilyen esetben Texasban nem bánnának túl finoman a jegybank elnökével, Ben Bernankevel.

Bush egyik korábbi sajtósa, Tony Fratto egyből kiposztolta a Twitterre, hogy Perry megjegyzése “helytelen és egy elnökhöz méltatlan” volt. Az elnök egykori beszédírója, Pete Wehner közölte, hogy a nyilatkozat épp olyan “hetvenkedő és meggondolatlan” megnyilvánulás volt, amilyenekre Perry bírálói számítanak. A legnagyobb visszhangot kiváltó bírálat pedig Karl Rove-tól, Bush egykori főtanácsadójától érkezett, aki a Fox Newson arról beszélt, hogy nem szokás a jegybank elnökét hazaárulással vádolni, és olyan utalásokat tenni, hogy “durván bánnánk vele itt lenn Texasban”.

Elsőre meglepőnek tűnhet, hogy épp Bush környezetéből éri ilyen kemény - és összehangoltnak tűnő - kritika Perryt, de a két politikus közös múltjának ismeretében már érthetőbb a helyzet. A New York Times júliusban közölt cikket a két politikus viszonyáról, és ebből kiderül, hogy évek óta feszültség húzódik köztük. Állítólag nem is annyira személyes síkon mozog a konfliktus, hanem inkább a két politikus stábja között van ellenségeskedés, de azért maga Perry is nekiment néha Bushnak. Egyrészt nagy nyilvánosság előtt is szeret utalni rá, hogy nagyon eltérő családból érkeznek, (Bush egy gazdag dinasztiába született, Perry pedig egy szerény farmon nőtt fel), és tesz olyan megjegyzéseket, hogy míg ő egy texasi egyetemen tanult, addig Bush az egyik nagy elitiskolában, a Yale-en.

Perry nemcsak a személyes különbségeket szokta kihangsúlyozni, hanem politikailag is támadta Busht. Egy 2007-ben közzétett videón például arról beszélt, hogy Bush soha nem volt “fiskális konzervatív”, utalva arra, hogy a kormányzósága és az elnöksége alatt is elszaladtak a kiadások.

Érdekes lesz figyelni, milyen hatással lesz ez a szembenállás Perry kampányára. Ő maga egyelőre dacosan fogadja a Bush környezetéből érkező kritikákat, és kitartott a Bernanke-nyilatkozat mellett is, hozzátéve, hogy időnként szenvedélyesen szokott nyilatkozni a neki fontos ügyekben. Kérdés azonban, hogy Perry és Bush emberei meddig hajlandók elmenni ebben a konfliktusban. A New York Times egyik Bush-közeli forrása szerint ha a feszültség forrósodik, az a kormányzónak sem tesz majd jót. “Ha tényleg meg szeretnéd nyerni a jelöltséget, akkor nem akarhatod, hogy az Egyesült Államok korábbi elnöke és az ő emberei ellened dolgozzanak” - fogalmazott meg egy alig burkolt figyelmeztetést a névtelenséget kérő forrás.

0 Tovább

A lesben álló nagyvad

Ha nincs ez a nagy cirkusz az adósságplafon körül, akkor talán már kiegészült volna az elnökválasztási kampányra felsorakozó republikánus mezőny egy új és erős indulóval. Már hetek óta megy a találgatás arról, hogy Rick Perry texasi kormányzó is beszáll a versenybe, és ugyan ő hivatalosan még nem jelentett be semmit, de több olyan jelzést is adott, amelyek arra utalnak, hogy vannak ilyen szándékai. Talán csak arra vár a bejelentéssel, hogy csillapodjon a költségvetési és gazdasági ügyek körül támadt vihar, és így a lehető legnagyobb figyelmet kapjon kampányának elindítása.

Perry a második legnagyobb állam, Texas kormányzója. Épp egy korábbi elnök, George W. Bush helyét foglalta el, miután ő győzött a 2000-es elnökválasztáson. Perry azóta két rendes kormányzóválasztást is megnyert, és büszkén elmondhatja, hogy Texas azon kevés államok közé tartozik, ahol még viszonylag könnyen lehet munkát találni, ahol alacsonyak az adók, olcsó a lakhatás, és ennek megfelelően a népesség is egyre növekszik. Különösen szembetűnő mindez például a súlyos problémákkal küszködő Kaliforniához, a legnagyobb államhoz hasonlítva.


Rick Perry - Forrás: www.facebook.com/GovernorPerry

Az országra jellemző általános gazdasági problémák ugyanakkor nem kerülték el Texast sem, a fenyegető költségvetési hiányt azonban Perry nem adóemeléssel kezelte, hanem egy kemény megszorító csomaggal. Ezzel hű maradt az általa már a kezdetek óta támogatott konzervatív, az állami kiadások lefaragását követelő Tea Party mozgalom elveihez. Perry elkötelezett híve az egyes államok minél nagyobb függetlenségének, és amikor csak teheti, bírálja a szerinte túl nagyra nőtt szövetségi kormányzatot.

Ha azonban hinni lehet a spekulációknak, akkor épp arra készül, hogy megpályázza a legmagasabb szövetségi tisztséget. Az utóbbi hetekben egyre többet szerepel saját államán kívül, amit politikai elemzők annak tudnak be, hogy komolyan készül az elnökválasztási kampányra. Emellett sorra érkeznek a hírek arról is, hogy republikánus vezetők és háttéremberek győzködik az indulásról.

A különböző felmérések alapján úgy tűnik, hogy Perry azonnal előkelő pozícióba kerülne a republikánus indulók között. Egy augusztus elején közzétett Rasmussen-kutatás szerint a texasi kormányzó az előválasztásokon várhatóan résztvevő republikánus szavazók körében 18 százalékos támogatottsággal bír. Nála csak Mitt Romney-nak van nagyobb tábora (22 százalék), de ő már hónapok óta építgeti kampányát, és több jel utal arra, hogy gondjai vannak az adománygyűjtéssel, valamint az előválasztásokon rendkívül fontos konzervatív bázis szimpátiájának elnyerésével is.

Perrynek nem lennének ilyen gondjai. Ő nemcsak a költségvetési ügyekben, hanem társadalmi kérdésekben is elkötelezett konzervatív. Különösen a vallásos jobboldal számára lehet kedves azzal, hogy nemcsak hogy gyakorló hívő, de a közéleti kérdésekben is gyakran fordul a mindenhatóhoz. Áprilisban például a nagy szárazság idején arra kérte az embereket, hogy imádkozzanak az esőért. A háromnaposra meghirdetett imádkozás végül nem vezetett konkrét eredményre (nem érkezett meg a várva várt eső), Perry nem adta fel, és most szombaton egy houstoni imanapon az ország gazdasági (és egyéb természetű) válságának megoldásához kérte isten segítségét.

“Atyám, a szívünk megszakad Amerikáért. Viszályt látunk idehaza. Félelmet látunk a piacokon. Dühöt látunk a kormányzat terein és nemzetként nem felejtettük el, ki teremtett bennünket” - imádkozott Perry, aki egy júliusi nyilatkozatában is vélhetően istenre utalt, amikor arról beszélt, hogy úgy érzi, “szólítják” arra, hogy induljon az elnökválasztáson. Hamarosan kiderül, mit válaszol Perry ezekre a hangokra.

0 Tovább

potus & co

blogavatar

Mi és miért történik az amerikai politikában? Egy blog egyenesen Washington DC-ből.

Utolsó kommentek