Vendégposzt: Ballai Vince, Texas

Az egész karrierjét úgy csinálta végig, hogy soha nem hagyta, hogy befolyásolják. Ezzel szolidaritását fejezi ki támogatói felé, egyúttal sakkban tartja riválisait - mondta Ron Paul republikánus politikusról szombaton a Youth for Ron Paul nevű szervezet austini képviselője, Kathleen Bates.

Ron Paul ugyan már hetekkel ezelőtt bejelentette, hogy a hátralévő előválasztásokon már nem indul, május közepén pedig közölte, felhagy a kampányolással, ám még nem lépett vissza hivatalosan, és nem utalt arra, hogy a legesélyesebb jelölt, Mitt Romney mellé állna.


Kathleen Bates - Forrás: Ballai Vince

Paul ráadásul azokban az államokban, ahol már lezajlott az előválasztás, még küzd a republikánus elnökválasztó nagygyűlés delegáltjaiért. Az aktivista szerint ez szimbolikus dolog. Ron Paul 76 éves, a mostani kampány után úgyis nyugdíjba fog vonulni, de meg akarja mutatni a többieknek, hogy képes végigcsinálni.

Stratégiája bejött, az Iowában péntek éjjel lezajlott körzeti-, illetve szombaton lezajlott állami konvenciókon megválasztott delegáltak túlnyomó többsége - 28-ból 21 - az ő embere lesz, jóllehet jelezték, nem áll szándékukban nevezni őt elnökjelöltnek a párt augusztus végén Tampában tartandó elnökjelölő konvención. (Bár az iowai caucust Rick Santorum nyerte, nem sokkal megelőzve Mitt Romneyt, az állam szabályai szerint az akkori eredmény nem feltétlenül befolyásolja a konvención résztvevő delegáltak arányát.)


Ron Paul népszerű a fiatalok körében - Forrás: Flickr

Az aktivista szerint Ron Paul fő célja, hogy továbbra is hatékonyan tudja befolyásolni a republikánus párt politikáját. Ráadásul Mitt Romney végig tartani fog attól, hogy szavazókat veszít miatta, és talán Barack Obama is félhet ettől. A libertárius - az államszervezetnek és a kormánynak minél kisebb szerepet adó - eszméket követő Ron Paul mindkét párt szavazói köréből tud magának támogatókat szerezni, és így üzenni is tud, hogy ha nem változtatják meg a politikájukat, akkor szavazatokat veszítenek - mondta az aktivista, aki hisz abban, hogy akár így is, de sakkban kell tartani a vezető politikusokat.

"A politikus olyan mit egy kutya, ha felengeded a kanapéra, akkor felugrik, de ha ahhoz szoktatod, hogy kint maradjon az udvaron, akkor kint marad " - jegyezte meg az aktivista. A totális szabad piac, a drogliberalizáció mellett, illetve az amerikai központi bank, valamint az adóhatóság megszüntetéséért kiálló, Texasból delegált kongresszusi képviselő nagy népszerűségnek örvend egyes republikánus körökben, jóllehet keményen háború- és hadseregellenes felfogása miatt kilóg a pártból.