Amikor politikai érdeklődésű amerikaiakkal beszélgetek, akkor Joe Biden neve hallattán pártállástól függetlenül szinte mindenki elmosolyogja magát. Az elvileg nem túl nagy hatalommal (bár George W. Bush alelnöke, Dick Cheney erre némileg rácáfolt) rendelkező, de mégiscsak tekintélyes alelnöki pozíciót betöltő Biden tényleg szórakoztató figura. Ahogy arról egy korábbi [origo]-s cikkemben már részletesen írtam, gyakran vannak szerencsétlen elszólásai, amelyek miatt aztán rendszerint napokig magyarázkodnak a Fehér Ház, illetve a Barack Obama újraválasztásán dolgozó kampánystáb szóvivői.

Múlt héten például azzal szórakoztatta a politika iránt érdeklődőket, hogy közölte, az elmúlt négy évben a középosztály “be volt temetve”. Erre azért kapta fel mindenki a fejét, mert a demokrata kampány fő üzenete épp az, hogy Obama egész elnöksége a középosztály megvédéséről szólt, míg a trónfosztásra készülő republikánusok ehhez képest inkább a leggazdagabb réteg érdekeit szolgálnák.

Nem ez volt az első magyarázatra szoruló megjegyzés Bidentől az utóbbi hetekben, így nem mondhatni, hogy stabil oszlopa lenne az újraválasztási kampánynak. Most azonban mégis ő válik a főszereplővé néhány napra, csütörtökön lesz ugyanis az alelnökjelöltek televíziós vitája, amelyet különösen nagy várakozás előz meg, miután múlt héten az első elnökjelölti vitában Mitt Romney nem kis meglepetésre lemosta a pályáról Barack Obamát. A vita előtt Romneyt szinte már mindenki temette: a felmérések azt mutatták, hogy Obama elhúzott előle, az újságcikkek a stábján belüli marakodásról szóltak, és bármit is mondott, a téma állandóan a 47 százalékos megjegyzése volt.

A múlt heti vita után azonban megváltozott a helyzet. A vasárnap délelőtti politikai tévéműsorok nem Romney vélt vagy valós gyengeségét boncolgatták, hanem azt, hogy vajon hogyan taktikázhatta el magát ennyire Barack Obama. A stábja azt a védekezést választotta, hogy egyrészt agybafőbe dicsérik Romneynak a vitában nyújtott teljesítményét, de hozzáteszik, hogy az valójában csak színészet volt, a politikai programja attól még ugyanolyan veszélyes az országra nézve, mint előtte. Maga az elnök pedig azzal próbálja elütni a dolgot, hogy a kampánykörúton viccelődik azon, hogy a rendezvényeken zenélő művészekkel ellentétben ő nem tud mindig kiváló teljesítményt nyújtani.

Most Joe Bidenen a sor, hogy kiköszörülje a csorbát. A csütörtöki tévévitában ellenfele Paul Ryan lesz, akivel a törvényhozási munkának köszönhetően jól ismerik egymást, és személyes viszonyuk állítólag elég jó. A vitát egyébként nemcsak Biden miatt lesz érdemes figyelni, hanem azért is, hogy vajon mit hoz ki belőle Ryan, akinek kiválasztása merész húzásnak tűnt Romney részéről még augusztusban. Ryan a kemény megszorító intézkedések követelésével vált ismertté, jelölése óta azonban - Romneyhoz hasonlóan - inkább csak általánosságban beszél a szerinte szükséges lépésekről.

Ez nem feltétlenül ígér sok jót a vita előtt, de ha a várakozásoknak megfelelően Joe Biden harcosként vonul be a csatába, akkor talán ő is kénytelen lesz megvillantani keményebb arcát.