Ha valaki épp szombaton szeretne ellátogatni az Egyesült Államok valamelyik nemzeti parkjába, akkor jól gondolja meg, hogy elindul-e. Könnyen lehet ugyanis, hogy a parkok dolgozói aznap nem veszik fel a munkát, és így lesz ez még több más szövetségi intézménnyel. Pénteken éjfélkor lejár ugyanis a szövetségi állam finanszírozását biztosító kongresszusi határozat hatálya, és ez azt jelenti, hogy a hosszabbítás elmaradása esetén a hadsereg és néhány egyéb szerv kivételével leáll a kormányzat.

Már régóta érik egy ilyen leállás, miután a képviselőházat uraló republikánusok és a demokrata kézben lévő szenátus, valamint a Fehér Ház hónapok óta képtelen megállapodásra jutni az idei költségvetésről. A republikánusok - köztük is különösen a tavalyi félidős választás eredményeként bekerült konzervatív Tea Partysok - kemény megszorításokat követelnek, a demokraták viszont azt mondják, hogy ez ártana az épp magához térő gazdaságnak.

Bár nekem van egy olyan tapasztalatom a hírbizniszben, hogyha valamit nagyon-nagyon beígérnek, akkor az nem - vagy nem annyira drámaian - szokott bekövetkezni, az amerikai sajtó most már biztosra veszi, hogy a leállás nem elkerülhető. A Politico címlapjának tetején például már felcímként ott virít a szójáték: shutdown showdown (magyarul is van egy kis alliteráció, de kevésbé hangzik jól: leállás leszámolás).

Egyrészt van egy olyan technikai probléma, hogy a maradék alig több mint két napban nem túl könnyű összerakni egy jogszabályt a kétkamarás törvényhozásban, méghozzá úgy, hogy azt még az elnök is aláírja. A képviselőházban elvileg van is egy olyan szabály, hogy legalább három napnak kell eltelnie a törvényjavaslat benyújtása és a róla szóló szavazás között. A péntek éjféli határidő miatt ez már nem lehetséges, bár vannak olyan törvényhozási vezetők, akik szerint lehet kibúvót találni a 72 órás szabály alól.

A formaságok mellett azonban ott vannak a tartalmi kérdések, amelyekben nem sok elmozdulást látni. A republikánusok például szeretnék elérni azt is, hogy a megszorítások érintsék az Obama által szorgalmazott egészségügyi reformtörvény hatályba léptetéséhez szükséges költségvetési intézkedéseket is. Ez persze dühíti a Fehér Házat, amely az ilyen követelésekkel példálózva már azt kommunikálja, hogy a republikánusok annyira kompromisszumképtelenek, hogy valójában a kormányzati leállásban érdekeltek.

Ahogy arról már írtam, volt ilyen 1995 végén és 1996 elején. Akkor Bill Clinton elnök győztesen került ki a republikánusokkal folytatott küzdelemből, és a mostani konfliktus republikánus főszereplője, John Boehner képviselőházi elnök is beszélt arról, hogy a leállás a demokratáknak kedvezne. Persze az is lehet, hogy végül az utolsó pillanatban elfogadnak egy határozatot, amellyel újabb pár hétre biztosítják a kormányzat finanszírozását. Csak az a kérdés, hogy mi lesz majd utána.