Mitt Romney vs. Rick Perry, 2. rész. Így lehet talán legjobban leírni a republikánus elnökjelöltségért versengő politikusok hétfő esti tévévitáját. Ahogy múlt héten Kaliforniában, most Floridában is Mitt Romney (a mezőnyt korábban vezető egykori massachusetts-i kormányző) és Rick Perry (texasi kormányző, aki azonnal az élre került a felmérésekben, hogy bejelentette indulását augusztusban) külön meccsei voltak a legizgalmasabbak az összesen nyolc résztvevővel zajló vitában.

Romney már múlt héten is pedzegette azt a témát, hogy szerinte Perry esélytelen a jövő évi elnökválasztáson a társadalombiztosításról vallott nézetei miatt. A texasi kormányzó a Fed Up című könyvében írt arról, hogy a társadalombiztosítást piramisjátéknak és alkotmányellenesnek nevezte, amelyet szerinte nem is a szövetségi kormánynak kellene kezelnie, hanem az államok hatáskörébe kellene utalni. Romney az utóbbi napokban fokozta a nyomást Perryn, és a hétfő esti vitában is támadta nézetei miatt.

A társadalombiztosítás az egyik legnagyobb amerikai ellátórendszer, mintegy 50 millió ember - többségében idős nyugdíjasok, fogyatékkal élők, árvák - a kedvezményezettje. Az ellátást a szövetségi adókból fedezik, a demográfiai változásokkal - nyugdíjba mennek a huszadik század második felében történt nagy népességrobbanás idején születetett emberek - ugyanakkor veszélybe került a fenntartása. Emiatt lényegében pártállástól függetlenül minden politikus egyetért abban, hogy változtatni kell a rendszeren, de persze ez nem oldható meg másként, csak bizonyos jogosultságok megszüntetésével vagy például a nyugdíjkorhatár felemelésével, amelyek politikailag mindig érzékeny kérdések.

Ennyi a rövid háttér, és most vissza a vitához. Perrynek már a floridai összecsapás előtt megjelent egy cikke a USA Today-ben, amelyben már nyoma sincs a könyvét jellemző kemény hangnak, hanem egyrészt kijelenti, hogy a társadalombiztosítás mostani kedvezményezettjeinek és azoknak, akik a közeljövőben kerülnek be ebbe a körbe nincs miért aggódniuk, mert megmarad minden jogosultságuk. Másrészt leírja azt is, hogy a rendszert ettől függetlenül át kell alakítani, ha hosszú távon is fenn akarják tartani.

“Őszinte leszek az amerikai emberekkel. Választott vezetőinknek rendelkezniük kell azzal az erővel, hogy nyíltan beszéljenek az ellátó rendszerek reformjáról, ha rendbe akarjuk tenni az ország pénzügyi pályáját és újra munkába akarjuk állítani az USA-t” - írta Perry a USA Today-ben, és ugyanezeket az érveket ismételte el (mint ahogy a fenti videóban is hallható) Floridában is.

Romney-t ugyanakkor ez nem tántorította el attól, hogy továbbra is keményen bírálja Perryt, aki láthatóan feszülten fogadta az újabb és újabb ütéseket (értsd: közbeszólásokat), és azzal vádolta riválisát, hogy félelmet akar kelteni a nyugdíjasokban. Nem valószínű ugyanakkor, hogy Romney most hirtelen felhagyna a láthatóan tudatosan felépített offenzívával, persze egyelőre nem tudjuk, hogy mennyire hatékony ez a fegyvere, a következő felmérésekből talán okosabbak leszünk.