Végül csak megszólalt. Ahogy legtöbbször szokta, nem interjút adott, nem újságcikket írt, hanem közvetlenül, a Facebook-oldalán közzétett meglehetősen hosszú, több mint hét és fél perces videóval üzent. Sarah Palin azokra a nagyon súlyos, liberális fórumokon elhangzott vádakra reagált, amelyek szerint az ő harcias nyilatkozatai megmérgezték a közbeszédet, és ez vezetett ahhoz, hogy egy fegyveres támadó fejbe lőtte Gabrielle Giffords arizonai képviselőt és megölt hat másik embert.

Nem túl meglepő módon Palin visszautasítja ezeket a vádakat. Azt mondja, hogy megengedhetetlen, hogy egy tragédia után órákkal újságírók és kommentátorok olyan állításokat fogalmaznak meg, amelyek épp hogy azt a gyűlölködést és erőszakot szítják, amit elvileg csillapítani szeretnének. Palin a „blood libel” kifejezést használja a vele szemben megfogalmazott állításokra, amivel azt a főként zsidókat ért középkori vádat szokták leírni, amely szerint egyes csoportok gyermekek vérét használják fel vallási rítusokhoz. (A kifejezés magyarul is létezik, elég csak a tiszaeszlári vérvádra gondolni.)

Ez egy nagyon kemény, erőteljes válasz az elmúlt napokban megfogalmazott kritikákra. Palin semmi jelét nem adta annak, hogy változtatni akarna politikai stílusán, bár az feltűnő volt, hogy szokásától eltérően most szinte barátságosan szólt Barack Obamáról. „Obama elnök és én talán nem értünk egyet mindenben, de tudom, hogy csatlakoznak hozzám a demokratikus berendezkedésünk egészségének megerősítésében” – mondja egy helyen Palin.

Önmagában érdekes azonban az, hogy az egykori alaszkai kormányzó ennyire komolyan vette az amúgy leginkább blogokban és elejtett megjegyzésekben, és nem hivatalos politikai nyilatkozatokban megfogalmazódott vádakat. Továbbra is lebegteti azt, hogy elindul-e a 2012-es elnökválasztáson, és nyilván nem lenne jó belépő, ha folyton arról kérdezgetnék kampányolás közben, mi köze Giffords-képviselő fejbe lövéséhez. Felmérések szerint a 2008-as elnökválasztási kampányban republikánus alelnökjelöltként feltűnt Palin már eddig is megosztó figura volt (még a republikánusok körében is), úgyhogy kérdés, mit változtatnak ezen az elhangzott vádak és az ezekre adott reakciója.