Két politikai jellegű filmnek is közeleg a bemutatója. Egyik sem ígérkezik dokumentarista mérföldkőnek, de ettől még fontosak lehetnek, ha másért nem, a viták miatt, amelyeket generálnak.

Az elsőt az HBO mutatja be szombaton (mármint az Egyesült Államokban), és a címe Game Change. Az azonos című könyv alapján készült, amely a 2008-as kampány színfalak mögötti történéseit mutatta be. Üzletileg sikeres könyv volt, de engem elriasztott az elolvasásától az, hogy a szerzők egyes kritikák szerint elég nagyvonalúan bántak a tényekkel, így a leírtak nem feltétlenül a valóságot tükrözik. Az HBO által legyártott film a kampány legellentmondásosabb figurája, Sarah Palin körül forog, és a trailer alapján a figura megfelel majd annak a képnek (buta és hisztis), amely a 2008-as kampányban kialakult róla. Palin és egyes republikánusok már tiltakoztak a film ellen, amivel persze még tovább növelik az érdeklődést iránta. Minden kérdőjel ellenére én is azt mondom, érdemes lehet rászánni azt a másfél órát, profi filmesek készítették, és kiváló színészek szerepelnek benne.

A másik film sem feltétlenül a távolságtartó kritikai attitűd miatt érdemel majd figyelmet. Ez ugyanis Barack Obama kampánystábjának megrendelésére készült, és Obama elnökségét mutatja be. Nem túl váratlan módon olyan kép rajzolódik ki, hogy az elnök ugyan hatalmas kihívásokkal szembesült, de végül csapatának segítségével sikerült úrrá lenni ezeken. Itt is profi filmesek állnak a háttérben, a filmet az a David Guggenheim rendezte, aki Oscar-díjat nyert az Al Gore szereplésével készült Kényelmetlen igazság. Az előzetes alapján nagyon profi kampányfilmre számíthatunk (a narrátor például nem más, mint Tom Hanks), és pusztán már az is zseniális, amikor Rahm Emanuel lendületesen számolva lóbálja az ujjait, köztük azt, amelyik félig hiányzik. Az egykori kabinetfőnökről régóta járja az a legenda, hogy külön élvezte, hogy ilyen bizarr módon mutathat be másoknak, és most egy ehhez közeli látványban van részünk.