Sarah Palin visszatért. Persze igazából nem is ment el, csak nem figyelt rá senki, miután annyi kacérkodás után végül is nem szállt be az elnökválasztási kampányba. Most azonban ismét bekerült a hírek közé, méghozzá azzal, hogy védelmébe vette Newt Gingrichet. „Megpróbálják keresztre feszíteni, és átírni a történelmet, átírni mindazt, amiért kiállt az évek során” – mondta Palin a Fox Business Newsnak.

A nyilatkozat érdekessége, hogy Palin ezúttal nem elsősorban a demokratákat és a szerinte elfogult médiát értette a többes szám harmadik személy alatt, hanem a republikánus párt és környezete meghatározó figuráit, akik az utóbbi napokban kemény támadásokat indítottak a dél-karolinai győzelmével az előválasztási verseny egyik esélyesévé előlépett Gingrich ellen.


Palin megvédi a "támadó muffint" - Forrás: Palin Facebook-oldala

Mint arról a Politico csütörtökön egy összeállításban beszámolt, Ronald Reagan egykori kormányzatának egyik tagja, Elliot Abrams például azt emlegette fel, hogy Gingrich ugyan most úgy állítja be magát, mint aki Reagan szoros szövetségese volt, valójában azonban rendszeresen kritizálta őt. A szókimondásáról híres konzervatív publicista, Ann Coulter is elég egyértelművé tette, mit gondol Gingrichről, azt figyelmeztetést tette ugyanis közzé a honlapján, hogy „Válaszd újra Obamát, szavazz Newtra!” Nem válogatta meg a szavait a Wall Street Journalen publikáló Peggy Noonan sem, aki még hetekkel ezelőtt azt írta Gingrichről, hogy olyan, mint egy „dühös kicsi támadó muffin”.

Rajtuk kívül is sok republikánus és konzervatív mondja azt, hogy Gingrich rossz választás lenne a párt elnökjelöltjeként. Azt mondják, hogy lehet ugyan, hogy nagyon okos és vannak zseniális ötletei, de megbízhatatlan és túlságosan nagyra van magával. Az egyik legkeményebb kritikát egykori képviselőtársától, a jelenleg szenátor Tom Coburntől kapta, aki republikánus létére azt nyilatkozta, hogy Gingrich lenne az utolsó ember, akire ő szavazna egy elnökválasztáson.

Elég erős össztűznek tűnik ez, viszont egyrészt Gingrich továbbra is a felmérések élén szerepel – Mitt Romney-val együtt -, így láthatóan vannak támogatói, még ha nem is a párt első vonalában. Épp erre hivatkozva védi Palin, aki szerint Gingrichet azért támadják olyan hevesen a saját pártjából is, mert nem tagja az úgynevezett establishmentnek. Őket tartja fő ellenfelének az egykori alaszkai kormányzó és alelnökjelölt is, és minden alkalmat megragad arra, hogy kiossza a médiát, a demokratákat és a régóta a hatalom közelében lévő republikánusokat. Hasonló üzenete van Gingrich kampányának, sokak szerint ugyanis ennek tudható be például az hogy a tévévitákban szinte több időt tölt az általa liberálisnak tartott tévés műsorvezetők piszkálásával, mint a saját riválisainak a kritizálásával.