Vannak sokkal nagyobb nevek az amerikai újságírásban Kathie Obradovichnál, de most egy ideig mégis érdemes lesz odafigyelni arra, hogy mit is ír. Ő ugyanis az Iowa állam fővárosában működő Des Moines Register nevű lap politikai kommentátora, így a fő feladata a helyi kampányesemények követése. Márpedig ezek különös jelentőséggel bírnak a következő szűk egy évben, hagyományosan Iowa államban indul ugyanis az elnökválasztást megelőző előválasztási szezon.

Igaz, most van némi zavar akörül, hogy melyik állam is lesz az első. Iowa államban február 6-ára van beteverzve a kaukusznak hívott választási esemény, Florida azonban egy még korábbi időpontot, január 31-ét tűzött ki. Ezzel persze azt kockáztatják, hogy megbüntetik őket, és esetleg érvénytelenítik is az ottani eredményt, de Iowa kormányzója is jelezte, hogy ha szükséges, akkor ők fogják még előbbre hozni a dátumot. Az iowaiak számára ugyanis nem kérdés, hogy megtartják elsőségüket.

Három évvel ezelőtt is nagyon emlékezetes volt az ottani előválasztási forduló. Nagy meglepetésre Barack Obama fölényes győzelemet aratott Hillary Clinton felett (aki végül csak harmadik lett), és onnantól kezdve már senki nem vonta kétségbe esélyét a végső győzelemre. Ezúttal persze a republikánus mezőny az érdekes, miután Obamának várhatóan nem kell komoly kihívókkal számolnia a demokrata oldalon.


Mike Huckabee a 2008-as iowai diadal után - Forrás: youtube.com

Róluk, a republikánusokról szól Kathie Obradovich hétfői írása is. Beszámol például arról, hogy egy friss felmérés szerint gyengült a helyi támogatottsága Sarah Palinnek: míg 2009 novemberében még a republikánusok 71 százalékának volt róla pozitív véleménye, addig most már csak 65 százalék az arány.

Palin persze még nem jelentette be, hogy indulna, de tett már olyan utalásokat, amelyek szerint kacérkodik a gondolattal. Ehhez képest azonban nem nagyon töri magát Iowában, pedig Clinton is épp azért hasalt el három éve, mert nem fordított elég figyelmet erre a középnyugati államra, ahol hagyományosan fontos szerepe van a személyes kampányjelenlétnek (ez adódik a kaukuszformátumból is, amelynek lényege, hogy egy hosszadalmas gyűlésen választják ki a támogatandó jelöltet).

Más republikánus aspiránsok sokkal szorgalmasabbak. Épp most fejezte be iowai látogatását az új könyvével turnézó Mike Huckabee (aki 2008-ban megnyerte a helyi republikánus kaukuszt), Haley Barbour, Mississippi állam kormányzója múlt héten járt ott, Newt Gingrich pedig jövő héten érkezik. Messze van még az előválasztási szezon, de láthatóan már most sűrű a naptárja Kathie Obradovichnak és kollégáinak.