Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kinek jó Huckabee távolmaradása?

Egy érdekes és fontos szereplővel lett szegényebb a 2012-es elnökválasztási kampány. Helyi idő szerint szombat este jelentette be Mike Huckabee a saját tévéműsorában, hogy nem száll versenybe a republikánus elnökjelöltség elnyeréséért. Annak ellenére döntött így, hogy több felmérés szerint is ő rendelkezik a legnagyobb támogatottsággal a potenciális indulók között, így jó eséllyel szállhatott volna versenybe az egyelőre nem túl erősnek tűnő mezőnyben.

Huckabee azt mondta, ugyan sokan biztatták arra, hogy induljon, de számára ez egy lelki döntés volt. “Minden tényező azt mondja, hogy induljak, de a szívem azt mondja, hogy nem” - fogalmazott az egykori baptista lelkész és korábbi arkansas-i kormányzó a Fox Newson futó műsorának végén.


Huckabee a 2008-as kampányban - Forrás: flickr.com/mikehuckabee

Politikai elemzők persze felemlegetnek egyéb olyan tényezőket is, amelyek befolyásolhatták a döntését. Egyrészt vannak olyan általános körülmények, mint például az, hogy mindig nehéz szembeszállni egy hivatalban lévő elnökkel (ez minden problémája ellenére Barack Obamára is igaz), így bárki is lesz a republikánus jelölt, komolyan számolnia kell a kudarc lehetőségével. Huckabee számára emellett szempont lehetett az is, hogy az utóbbi években könyveivel, tévéműsorával, egyéb szerepléseivel pályája során először kezdett el igazán jól keresni, és egy elnökválasztási kampányban ezeknek a jövedelemforrásoknak egy részéről le kellene mondania.

Ezekhez a busás megbízásokhoz épp annak eredményeként jutott hozzá, hogy a 2008-as kampánynak ő volt az egyik meglepetése. Ugyan keményen konzervatív nézeteket vall például az abortusz és a melegjogok ügyében, de ez az elköteleződés humorérzékkel és nyitottsággal párosul, így nemcsak a vallásos választóknál volt népszerű, hanem szélesebb körben is. Így amikor a 2008-as előválasztási szezont elindító iowai kaukuszon olyan jelölteket tudott legyőzni, akik nála jóval erősebb anyagi és szervezeti hátteret tudtak maguk mögött, mindenki megjegyezte a nevét.

Ismertsége azóta csak nőtt, így mostani döntése után már csak az a kérdés, hogy végül is kit fog támogatni ebben a kampányban. A hitelességi problémákkal küszködő, de még mindig a legerősebb aspiránsnak tűnő Mitt Romney-val legendásan rossz a viszonyuk, így meglepő lenne, ha látványosan beállna mögé.

Persze egyúttal az a kérdés is felmerül, hogy ki profitálhat leginkább Huckabee távolmaradásából. A vallásos konzervatívok körében elfoglalhatja a helyét például Sarah Palin egykori alaszkai kormányzó, már ha úgy dönt, hogy elindul. De erre pályázhat Newt Gingrich egykori képviselőházi elnök is, aki már hivatalosan is elindította a kampányát épp ezen a héten. Igaz, Gingrich korábbi viharos magánélete miatt nem feltétlenül a legvonzóbb a konzervatívok számára, de a politikus komoly erőfeszítéseket tesz a bizalmuk elnyerésére.

Vannak tehát, akik örülhetnek Huckabee döntésének, de ha kívülállóként tekintünk a kampányra, akkor csak sajnálhatjuk, hogy épp egy ilyen meghatározó figura marad ki belőle.

0 Tovább

Miről ír ma Kathie Obradovich?

Vannak sokkal nagyobb nevek az amerikai újságírásban Kathie Obradovichnál, de most egy ideig mégis érdemes lesz odafigyelni arra, hogy mit is ír. Ő ugyanis az Iowa állam fővárosában működő Des Moines Register nevű lap politikai kommentátora, így a fő feladata a helyi kampányesemények követése. Márpedig ezek különös jelentőséggel bírnak a következő szűk egy évben, hagyományosan Iowa államban indul ugyanis az elnökválasztást megelőző előválasztási szezon.

Igaz, most van némi zavar akörül, hogy melyik állam is lesz az első. Iowa államban február 6-ára van beteverzve a kaukusznak hívott választási esemény, Florida azonban egy még korábbi időpontot, január 31-ét tűzött ki. Ezzel persze azt kockáztatják, hogy megbüntetik őket, és esetleg érvénytelenítik is az ottani eredményt, de Iowa kormányzója is jelezte, hogy ha szükséges, akkor ők fogják még előbbre hozni a dátumot. Az iowaiak számára ugyanis nem kérdés, hogy megtartják elsőségüket.

Három évvel ezelőtt is nagyon emlékezetes volt az ottani előválasztási forduló. Nagy meglepetésre Barack Obama fölényes győzelemet aratott Hillary Clinton felett (aki végül csak harmadik lett), és onnantól kezdve már senki nem vonta kétségbe esélyét a végső győzelemre. Ezúttal persze a republikánus mezőny az érdekes, miután Obamának várhatóan nem kell komoly kihívókkal számolnia a demokrata oldalon.


Mike Huckabee a 2008-as iowai diadal után - Forrás: youtube.com

Róluk, a republikánusokról szól Kathie Obradovich hétfői írása is. Beszámol például arról, hogy egy friss felmérés szerint gyengült a helyi támogatottsága Sarah Palinnek: míg 2009 novemberében még a republikánusok 71 százalékának volt róla pozitív véleménye, addig most már csak 65 százalék az arány.

Palin persze még nem jelentette be, hogy indulna, de tett már olyan utalásokat, amelyek szerint kacérkodik a gondolattal. Ehhez képest azonban nem nagyon töri magát Iowában, pedig Clinton is épp azért hasalt el három éve, mert nem fordított elég figyelmet erre a középnyugati államra, ahol hagyományosan fontos szerepe van a személyes kampányjelenlétnek (ez adódik a kaukuszformátumból is, amelynek lényege, hogy egy hosszadalmas gyűlésen választják ki a támogatandó jelöltet).

Más republikánus aspiránsok sokkal szorgalmasabbak. Épp most fejezte be iowai látogatását az új könyvével turnézó Mike Huckabee (aki 2008-ban megnyerte a helyi republikánus kaukuszt), Haley Barbour, Mississippi állam kormányzója múlt héten járt ott, Newt Gingrich pedig jövő héten érkezik. Messze van még az előválasztási szezon, de láthatóan már most sűrű a naptárja Kathie Obradovichnak és kollégáinak.

0 Tovább

Forrongó konzervatívok

A CPAC elnevezésű (Conservative Political Action Conference) gyűlés minden évben fontos eseménynek számít az amerikai politikában, de idén ez most különösen így van. Február 10. és 12. között mintegy tízezren gyűlnek össze az amerikai konzervatív szervezetek találkozóján, amelyen beszédet mond több olyan politikus is, akik várhatóan harcba szállnak a republikánus elnökjelöltség megszerzéséért a 2012-es választáson. Mivel jövő ilyenkor már javában tudni lehet majd az aspiránsokat, így az idei CPAC egyfajta seregszemleként is felfogható, ráadásul a hagyománynak amúgy is része egy véleménnyilvánító szavazás (úgynevezett straw poll) is a felszólaló politikusokról.

Ez a szavazás nem bír különösebb jelentőséggel (tavaly például a keményvonalas libertariánus Ron Paul nyerte, aki ugyan markáns szereplője volt a 2008-as kampánynak, de valódi esélye nem volt a nyerésre), a győztes viszont legalább biztosan a hírek élére kerül egy rövid időre. Az elnökjelöltségre várhatóan pályázó felszólalók között van Mitt Romney (aki már 2008-ban is elindult), Newt Gingrich (a képviselőház vezetője a Clinton-érában), Haley Barbour (Mississippi állam kormányzója), Tim Pawlenty (Minnesota korábbi kormányzója) és Mitch Daniels (Indiana állam kormányzója). Legalább annyira érdekes azonban az is, hogy ki az, aki nem megy el: sem Sarah Palin, sem Mike Huckabee nem lesz ott, pedig mindketten a republikánus párt konzervatív szárnyához tartoznak, és a 2012-es kampány lehetséges résztvevőiként tartják őket számon.


Mintegy tízezren vesznek részt a gyűlésen - Forrás: facebook.com/cpac

 

Bár Palin és Huckabee is zsúfolt naptárára hivatkozva mondta le a részvételt, a gyűlést tartalmi kérdések is beárnyékolják. Több szervezet is bojkottot hirdetett, miután kiderült, hogy a GOProud nevű republikánus meleg mozgalom is részt vesz a rendezvényen. Ez jelzi, hogy még a konzervatív tábor sem egységes, pedig ez is csak egy - igaz, nagyon meghatározó - csoportja a republikánus pártnak. Ez persze nem újdonság, mindig is máshova helyezték a hangsúlyt az úgynevezett szociális konzervatívok (számukra az abortusz és a házasság tartoznak a fő kérdések közé) és a gazdasági konzervatívok (akiknek a kormányzati szerep minimalizálása a legfontosabb).

Eközben a képviselőházban épp most küszködnek a republikánus párt vezetői azzal, hogy valahogy egyben tartsák hatalmasra nőtt frakciójukat. Két napon belül egymás után kétszer fordult elő, hogy John Boehner házelnöknek és Eric Cantor frakcióvezetőnek nem sikerült biztosítania a republikánus támogatást két olyan szavazáshoz, amelyeket amúgy mindenki puszta formalitásnak tekintett. Boehnerék erre azzal reagáltak, hogy “nem lehetnek minden nap tökéletesek”, illetve hogy még csak most szoknak bele a többségi szerepbe.

Az is nyilvánvaló ugyanakkor, hogy komoly tartalmi kérdésekben is vannak feszültségek a frakción belül, a tavaly novemberben a konzervatív Tea Party támogatásával megválasztott képviselők ugyanis nem hajlandók engedni az általuk legfontosabbnak tartott költségvetési megszorításokból, és tiltakoznak minden olyan lépés ellen, amely felvizezné az erre vonatkozó célokat. Ha összeadjuk ezt a CPAC körüli ellentmondásokkal, valamint azzal, hogy egyelőre teljesen nyitottnak tűnik az elnökjelöltségi verseny, akkor úgy néz ki, hogy izgalmas fordulatok elé nézünk a republikánus politikában.

Szolgálati közlemény: a Potus & Co már követhető a Facebookon is.

0 Tovább

potus & co

blogavatar

Mi és miért történik az amerikai politikában? Egy blog egyenesen Washington DC-ből.

Utolsó kommentek