Egy érdekes és fontos szereplővel lett szegényebb a 2012-es elnökválasztási kampány. Helyi idő szerint szombat este jelentette be Mike Huckabee a saját tévéműsorában, hogy nem száll versenybe a republikánus elnökjelöltség elnyeréséért. Annak ellenére döntött így, hogy több felmérés szerint is ő rendelkezik a legnagyobb támogatottsággal a potenciális indulók között, így jó eséllyel szállhatott volna versenybe az egyelőre nem túl erősnek tűnő mezőnyben.

Huckabee azt mondta, ugyan sokan biztatták arra, hogy induljon, de számára ez egy lelki döntés volt. “Minden tényező azt mondja, hogy induljak, de a szívem azt mondja, hogy nem” - fogalmazott az egykori baptista lelkész és korábbi arkansas-i kormányzó a Fox Newson futó műsorának végén.


Huckabee a 2008-as kampányban - Forrás: flickr.com/mikehuckabee

Politikai elemzők persze felemlegetnek egyéb olyan tényezőket is, amelyek befolyásolhatták a döntését. Egyrészt vannak olyan általános körülmények, mint például az, hogy mindig nehéz szembeszállni egy hivatalban lévő elnökkel (ez minden problémája ellenére Barack Obamára is igaz), így bárki is lesz a republikánus jelölt, komolyan számolnia kell a kudarc lehetőségével. Huckabee számára emellett szempont lehetett az is, hogy az utóbbi években könyveivel, tévéműsorával, egyéb szerepléseivel pályája során először kezdett el igazán jól keresni, és egy elnökválasztási kampányban ezeknek a jövedelemforrásoknak egy részéről le kellene mondania.

Ezekhez a busás megbízásokhoz épp annak eredményeként jutott hozzá, hogy a 2008-as kampánynak ő volt az egyik meglepetése. Ugyan keményen konzervatív nézeteket vall például az abortusz és a melegjogok ügyében, de ez az elköteleződés humorérzékkel és nyitottsággal párosul, így nemcsak a vallásos választóknál volt népszerű, hanem szélesebb körben is. Így amikor a 2008-as előválasztási szezont elindító iowai kaukuszon olyan jelölteket tudott legyőzni, akik nála jóval erősebb anyagi és szervezeti hátteret tudtak maguk mögött, mindenki megjegyezte a nevét.

Ismertsége azóta csak nőtt, így mostani döntése után már csak az a kérdés, hogy végül is kit fog támogatni ebben a kampányban. A hitelességi problémákkal küszködő, de még mindig a legerősebb aspiránsnak tűnő Mitt Romney-val legendásan rossz a viszonyuk, így meglepő lenne, ha látványosan beállna mögé.

Persze egyúttal az a kérdés is felmerül, hogy ki profitálhat leginkább Huckabee távolmaradásából. A vallásos konzervatívok körében elfoglalhatja a helyét például Sarah Palin egykori alaszkai kormányzó, már ha úgy dönt, hogy elindul. De erre pályázhat Newt Gingrich egykori képviselőházi elnök is, aki már hivatalosan is elindította a kampányát épp ezen a héten. Igaz, Gingrich korábbi viharos magánélete miatt nem feltétlenül a legvonzóbb a konzervatívok számára, de a politikus komoly erőfeszítéseket tesz a bizalmuk elnyerésére.

Vannak tehát, akik örülhetnek Huckabee döntésének, de ha kívülállóként tekintünk a kampányra, akkor csak sajnálhatjuk, hogy épp egy ilyen meghatározó figura marad ki belőle.