Rush Limbaugh süket, de ő a legnagyobb rádiós sztár Amerikában. És ez csak az egyik ellentmondás vele kapcsolatban. A fülproblémáit megoldotta egy hallókészülékkel, és így továbbra is napról napra vihart kavar műsoraival, amelynek különböző becslések szerint 15-20 millió rendszeres hallgatója van.

Limbaugh elkötelezett republikánus, azon belül is a liberális demokratákat ősellenségnek tartó konzervatív irányzat egyik legismertebb hangadója. Szavait nem válogatja meg soha, sőt, nyilvánvalóan az általa gyakran szidott liberálisok provokálására törekszik. Most legutóbb azzal háborított fel őket (meg valószínűleg másokat is), hogy lekurvázott egy diáklányt, aki felszólalt az Obama-kormányzat fogamzásgátlási politikájának védelmében. (Ez még mindig annak a vitának a része, amely akörül forog, hogy a kormányzat kötelezheti-e a munkáltatókat arra, hogy a dolgozóknak nyújtott egészségügyi ellátás részeként fedezzék a fogamzásgátlással járó költségeket is.)


Forrás: Youtube

Egy kongresszusi bizottsági meghallgatáson mondta a Sandra Fluke nevű egyetemi diáklány, hogy szükség van a demokrata elnök által szorgalmazott intézkedésre, és ezzel bekerült Limbaugh célkeresztjébe. Fluke egy katolikus egyetemre jár, aminek azért van jelentősége, mert ezek a vallási hátterű intézmények tiltakoztak az elnöki rendelkezés ellen.

„Mit mond mindez Fluke hallgatóról, aki elmegy egy kongresszusi bizottság elé és lényegében azt mondja, hogy fizetni kell neki azért, hogy ő szexeljen?” – tette fel a kérdést szerdán a műsorvezető, majd egyből meg is válaszolta: „Mivé teszi őt mindez? Egy kurvává, nem igaz? Ez azt jelenti, hogy ő egy prostituált. Pénzt akar azért, hogy szexeljen. Olyan sokat szexel, hogy nem engedheti meg magának, hogy fizessen a fogamzásgátlásért. Azt akarja, hogy önök és én, az adófizetők fizessenek neki azért, hogy szexeljen.”

Nem túl meglepő módon heves tiltakozást váltottak ki ezek a mondatok, Limbaugh-ra azonban az a jellemző, hogy ilyenkor még magasabbra emeli a tétet. Csütörtöki műsorában már arról beszélt, hogy egyrészt ő maga nagyon szívesen vesz aszpirint minden nőnek a Sandra Fluke által látogatott egyetemen, és azt ajánlja nekik, hogy azt a tablettát szorítsák be a térdük közé fogamzásgátlás gyanánt. Másrészt azt mondta, hogy ha a nők azt várják, hogy az adófizetők állják a fogamzásgátlás költségeit, akkor rögzítsék videón a szexuális életüket, és tegyék közzé az interneten. Ez az alábbi videóban meghallgatható:

Most tekintsünk el attól, hogy Limbaugh a nőkre koncentrál, és nagyvonalúan átsiklik afelett a tény felett, hogy a fogamzásgátlással szoros összefüggésben lévő szexben nagy szerepe van a férfiaknak is. Ezeknek a megszólalásoknak ugyanis önmagukon túlmutató politikai jelentősége van: néha nehéz eldönteni, hogy valójában melyik politikai oldalnak is szolgálják valójában az érdekeit Limbaugh nagy vihart kavaró műsorai.

A New York Times-on található rövid portré szerint a 90-es években oroszlánrésze volt a republikánusok látványos megerősödésében és a Clinton elnök elleni impeachment eljárásban. Másrészt ugyanakkor úgy tűnik, mintha a demokraták is örömmel ugranának minden egyes mondatára, és próbálnák bizonygatni, hogy a Limbaugh valójában a republikánus pártot szimbolizálja. Ez persze valószínűleg így nem egészen igaz, de a republikánus vezetőknek meg nyilván kényelmetlen lenne elhatárolódni egyik leghűségesebb és legbefolyásosabb támogatójától.

A kongresszusi demokraták most is tiltakozó levéllel fordultak John Boehner képviselőházi elnökhöz, aki egyelőre nem reagált erre. Valószínűleg azonban nem kell sokáig várnia, mire Limbaugh újra mond valami olyat, ami tiltakozási hullámot indít el.

Update 22:08-kor:
Egyre nagyobb hullámokat ver ez az ügy. Egyrészt Boehner végül is szóvivője útján közölte, hogy helytelennek tartja Limbaugh megfogalmazását, bár hozzátette azt is, azt sem tartja ízlésesnek, hogy a demokraták adománygyűjtési célokra próbálják felhasználni az ügyet.

Közben még Barack Obama elnök is beszállt, felhívta ugyanis telefonon az érintett lányt, Sandra Fluke-ot, és köszönetet mondott neki a kiállásáért.