“Rosszul választottam meg a szavaimat a helyzetre vonatkozó hasonlatomban” - ehhez hasonló szépen megformált mondatokkal kért bocsánatot Rush Limbaugh rádiós műsorvezető azért, amiért kurvának nevezett egy Sandra Fluke nevű diáklányt, aki kiállt az Obama elnök által szorgalmazott fogamzásgátlási politika mellett. “(...) miközben arra törekedtem, hogy vicces legyek, egy országos vitát kavartam. Őszintén elnézést kérek Ms. Fluke-tól a sértő szavakért” - áll a szombaton kiadott közleményben.

Ritka eset ez, Limbaugh egész tevékenységének az a lényege, hogy provokál és sérteget, és ezekért a megnyilvánulásaiért nem szokott bocsánatot kérni. Most is az történt, hogy a szerdai kurvás megjegyzés után még tovább támadta a diáklányt és azokat, akik vele egyetértenek.

A közleményből nem egyértelmű, hogy néhány nappal később mégis mi vezette a bocsánatkérésre Limbaugh-t, de ebben talán nemcsak a politikai bírálatok (amelyek nemcsak demokrata, hanem az általa támogatott republikánus oldalról is érkeztek) játszottak szerepet, hanem az is, hogy műsorának több állandó hirdetője is bejelentette szerződésbontási szándékát.

Az igazán nagy kérdés persze az, vajon Limbaugh hogyan értékelné a saját viselkedését. Amikor pár héttel ezelőtt egy konzervatív alapítvány a liberális oldalról érkező támadások hatására megváltoztatta egy támogatási döntését, akkor Limbaugh volt az, aki a leghangosabban bírálta ezt a döntést. “Megadták magukat a femináciknak. Ez megdöbbentő!” - harsogta Limbaugh. Vajon mit mondana most saját magáról?