Elvileg csütörtökön lesz szavazás a képviselőházban a republikánusok által benyújtott megszorító csomagról, amely kísérné az adósságplafon megemelését. Bár az sem tűnik holtbiztosnak, hogy a képviselőház republikánus többsége felsorakozik a törvény mögött, a demokraták - akik a szenátusban többségben vannak - jelezték, hogy ők biztosan nem fogják megszavazni. Így továbbra is kérdéses, hogy az augusztus 2-i határidő előtt (akkor éri el a szövetségi kormány az adósságplafont, utána gyakorlatilag fizetésképtelenné válik) sikerül-e rendeznie a vitát a végletekig megosztott törvényhozásnak.

De még ha fel is emelik a plafont, akkor sem lesz minden megoldva. Az Egyesült Államok úgynevezett hitelminősítési besorolása AAA, ami a legmagasabb osztályzat, és ez azért fontos, mert így kedvező feltételekkel (alacsony kamatokkal) tud kölcsönhöz jutni az amerikai kormányzat, és így viszonylag olcsón tudja finanszírozni saját működését. A gond azonban az, hogy ez az AAA minősítés most veszélyben van. Egy képviselőházi meghallgatáson szerdán az egyik legnagyobb hitelminősítő cégének, a Standard and Poor's-nak az elnöke, Deven Sharma közölte, hogy ő ugyan nem tartja valószínűnek, hogy az Egyesült Államok tényleg csődöt jelent augusztus 2-án, de ha a kongresszus képtelen elfogadni egy hiteles és átfogó megszorító csomagot, akkor búcsút mondhat az ország a kiváló minősítésének.

Ez pedig azt jelentené, hogy a jövőben drágábban kapna hitelt az amerikai állam, és a magasabb kamatok tovább rontanák az eleve ramaty állapotban lévő költségvetést. Néhány hete volt olyan pillanat, amikor úgy tűnt, sikerül letenni az asztalra egy olyan átfogó tervet, amellyel talán Deven Sharma is elégedett lenne, de jelen állás szerint erre minimális az esély.