Nagy bejelentést tesz ma este Stephen Colbert. A Megyeri híd elnevezése miatt Magyarországon is jól ismert amerikai műsorvezető közölni fogja, hogy elindul-e a dél-karolinai republikánus előválasztáson. Az után vette ezt fontolóra, hogy egy, a szerdai adásból származó videórészletben is idézett felmérés szerint a támogatottsága 5 százalékon áll, amivel megelőzi a New Hampshire-ben harmadik helyen végzett Jon Huntsmant.

Ha Colbert úgy dönt, hogy elindul, azzal legalább visz majd egy kis könnyedséget a hagyományosan kemény dél-karolinai kampányba. Tizenkét évvel ezelőtt itt bukott el John McCain, miután (állítólag a Bush-stáb jóvoltából) olyan hazug híresztelések kezdtek el róla terjedni, hogy törvénytelen gyereke született egy afroamerikai nőtől. Most is ádáz küzdelem várható, ez tűnik ugyanis az utolsó esélynek arra, hogy bárki is megállítsa az Iowában és New Hampshire-ben is győztes Mitt Romney-t. Riválisai eddig is keményen támadták, és a nyomás várhatóan még nőni fog rajta a január 21-i választásig hátralévő időszakban.

Colbert-nek (ragaszkodik neve franciás, t nélküli kiejtéséhez) nem ez lenne az első olyan szereplése, amikor szatirikus tévéműsorából átlép abba a világba, amelyen nap mint nap szórakozik. Alapított például egy politikai akcióbizottságot (political action committee, PAC) Egy jobb holnapot teremteni, holnap néven. Ezzel igyekszik kifigurázni az elvileg független, valójában azonban legtöbbször egyes politikusokhoz kötődő PAC-okat, amelyek egy legfelsőbb bírósági döntés nyomán bármennyi céges adományt elfogadhatnak, és így közvetetten nagy befolyást tudnak gyakorolni a különböző kampányokra.

Nyáron egy Rick Perryn viccelődő videóval jelentkezett a Colbert-féle PAC, amelynek komoly társai is aktívak a mostani kampányban is. Mindegyik meghatározó jelölt mögött vannak PAC-ok, legutóbb egy Sheldon Adelson nevű milliárdos küldött egy ötmillió dolláros csekket egy Newt Gingrich-hez kötődő csoportnak.

Akit érdekel mélyebben is a Colbert-jelenség, annak itt van egy hosszú cikk a hétvégi New York Timesból.