Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A hazug feltámadása

Az Egyesült Államoknak sok sajátossága van, kezdve a nagy autóktól a rengeteg fegyverig, de ami talán még inkább jellemző, hogy itt tényleg mindenki kaphat egy második esélyt.

Richard Nixon a hatvanas évek elején egy durcás visszavonulás után nyerte meg az 1968-as elnökválasztást. New York állam egykori kormányzója, Eliott Spitzer egy csúnya prostitúciós botrányba bukott bele öt évvel ezelőtt, de aztán sorra kapta a vélhetően jól fizető tévés kommentátori állásokat. A házasságtörése miatt a CIA éléről távozni kényszerült David Petraeus pedig ugyan egy darabig biztos nem kap magas rangú kormányzati megbízatást, de addig is jó sok pénzt kereshet beszédek tartásával, a presztízsét pedig építgetheti egyetemi oktatóként.

Most egy újabb kiváló példával bővült a sor. Kedden választásokat tartottak Dél-Karolina állam egyik kongresszusi körzetében, és a győztes az a Mark Sanford lett, aki egy világraszóló botrány miatt kényszerült távozni az állam kormányzói székéből 2009-ben. Kiderült róla ugyanis, hogy nemcsak hogy megcsalta a feleségét (ez már önmagában elég nagy probléma az amerikai politikában), de még hazudott is a választóinak. Argentínába utazott az ott élő szeretőjéhez, de a távollétére adott hivatalos magyarázat az volt, hogy az Egyesült Államokban túrázik a hegyekben.

Mark Sanford - Forrás: AFP

Mark Sanford visszatért - Forrás: AFP

Sokáig úgy tűnt, hogy a republikánus Sanfordnak ezzel teljesen vége, és így nagy feltűnést keltett, amikor bejelentkezett a tavaly megürült kongresszusi képviselői helyre (a poszt betöltője szenátor lett). A politikus a kampány részben azzal az üzenettel kampányolt, hogy megbánta a bűnét és a bukásából levont tanulságoknak köszönhetően sokkal jobban fogja majd szolgálni a választókat, mint korábban.

Az előválasztásokat könnyedén vette, de aztán egy viszonylag komoly ellenféllel találta magát szemben. A demokraták egy Elizabeth Colbert Busch nevű nőt indítottak, aki a politikában ugyan újoncnak számított, de az ismertség növelésében segítette az, hogy az egyik legnépszerűbb tévés humorista, Stephen Colbert az öccse.

Egy ilyen kongresszusi választás normális esetben nem kapna nagy figyelmet, de ez a felállás garantálta a hatalmas érdeklődést. Főleg, amikor olyan drámai fordulatok is bekövetkeztek, mint az, amikor Sanfordról kiderült, hogy megsértette a korábbi feleségével kötött válási megállapodást azzal, hogy bement a lakásába (a politikus azt mondta, meccset nézett a gyerekeivel). Ez után a republikánus párt országos szervezete bejelentette, hogy megvonja a támogatást Sanfordtól, akinek azonban lendületes kampányával sikerült elérnie, hogy ne elsősorban az ő magánéletéről, hanem a demokratákról szóljon a küzdelem.

Ez nyerő taktikának bizonyult, miután ez a kongresszusi körzet régóta masszívan konzervatívnak számít. Így a megszégyenült politikust a körülmények is segítették abban, hogy sok más amerikaihoz hasonlóan ő is megkapja azt a bizonyos második esélyt.

1 Tovább

Röhögésbe fullad a dél-karolinai csata?

Nagy bejelentést tesz ma este Stephen Colbert. A Megyeri híd elnevezése miatt Magyarországon is jól ismert amerikai műsorvezető közölni fogja, hogy elindul-e a dél-karolinai republikánus előválasztáson. Az után vette ezt fontolóra, hogy egy, a szerdai adásból származó videórészletben is idézett felmérés szerint a támogatottsága 5 százalékon áll, amivel megelőzi a New Hampshire-ben harmadik helyen végzett Jon Huntsmant.

Ha Colbert úgy dönt, hogy elindul, azzal legalább visz majd egy kis könnyedséget a hagyományosan kemény dél-karolinai kampányba. Tizenkét évvel ezelőtt itt bukott el John McCain, miután (állítólag a Bush-stáb jóvoltából) olyan hazug híresztelések kezdtek el róla terjedni, hogy törvénytelen gyereke született egy afroamerikai nőtől. Most is ádáz küzdelem várható, ez tűnik ugyanis az utolsó esélynek arra, hogy bárki is megállítsa az Iowában és New Hampshire-ben is győztes Mitt Romney-t. Riválisai eddig is keményen támadták, és a nyomás várhatóan még nőni fog rajta a január 21-i választásig hátralévő időszakban.

Colbert-nek (ragaszkodik neve franciás, t nélküli kiejtéséhez) nem ez lenne az első olyan szereplése, amikor szatirikus tévéműsorából átlép abba a világba, amelyen nap mint nap szórakozik. Alapított például egy politikai akcióbizottságot (political action committee, PAC) Egy jobb holnapot teremteni, holnap néven. Ezzel igyekszik kifigurázni az elvileg független, valójában azonban legtöbbször egyes politikusokhoz kötődő PAC-okat, amelyek egy legfelsőbb bírósági döntés nyomán bármennyi céges adományt elfogadhatnak, és így közvetetten nagy befolyást tudnak gyakorolni a különböző kampányokra.

Nyáron egy Rick Perryn viccelődő videóval jelentkezett a Colbert-féle PAC, amelynek komoly társai is aktívak a mostani kampányban is. Mindegyik meghatározó jelölt mögött vannak PAC-ok, legutóbb egy Sheldon Adelson nevű milliárdos küldött egy ötmillió dolláros csekket egy Newt Gingrich-hez kötődő csoportnak.

Akit érdekel mélyebben is a Colbert-jelenség, annak itt van egy hosszú cikk a hétvégi New York Timesból.

0 Tovább

potus & co

blogavatar

Mi és miért történik az amerikai politikában? Egy blog egyenesen Washington DC-ből.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek