Ezúton kérek elnézést, hogy a múltkor felvillantott Stephen Colbert-sztorit nem folytattam, de legtöbben már biztos tudják, hogy a közélet iránt erősen érdeklődő humorista/műsorvezető végül úgy döntött, indulni akar a dél-karolinai republikánus előválasztáson. Ettől az sem vette el a kedvét, hogy a jogszabályok ezt nem teszik lehetővé (november 1-éig kellett volna jelentkeznie), és a törvényi akadályok ellenére intenzív kampányba kezdett.

Vasárnap reggel az egyik nagy tévécsatorna politikai műsorának, az ABC This Weekjének a vendége volt, és a hozzá kötődő politikai akcióbizottság (PAC) pedig kiadott egy hirdetést, amely a republikánus mezőny legerősebb tagját, Mitt Romney-t támadja. A fent látható videó egyrészt visszautal arra, hogy Romney korábban egy olyan befektető cég vezetője volt, amely vállalkozásokat vásárolt fel, majd darabolt szét, másrészt arra, hogy a politikus a mostani kampány egyik elhíresült megszólalásában azt mondta, “a cégek emberek”. Ebből a két tényből a Colbert-féle hirdetés azt a következtetést vonja le, hogy ha a cégek emberek, akkor Romney egy sorozatgyilkos. Ő Mitt the Ripper, vagyis Hasfelmetsző Mitt (a 19. századi londoni sorozatgyilkos, Hasfelmetsző Jack nevének mintájára).

Ez a videó első látásra vicc, valójában azonban Colbert nagyon is rátapintott a kampány egyik legfontosabb kérdésére. (Most tekintsünk el attól, hogy a hirdetést készítő PAC-et Colbert otthagyta, és átadta barátjának/műsorvezetőtársának, Jon Stewartnak, mert ez az egész manőver csak a kampányfinanszírozás visszásságaira hivatott rámutatni - de erről majd egy későbbi bejegyzésben.) A hirdetés ugyanis része annak a vitának, amely ugyan Romney körül bontakozott ki, de most már általában szól arról, honnan hová tart az amerikai kapitalizmus.

Romney egy olyan befektetési céget vezetett, amelynek formáját angolul private equity-nek hívják. Ezek tevékenységének lényege, hogy bajba került cégeket vásárolnak fel, méghozzá abban a reményben, hogy talpra tudják őket állítani, és így nyereséghez tudnak jutni. Ez a talpra állítás persze sokszor azzal jár, hogy a céget átalakítják, darabokra szedik, áramvonalasítják, és közben kirúgnak egy csomó embert. Romney azt mondja, hogy ez a közgazdasági fogalomként is ismert kreatív pusztítás a kapitalizmus egyik fontos eleme, és még mindig jobb, ha a cégeket átalakítják, mintha hagynák teljesen tönkremenni, és így nemcsak a dolgozók egy része, hanem mindenki elveszítené az állását.

Szerinte tehát a private equity-k - így az általa korábban vezetett Bain is - végső soron hozzájárulnak a közjóhoz. Mások viszont azzal vádolják ezeket a társaságokat, hogy építkezés helyett valójában parazitaként szívják ki a pénzt az általuk felvásárolt cégekből (az Economist blogján van egy összefoglaló a private equityk körüli vitáról), egy korábbi befektető pedig egyenesen azt állítja a Washington Postban megjelent cikkében, hogy a Bain még közülük is kilógott szerinte erkölcstelen taktikázásával.

Colbert-ék videóját még elintézheti Romney azzal, hogy csak egy vicc, és az sem valószínű, hogy a választók tömegei fognak elmerülni annak tanulmányozásában, hogy vajon hogyan is működnek a private equity társaságok. Ha azonban elnök akar lenni, akkor azt a kérdést komolyan kell vennie, hogy cégvezetőként tisztességes kapitalista volt-e, mert az ellenfelei biztosan nem szállnak le róla egészen addig, amíg nem ad rá megnyugtató választ.