A düh királynője - ezzel a címmel jelent meg a Newsweek magazin legutóbbi száma. A királynő alatt Michele Bachmann republikánus képviselőt értik, aki a felmérések szerint egyike a legerősebb versenyzőknek a jövő évi elnökválasztásra felsorakozott republikánus mezőnyben. A cikk arról szól, hogy Bachmann milyen szerepet tölt be a konzervatív Tea Party mozgalomban, és rámutat néhány elletmondásra nézetei és életútjának különböző állomásai között. (Például jogászként dolgozott a Tea Party-sok által utált adóhivatalnak, családi cége pedig szövetségi támogatásban részesült, miközben a konzervatív mozgalom épp a szövetségi kiadások lefaragásáért kampányol.)

Az ellentmondásokra való rávilágítás mellett a cikk hangneme és tartalma is korrekt. Ami viszont felháborodást váltott ki többekben, az a fenti képen is látható címlap. Bachmann arckifejezése ugyanis meglehetősen furcsa, zavarodottnak, kicsit talán őrültnek is tűnik rajta a politikus. “Nem kétséges, hogy Bachmann szilárdan hisz abban, amit gondol. Néhányan talán azt is gondolják, hogy őrülten hisz benne. Az ilyen címlapfotók segítenek ennek az imázsnak a megerősítésében” - írja a Washington Post egyik bloggere.

Konzervatív blogokon hevesen tiltakoznak a címlapfotó ellen, és elfogultsággal vádolják a magazint. Ami azonban taln Bachmannt sem zavarja, az az, hogy a címlapsztori önmagában azt jelenti, fontos tényezővé vált az elnökválasztási kampányban, míg néhány hónappal ezelőtt még inkább az esélytelenek között volt számon tartva. Mi sem jelzi ezt jobban, hogy a New Yorker is egy nagyobb anyaggal jelentkezett ezen a héten a képviselőről. Ezt még nem olvastam, de mentségemre szóljon, hogy ezt a cikket nem kísérte olyan figyelemfelkeltő címlap, mint a Newsweekét.