Pedig már majdnem megírtam azt a bejegyzést, hogy milyen ügyes taktikával éri el Anthony Weiner azt, hogy megússza a távozást a képviselőházi helyéről. Ehhez képest csütörtökön végül bejelentette lemondását a New York-i képviselő, aki hetek óta össztűz alatt volt, miután a Twitterén megjelent egy férfi merevedését ábrázoló fotó.

Weiner először azt állította, hogy valaki feltörte az oldalát, majd aztán azt közölte, lehetséges, hogy az ő pénisze van abban a bizonyos alsónadrágban, később pedig azt is bevallotta, hogy ő küldte a fotót egy fiatal nőnek. Ekkor bocsánatot kért mindenkitől (elsőként feleségétől, akiről kiderült nem sokkal később, hogy terhes), és elismerte ugyan, hogy ez a fotó nem volt egyedi eset, de jelezte, hogy nem kíván lemondani.

Annak ellenére is kitartott, hogy saját párttársai szólították fel lemondásra, köztük több egykori és jelenlegi vezető beosztású politikus. Legutóbb már maga Obama is megszólalt az ügyben, és ő is csatlakozott a lemondást szorgalmazók táborához.

Amiért mégis úgy tűnt, hogy Weiner megúszhatja, az az volt, hogy a legkevésbé a demokratáknak volt érdekük, hogy ez a téma napirenden maradjon. Az erekcióügy épp akkor robbant, amikor sikerült védekező pozícióba szorítaniuk az idősek egészségügyi ellátásának radikális megreformálását javasló republikánusokat.

Miután Weiner nem akart lemondani, és bejelentette, hogy orvosi kezelés alá veti magát, úgy tűnt, hogy a demokraták igyekeznek majd túllépni az ügyön. Ehhez azonban túlságosan pörgött ez a történet. Kiderült, hogy Weiner egy 17 éves lánnyal is kapcsolatban volt a Twitteren, de neki állítólag nem küldött semmilyen buja fotót. Elkezdtek viszont terjedni olyan képek, amelyeket állítólag szintén Weiner készített magáról, és amelyeken már alsónadrág sem volt rajta. Megjelentek olyan fotók is, amelyek a kongresszusi edzőteremben készültek, és az egy szál törülközőben lévő politikus az ágyékát fogdossa.

Túl sok volt ez egyszerre, a szex és a hazugság soha nem jó kombináció egy politikus esetében, főleg nem ekkora mértékben. Weiner botránya egy apró hibával kezdődött (véletlenül publikusan küldött el egy privátba szánt fotót), majd ezt tetézte hazugságokkal, a gépezet pedig megállíthatatlanná vált. Shakespeare írt ilyen történeteket (mármint nem erekciógate-ekről, hanem aprónak tűnő hibával elinduló halálos gépezetekről), biztosan ezt is szerette volna.