Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Carlos Danger, a lúzer

Nemrég arról írtam, hogy az Egyesült Államok egyik sajátossága az, hogy itt szinte mindenkinek jár egy második esély. Most kiderül, hogy vajon mi a helyzet a harmadik eséllyel.

Anthony Weiner két évvel ezelőtt kényszerült lemondásra kongresszusi képviselői helyéről, miután kiderült, hogy intim fotókat küldözgetett magáról különböző nőknek, és aztán később össze-vissza hazudozott erről. Weiner egy időre háttérbe vonult, de aztán idén májusban bejelentette, hogy indul a New York-i polgármesteri székért. A kampányát elindító videóban büszkén mutogatta a feleségét és kisfiát, és azt bizonygatta, hogy megváltozott a bukását okozó botrány óta.

Anthony Weiner nem adja fel - Forrás: AFP

Weiner kampánya egészen jól alakult, de ezen a héten olyan hírek jelentek meg, amelyek szerint a buja üzenetek külözgetése folytatódott a lemondása után is. Weiner a romantikus rablóregényeket idéző Carlos Danger álnéven szerelmet vallott egy csupán az interneten keresztül megismert nőnek, és a plátói kapcsolat egészen tavaly nyárig folytatódott.

A politikus kedden egy sajtótájékoztatón elismerte, hogy részben igazak ezek a hírek, bár azt nem közölte, hogy mely részletek valóságtartalmát vitatja. Saját magát - és persze polgármesterjelölti kampányát - azzal próbálta védeni, hogy ő soha nem mondta azt, hogy a lemondásakor azonnal felhagyott vitatható viselkedésével.

Érdemes lesz figyelni, hogy ez az érvelés mennyire lesz sikeres, de a sajtótájékoztatót még inkább érdekessé tette az, hogy Weiner felesége is megszólalt. Huma Abedin kissé ideges, de szenvedélyes hangú nyilatkozatban állt ki a férje mellett, azt állítva, hogy ő minden hibája ellenére is szereti, és ha nehezen is, de sikerült túltenniük magukat a furcsa szexuális szokásaiból fakadó problémákon.

Huma Abedin kiállt a férje mellett - Forrás: AFP

Ennek a műfajnak a legismertebb művelője Hillary Clinton, aki számos alkalommal állt ki nyilvánosan a szexuális kalandokkal gyakran megvádolt férje mellett. A párhuzam már csak azért is adja magát, mert Abedin az egykori first lady személyes asszisztenseként dolgozott, és Clinton állítólag nagyon kedveli őt. A viszony annyira szoros, hogy Weiner számára a visszatérés lehetőségét épp a felesége jó kapcsolatai nyitották meg. Abedin keményen lobbizott az asszisztensi munka során megismert embereknél, hogy támogassák a férjét, és a sokuknál tapasztalt kezdeti vonakodást épp a Clintonhoz fűződő személyes jó viszonnyal tudta legyőzni.

Bill és Hillary Clinton egy 1992-es videóban beszél a házassági problémájukról

Most állítólag a Clinton-táboron belül sokan dühösek, és úgy érzik, csőbe lettek húzva. Bár a legújabb botrány kirobbanása előtt még viszonylag jónak tűntek Weiner esélyei (több felmérés szerint is az élen állt a demokrata jelöltség megszerzéséért folyó versenyben), erősen kétséges, hogy sikerül-e életben tartania a kampányát. A legújabb csapás az, hogy otthagyta a kampányfőnöke, bár Weiner igyekezett úgy tenni, mintha ez semmiség lenne, és egy vasárnapi nyilatkozatában megerősítette, hogy nem fog kiszállni a versenyből.

Lehet, hogy Bill Clinton példája lebeg a szeme előtt. A probléma azonban az, hogy - ahogy Maureen Dowd, a New York Times publicistája fogalmazott - “Bill egy huncut zseni volt, míg Weiner egy iszonytató lúzer”.

0 Tovább

Epilógus az erekciógate-hez

Bob Turner történelmet csinált New York kilences számú kongresszusi képviselői körzetében. 1920 óta ő az első republikánus, aki nyerni tudott ebben az erős demokrata hátországban tartott körzetben. Az időközi választást kedden tartották, és Turner az előzetes adatok alapján hirdetett győzelmet, demokrata riválisa, David I. Weprin az éjszakai órákban még nem ismerte el vereségét. Több mint 70 százalékos feldolgozottságnál ugyanakkor olyan magabiztos Turner fölénye, hogy az AP hírügynökség, valamint több újság már kihirdette győztesnek.

Önmagában az eredmény is kiemeli ezt a választást a viszonylag gyakori időközi kongresszusi választások sorából, de van még két tényező, ami különösen érdekessé teszi a keddi szavazást. Egyrészt a választást azért kellett kiírni, mert Anthony Weiner képviselő még nyár elején lemondásra kényszerült, miután nyilvánosságra kerültek olyan szexuális töltetű fotók, amelyeket nőknek küldözgetett az egyébként házas politikus.

A másik tényező az, hogy a választott tisztséget eddig nem viselő Turner kifejezetten azzal az üzenettel kampányolt, hogy ez a választás referendum Barack Obama tevékenységéről. Az eredmény alapján az ítélet lesújtó: sok demokrata érzelmű szavazó is a republikánus jelöltre szavazott. Külön érdekesség, hogy a republikánus győzelemben a New York Times szerint szerepet játszott az is, hogy a körzetben élő, egyébként általában a demokratákkal szimpatizáló zsidó közösségben sokan elégedetlenek azzal, hogy Obama elődeinél kevésbé barátságos politikát folytat Izraellel szemben.

“Ma meggyújtottunk egy gyertyát. Hamarosan egy máglya lesz belőle” - mondta Bob Turner győzelmi beszédében, jelezve, hogy ő sem csak egy sima időközi választásnak tartja a keddi szavazást.

0 Tovább

Hogyan lett az erekciógate-ből sötét dráma?

Pedig már majdnem megírtam azt a bejegyzést, hogy milyen ügyes taktikával éri el Anthony Weiner azt, hogy megússza a távozást a képviselőházi helyéről. Ehhez képest csütörtökön végül bejelentette lemondását a New York-i képviselő, aki hetek óta össztűz alatt volt, miután a Twitterén megjelent egy férfi merevedését ábrázoló fotó.

Weiner először azt állította, hogy valaki feltörte az oldalát, majd aztán azt közölte, lehetséges, hogy az ő pénisze van abban a bizonyos alsónadrágban, később pedig azt is bevallotta, hogy ő küldte a fotót egy fiatal nőnek. Ekkor bocsánatot kért mindenkitől (elsőként feleségétől, akiről kiderült nem sokkal később, hogy terhes), és elismerte ugyan, hogy ez a fotó nem volt egyedi eset, de jelezte, hogy nem kíván lemondani.

Annak ellenére is kitartott, hogy saját párttársai szólították fel lemondásra, köztük több egykori és jelenlegi vezető beosztású politikus. Legutóbb már maga Obama is megszólalt az ügyben, és ő is csatlakozott a lemondást szorgalmazók táborához.

Amiért mégis úgy tűnt, hogy Weiner megúszhatja, az az volt, hogy a legkevésbé a demokratáknak volt érdekük, hogy ez a téma napirenden maradjon. Az erekcióügy épp akkor robbant, amikor sikerült védekező pozícióba szorítaniuk az idősek egészségügyi ellátásának radikális megreformálását javasló republikánusokat.

Miután Weiner nem akart lemondani, és bejelentette, hogy orvosi kezelés alá veti magát, úgy tűnt, hogy a demokraták igyekeznek majd túllépni az ügyön. Ehhez azonban túlságosan pörgött ez a történet. Kiderült, hogy Weiner egy 17 éves lánnyal is kapcsolatban volt a Twitteren, de neki állítólag nem küldött semmilyen buja fotót. Elkezdtek viszont terjedni olyan képek, amelyeket állítólag szintén Weiner készített magáról, és amelyeken már alsónadrág sem volt rajta. Megjelentek olyan fotók is, amelyek a kongresszusi edzőteremben készültek, és az egy szál törülközőben lévő politikus az ágyékát fogdossa.

Túl sok volt ez egyszerre, a szex és a hazugság soha nem jó kombináció egy politikus esetében, főleg nem ekkora mértékben. Weiner botránya egy apró hibával kezdődött (véletlenül publikusan küldött el egy privátba szánt fotót), majd ezt tetézte hazugságokkal, a gépezet pedig megállíthatatlanná vált. Shakespeare írt ilyen történeteket (mármint nem erekciógate-ekről, hanem aprónak tűnő hibával elinduló halálos gépezetekről), biztosan ezt is szerette volna.

0 Tovább

Erekció-gate: drámai és ironikus fordulat

Anthony Weiner képviselő hétfőn sajtótájékoztatón ismerte be, hogy az ő dudoródó alsónadrágja volt látható azon a fotón, amely a Twitterén jelent meg másfél hete, és amelynek címzettje egy fiatal nő volt. A fenti videó végén el is pityeredő Weiner azt is elismerte, hogy ő tette közzé a fotót, és hogy hazudott, amikor ennek ellenkezőjét állította (először azt mondta, hogy feltörték az oldalát).

Weiner közölte, hogy nem mond le, de etikai vizsgálatot kezdeményezett ellene a képviselőházi demokrata frakció vezetése. Saját pártján belül nem számíthat sok támogatásra, főleg, miután már a botrány első napjaiban kiderült, a sokat szereplő politikus nem túl népszerű a demokraták körében (sem).

Weiner - aki egyébként házas - közölte azt is, hogy az alsónadrágos fotó nem egyedi eset volt. Más nőknek is küldött hasonló képeket, de állítja, hogy egyikőjükkel sem volt fizikai kapcsolata. A képviselőnek most egyszerre kell felelnie ezekért a politikusi mintának nem feltétlenül megfelelő viselkedésért (épp nemrég kényszerült lemondásra Chris Lee szintén New York-i képviselő, miután kiderült, hogy félmeztelen képeket küldött magáról egy nőnek) és azért, mert hazudott a nyilvánosságnak.

A sors iróniája, hogy Weinert eddig úgy tartották számon, mint aki kifejezetten profi módon kezeli az úgynevezett új médiát. Ehhez képest saját ügyetlensége (privátban akarta küldeni az alsónadrágos képet, de véletlenül közzétette a Twitterén) indította a botrányt, és egy konzervatív blogger (aki hétfőn további fotókat kezdett el közzétenni oldalán) volt az, aki végül színvallásra késztette.

 

0 Tovább

Nem történik semmi? Itt az erekció-gate!

Anthony Weiner kongresszusi képviselő szeret szerepelni. A New York-i demokrata politikus - akit emlegetnek Michael Bloomberg polgármester lehetséges utódjaként is - gyakran tűnik fel az MSNBC és más kábelcsatornák műsoraiban, és aktív a közösségi médiában is. Most utóbbi miatt kap sok kérdést, és láthatóan (a fenti videóból mindenképp érezhető) ezt a szereplést nem igazán élvezi. Hétvégén ugyanis kisebb botrány tört ki, miután a Twitterjén megjelent a egy fotó, amely közeliben mutat egy alsónadrágos férfi, akinek épp merevedése van.

A fotó címzettje egy nő volt. Weiner azt állítja, hogy neki ehhez semmi köze, feltörték az oldalát, és így tették közzé a képet. Azt is közölte ugyanakkor, hogy nem hajlandó tovább foglalkozni ezzel az üggyel, és nem válaszol a részleteket firtató kérdésekre - például, hogy a címzett nővel milyen viszonyban van -, és jelezte azt is, nem kéri meg sem a Twitter üzemeltetőit, sem a hatóságokat az ügy tisztázására. Szerinte arról van szó, hogy az ügyet felfújók el akarják terelni a figyelmet más, fontos történésekről.

Pechjére azonban épp nem történik semmi igazán izgalmas az amerikai belpolitikában, amit jelez, hogy a politikai hírek élén olyan események állnak, mint egy teljesen kiszámítható szavazás az adósságplafonról a képviselőházban, illetve Sarah Palin rejtélyes körútja. De ez tényleg nem jellemző, így ha van türelme Weinernek kivárni, akkor előbb-utóbb biztosan elülnek az erekció-gate hullámai.

Update 22:32-kor: Weiner az MSNBC-nek adott interjújában közölte, azt nem tudja teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy nem az ő ágaskodó pénisze van a képen, de azt igen, hogy nem ő tette közzé a fotót. Nem vagyok egy kiköpött PR-szakember, de attól tartok, hogy ezzel a nyilatkozattal nem fog pontot tenni a történet végére.

0 Tovább

potus & co

blogavatar

Mi és miért történik az amerikai politikában? Egy blog egyenesen Washington DC-ből.

Utolsó kommentek