Bob Turner történelmet csinált New York kilences számú kongresszusi képviselői körzetében. 1920 óta ő az első republikánus, aki nyerni tudott ebben az erős demokrata hátországban tartott körzetben. Az időközi választást kedden tartották, és Turner az előzetes adatok alapján hirdetett győzelmet, demokrata riválisa, David I. Weprin az éjszakai órákban még nem ismerte el vereségét. Több mint 70 százalékos feldolgozottságnál ugyanakkor olyan magabiztos Turner fölénye, hogy az AP hírügynökség, valamint több újság már kihirdette győztesnek.

Önmagában az eredmény is kiemeli ezt a választást a viszonylag gyakori időközi kongresszusi választások sorából, de van még két tényező, ami különösen érdekessé teszi a keddi szavazást. Egyrészt a választást azért kellett kiírni, mert Anthony Weiner képviselő még nyár elején lemondásra kényszerült, miután nyilvánosságra kerültek olyan szexuális töltetű fotók, amelyeket nőknek küldözgetett az egyébként házas politikus.

A másik tényező az, hogy a választott tisztséget eddig nem viselő Turner kifejezetten azzal az üzenettel kampányolt, hogy ez a választás referendum Barack Obama tevékenységéről. Az eredmény alapján az ítélet lesújtó: sok demokrata érzelmű szavazó is a republikánus jelöltre szavazott. Külön érdekesség, hogy a republikánus győzelemben a New York Times szerint szerepet játszott az is, hogy a körzetben élő, egyébként általában a demokratákkal szimpatizáló zsidó közösségben sokan elégedetlenek azzal, hogy Obama elődeinél kevésbé barátságos politikát folytat Izraellel szemben.

“Ma meggyújtottunk egy gyertyát. Hamarosan egy máglya lesz belőle” - mondta Bob Turner győzelmi beszédében, jelezve, hogy ő sem csak egy sima időközi választásnak tartja a keddi szavazást.