Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Megvan, ki fogja legyőzni Obamát!

Nem mindig ülnek a poénjai az Onion című vicceskedő újságnak, de ez az anyaguk tényleg szórakoztató, és egyben találó is. Azt írják az egyik álhírükben, hogy egy kézzel készített Nobama 2012 transzparens került az elnökválasztásra felsorakozó republikánus mezőny élére. Ez jól leírja azt a helyzetet, hogy mekkora tanácstalanság uralkodik a republikánus jelöltkeresésben, amibe ugyan hozott egy kis izgalmat Sarah Palin turnéja, de igazából lényegi fordulatot ez sem hozott. Az álhír azonban annyiban pontos, hogy ha valamiben már biztosak a republikánusok, az az, hogy olyasvalakit szeretnének, aki nagyon nem olyan, mint a mostani elnök.

0 Tovább

Palin igen is meg nem is

Az emúlt napok Sarah Palin jegyében teltek. Előbb olyan jelzések érkeztek a környezetéből, amelyek szerint mégis komolyan gondolkodik azon, hogy belevág az elnökválasztási kampányba, majd elindult egy motoros-buszos turnéra. Ennek során ráadásul épp keleti parti államokat keres fel, ahol a felmérések szerint nem túl népszerű. Közben ugyanakkor az elnökválasztási indulásra vonatkozó újságírói kérdésekre hárító válaszokat ad (mint a Daily Beast fenti videóján). Csupa rejtély ez a Palin, vagy legalábbis nagyon jól érzi, hogyan kell ezt a látszatot kelteni.

0 Tovább

Mégis beszáll Palin?

Fanyalogtam már én is ezen a blogon arról, hogy milyen gyengének tűnik a jövő évi elnökválasztásra felsorakozott republikánus mezőny, főleg miután két meghatározó figura, Mike Huckabee és Mitch Daniels is jelezte, hogy nem fognak elindulni. Most azonban egyre nagyobb esély van rá, hogy csatlakozzon egy sztárkategóriába illő politikus: Sarah Palin.

Az egykori alaszkai kormányzó már tavaly állandó szereplője volt a találgatásoknak, de aztán ezek kicsit elcsendesedtek, miután több más potenciális indulóval ellentétben nem tette meg az ilyenkor szokásos lépéseket (pl. előkészítő bizottság felállítása, kampánycsapat felépítése). Sorra jelentek meg olyan felmérések is, amelyek szerint a szókimondó stílusáról ismert, a szociális konzervatív bázis kedvenceként számon tartott politikus túlságosan megosztó személyiség ahhoz, hogy esélye legyen a tágabb választói körben. Nem ment el februárban a konzervatívok éves gyűlésére, a CPAC-re sem, pedig az elnökválasztáshoz közeledve ez egy fontos fóruma az induláson gondolkodó politikusoknak.


Felforgatná a mezőnyt - Forrás: Facebook

Most azonban megint olyan jelzések érkeznek Palin környezetéből, amelyek arra utalnak, hogy talán mégis belevág a kampányba. Kiderült, hogy férjével házat vettek az arizonai Scottsdale-ben, ami után egyből megjelentek a találgatások, hogy biztosan ott akarja berendezni kampányközpontját. Szerdán pedig megjelent a hír, hogy Palin megrendelést adott egy konzervatív rendezőnek egy olyan film elkészítésére, amely alaszkai kormányzóságáról szól. A bemutatója júniusban lesz, méghozzá nem máshol, mint Iowa államban a jövő év elején induló republikánus jelölési verseny első állomásán.

Ezekből a részletekből kezd összeállni egy olyan kép, amely szerint Palin mégiscsak komolyan gondolkodik azon, hogy beszáll az elnökválasztási kampányba. Végső soron neki valóban nem kell sietnie, ha van politikus, akinek nem szükséges arra energiát fordítania, hogy a választók megismerjék (ellentétben például Tim Pawlentyvel), akkor az Palin. Bár csak három éve került be az országos politikába az akkori republikánus elnökjelölt John McCain alelnökjelöltjeként, de a sokakat meglepő jelölés egy csapásra ismertté tette. Két éve aztán lemondott a legforróbb politikai történésektől meglehetősen távol eső Alaszka kormányzói posztjáról, és azóta könyveivel járja az országot, beszédeket mond (jó pénzért), tévében szerepel (a Fox News állandó kommentátoraként és egy valóságshow szereplőjeként is), és ontja csípős megjegyzéseit a Facebookon és a Twitteren.

Az elnökválasztásra eddig felállt republikánus mezőnyt gyakran éri az a kritika, hogy nem túl karakteres politikusokból áll, és ezen biztosan változtatna Palin megjelenése. Volt szerencsém részt venni a 2008-as republikánus elnökjelölő konvención, és ma is élénken emlékszem arra, milyen őszinte ujjongás és üdvrivalgás fogadta a magát egyszerű vidéki anyukaként bemutató Palint. Valószínűleg most sem lesz gondja a hívei feltüzelésével, már csak a leendő riválisainak kell kitalálnia, mihez is kezdjenek vele.

5 Tovább

A másik Palin

Középkorú, csinos, republikánus és harcias megszólalásairól ismert. Elsőre valószínűleg a legtöbb embernek Sarah Palin jut eszébe ennek hallatán, de nem ő az egyetlen amerikai politikus, akire illik ez a jellemzés. Itt van Michele Bachmann, aki már négy éve tagja a szövetségi képviselőháznak, ismertsége pedig folyamatosan nő, különösen mióta lebegteti indulását a 2012-es elnökválasztáson.

A CNN névtelen forrásra hivatkozva számolt be arról, hogy Bachmann egyre közelebb áll a hivatalos bejelentéshez, ő maga pedig úgy nyilatkozott a csatornának, hogy ez egy nagyon komoly döntés, amit meg kell fontolnia. Az biztos, hogyha beszáll, akkor azzal izgalmasabbá és színesebbé válik a verseny (amely, tegyük hozzá, igazából még meg sem kezdődött).


Bachmann a félidős választás napján - Forrás: facebook.com

A minnesotai politikus a konzervatív Tea Party mozgalom egyik nagy kedvence (egy hasonlóság Palinnel), és ő alakította meg a képviselőház Tea Party-frakcióját is. Nemcsak a költségvetési ügyekben konzervatív, hanem szociális kérdésekben is: egyik legkeményebb kritikusa a melegházasságnak és az abortusz engedélyezésének.

A republikánusok körében ugyanakkor nem éppen osztatlan a népszerűsége (még egy hasonlóság Palinnel). Ezt jól mutatta, hogy amikor a novemberi félidős választások után feljebb akart jutni a ranglétrán (a képviselőházi republikánusok negyedik legmagasabb tisztségét nézte ki magának), akkor visszapattant a vezetőség ellenállásán. Azt is rossz szemmel nézték többen, hogy az elnök szokásos State Of The Union beszédére külön nyilatkozatban reagált, miközben hagyományosan egyetlen politikus szokott válaszolni a párt részéről.

A bírálók számára ráadásul sokszor maga Bachmann is szolgál muníciókkal. Többször voltak szerencsétlen elszólásai (egy újabb hasonlóság Palinnel), legutóbb például az előválasztások szempontjából kulcsszerepet játszó New Hampshire-ben idézte tévesen egy 1775-ös nagy történelmi csatának a helyszínét. Az ilyen bakik persze sokáig kísérteni fogják, hívei számára azonban biztosan kedvesebben hangzanak harcias kijelentései, például amikor Barack Obama jelenlegi elnökről még a 2008-as kampányban azt mondta, hogy szerinte Amerika-ellenes nézetei vannak. Ha tényleg úgy dönt, hogy indul az elnökválasztási kampányban, akkor még sok ilyet hallhatunk tőle.

0 Tovább

Miről ír ma Kathie Obradovich?

Vannak sokkal nagyobb nevek az amerikai újságírásban Kathie Obradovichnál, de most egy ideig mégis érdemes lesz odafigyelni arra, hogy mit is ír. Ő ugyanis az Iowa állam fővárosában működő Des Moines Register nevű lap politikai kommentátora, így a fő feladata a helyi kampányesemények követése. Márpedig ezek különös jelentőséggel bírnak a következő szűk egy évben, hagyományosan Iowa államban indul ugyanis az elnökválasztást megelőző előválasztási szezon.

Igaz, most van némi zavar akörül, hogy melyik állam is lesz az első. Iowa államban február 6-ára van beteverzve a kaukusznak hívott választási esemény, Florida azonban egy még korábbi időpontot, január 31-ét tűzött ki. Ezzel persze azt kockáztatják, hogy megbüntetik őket, és esetleg érvénytelenítik is az ottani eredményt, de Iowa kormányzója is jelezte, hogy ha szükséges, akkor ők fogják még előbbre hozni a dátumot. Az iowaiak számára ugyanis nem kérdés, hogy megtartják elsőségüket.

Három évvel ezelőtt is nagyon emlékezetes volt az ottani előválasztási forduló. Nagy meglepetésre Barack Obama fölényes győzelemet aratott Hillary Clinton felett (aki végül csak harmadik lett), és onnantól kezdve már senki nem vonta kétségbe esélyét a végső győzelemre. Ezúttal persze a republikánus mezőny az érdekes, miután Obamának várhatóan nem kell komoly kihívókkal számolnia a demokrata oldalon.


Mike Huckabee a 2008-as iowai diadal után - Forrás: youtube.com

Róluk, a republikánusokról szól Kathie Obradovich hétfői írása is. Beszámol például arról, hogy egy friss felmérés szerint gyengült a helyi támogatottsága Sarah Palinnek: míg 2009 novemberében még a republikánusok 71 százalékának volt róla pozitív véleménye, addig most már csak 65 százalék az arány.

Palin persze még nem jelentette be, hogy indulna, de tett már olyan utalásokat, amelyek szerint kacérkodik a gondolattal. Ehhez képest azonban nem nagyon töri magát Iowában, pedig Clinton is épp azért hasalt el három éve, mert nem fordított elég figyelmet erre a középnyugati államra, ahol hagyományosan fontos szerepe van a személyes kampányjelenlétnek (ez adódik a kaukuszformátumból is, amelynek lényege, hogy egy hosszadalmas gyűlésen választják ki a támogatandó jelöltet).

Más republikánus aspiránsok sokkal szorgalmasabbak. Épp most fejezte be iowai látogatását az új könyvével turnézó Mike Huckabee (aki 2008-ban megnyerte a helyi republikánus kaukuszt), Haley Barbour, Mississippi állam kormányzója múlt héten járt ott, Newt Gingrich pedig jövő héten érkezik. Messze van még az előválasztási szezon, de láthatóan már most sűrű a naptárja Kathie Obradovichnak és kollégáinak.

0 Tovább

potus & co

blogavatar

Mi és miért történik az amerikai politikában? Egy blog egyenesen Washington DC-ből.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek