Elég hullámzóan alakult ez a zaklatási ügy Herman Cain számára. Kezdődött ugye azzal, hogy a Politico beszámolt arról, több nő is azzal vádolta Caint, hogy zaklatta őket, amikor a beosztottjaként dolgoztak az általa vezetett éttermi érdekképviseleti szervezetnél a ’90-es években. Akkor még úgy tűnt, hogy a republikánus szavazók körében még plusz pontot is hozhat ez az ügy, mert a sokat kárhoztatott, liberálisnak tartott média támadásának tudták be a történteket.

Cain aztán kicsit belekeveredett a magyarázatába. Kitartott ugyan amellett, hogy ő soha nem zaklatott senkit, viszont saját magának is ellentmondó állításokat tett arról, hogy mikor és mennyit tudott az ellene felhozott vádakról, illetve az éttermi szervezet és a nők közötti pénzügyi megállapodásról.

Néhány nap után mégis úgy tűnt, hogy kezd elhalni az ügy. Alig derültek ki részletek a zaklatási vádakról, és amiről tudni lehetett, az is leginkább szóbeli megnyilvánulás volt. Ezekről könnyen mondhatta azt Cain, hogy félreértették a szavait, ráadásul a nők jelezték, hogy nem kívánnak kiállni a nyilvánosság elé a saját verziójukkal.

Így az elnökválasztási kampányra felsorakozott republikánus mezőnyben az utóbbi hetekben látványosan megerősödött politikusnak nem kellett szembenéznie sem igazán konkrét vádakkal, sem azok hús-vér megfogalmazóival. Egészen hétfőig, amikor a vádlók sora egy újabb nővel bővült, és ő már a nyilvánosság előtt fogalmazta meg állításait. Sharon Bialek azt mondta, hogy Cain az éttermi szövetség főnökeként tapogatta őt, benyúlt a szoknyája alá, és a fejét az ágyékához próbálta nyomni. A nő szerint amikor ő ellenkezett, akkor Cain erre azt mondta, „Munkát akar, nem?” (A nő állítása szerint azért találkozott Cainnel, mert állást akart kapni az éttermi szövetségnél.)



Sharon Bialek tévéműsorokba is elment - Forrás: Youtube

Cain stábja egyből kiadott egy közleményt, amelyben visszautasította a vádakat, egyben rámutatva arra, hogy a nőnek többször voltak pénzügyi problémái (ezek miatt magáncsődöt is jelentett), a bejelentést szervező ügyvédje, Gloria Allred pedig kifejezetten a nagy botrányt kavaró ügyekre szakosodott (az amerikai lapok celebjogászként emlegetik).Úgy tűnik azonban, hogy ez nem lesz elég. Már republikánus politikusok és a párthoz kötődő újságírók, elemzők nyilatkoznak arról, hogy Cain nem intézheti el ezeket a konkrét vádakat egyszerű legyintéssel, hanem komolyan kell vennie azokat. Köztük vannak olyanok is, akik korábban nyíltan támogatták Caint, de persze akadnak olyanok is, akik eleve rossz szemmel néztek az üzleti világból érkező, keményvonalas konzervatív irányt hirdető politikusra.

Cain helyi idő szerint kedd délutánra hirdetett meg egy sajtótájékoztatót. Kérdés, sikerül-e olyan választ adnia, amellyel lehűti az ismét felforrósodott ügyet, amely ebben a formájában már tényleg komolyan veszélyezteti kampányát.