Nagyon érdekessé tette a republikánus elnökválasztási kampányt Newt Gingrich kissé meglepő előretörése. Rick Perry és Herman Cain látványos meggyengülésével úgy tűnt, már senki nem fogja megakadályozni Mitt Romney-t abban, hogy megszerezze a párt jelölését a jövő évi elnökválasztásra. Most azonban több felmérés is azt mutatja, hogy Gingrich nemcsak épp hogy megelőzte Romney-t, hanem fölényesen vezet.

Ráadásul ez igaz minden lehetséges republikánus választói csoportra – mutat rá a Weekly Standard a Rasmussen felmérésére hivatkozva -, a konzervatív Tea Partysokra, az úgynevezett establishment tagjaira és azokra a függetlenekre is, akik várhatóan szavaznak majd az előválasztásokon.


Gingrich a figyelem középpontjában - Forrás: Facebook.com/newtgingrich

Ez életveszélyesnek tűnik Romney számára, akit ráadásul láthatóan felkészületlenül ért ez a fordulat. Rick Perryt mesteri módon intézte el a tévévitákban, Herman Cainnel nem volt sok dolga, mert az ő kampánya a zaklatási vádak (és nem éppen túlzott alkalmasságról tanúbizonyságot adó nyilatkozatai) alatt omlott össze, Gingrich azonban egyrészt náluk jóval ismertebb, másrészt jóval nagyobb tapasztalattal rendelkezik az országos politikában.

Az egyik nagy fegyver Romney kezében épp az lehetne, ha rámutatna arra, mennyi mindenben váltogatta álláspontját (például egészségügy, klímaváltozás) Gingrich, de ezt nem teheti meg, mert őt magát is épp azzal szokták vádolni, hogy szélkakas módjára politizál. (Érdekesség ugyanakkor, hogy Ron Paul készíttetett egy Gingrich-videót épp ezzel az üzenettelköszönet Faluvégi Balázsnak, hogy felhívta rá a blog figyelmét.) Közben maga Gingrich bejelentette, hogy nem fog negatív kampányt folytatni egyik republikánus riválisa – így Mitt Romney – ellen sem.

Így elvileg békés hetek elé nézhetnénk, viszont valójában csak annyi történik, hogy a kampánygépezetek szofisztikáltabb üzemmódba kapcsolnak. Gingrich például csütörtökön újságíróknak nyilatkozva úgy fogalmazott: „Nem akarom magam megkülönböztetni Romney-tól. Boldog vagyok úgy, ahogy vagyok. Azt hiszem, ez különböztet meg engem Romney-tól.” Ezt persze könnyen lehetett úgy értelmezni (még ha Gingrich ott a helyszínen vissza is utasította ezt), mint egy burkolt támadást Romney ellen, akit ellenfelei eddig is előszeretettel állítottak be egy meghasonlott személyiségként.


Mitt és Ann Romney - Forrás: flickr.com/photos/mittromney

Közben ugyanakkor a Romney-stábban is dolgoznak azon, hogyan tudják megállítani Gingrich előretörését. A Washington Post például már ennek tudta be azt, hogy Romney a múlt heti hálaadás előtt egy iowai rendezvényen hosszan beszélt arról, hogyan ismerkedtek meg a feleségével, hogy mennyire hűségesek egymáshoz, és hogy mennyire hősiesnek tartja felesége küzdelmét betegségével (Ann Romney-t 1998-ban szklerózis multiplexszel diagnosztizálták, azóta sikerült tünetmentessé válnia). Nem kellett ennél többet mondania ahhoz, hogy átjöjjön az üzenet: az ő családi élete sokkal példásabb, mint Newt Gingriché, aki jelenleg harmadik feleségével él együtt, és egyik korábbi feleségét akkor csalta meg, amikor az asszonyt rákkal kezelték.

Lehet tehát, hogy Romney ezen a fronton próbálja legyőzni ellenfelét, és tudatos üzenetformálásra utal az is, hogy épp most hétvégén adtak egy páros interjút a Parade Magazinnak, és a legutóbbi tévéhirdetések is egy olyan fekete-fehér képpel zárulnak, amelyen a házaspár látható kézen fogva.