Ahogy haladunk előre a kampányban, egyre fontosabbak lesznek ezek a napok. Konkrétan minden hónap első péntekjéről van szó, amikor az amerikai munkaügyi minisztérium közzéteszi a legújabb állásadatokat. Ha ezek pozitív változásokat mutatnak, akkor az egyértelmű örömhírt jelent az újraválasztásra készülő Barack Obamának, lehetséges kihívóinak (akik persze jó állampolgárként biztos szintén örülnek a javuló álláshelyzetnek) viszont komoly fejtörést okoz, hiszen ők épp arra építették a kampányukat, hogy helyrehozzák azt a gazdaságot, amelyet az elnök tönkretett.


Obama jó hírt kapott - Forrás: White House Flickr

Most épp így alakul a helyzet, a pénteken közzétett adatok szerint ugyanis az elmúlt hónapokhoz hasonlóan tovább folytatódott a robusztus munkahelyteremtés. Februárban összesen 227 ezer új munkahely jött létre, és ugyan a munkanélküliségi arány 8,3 százalékon maradt, valójában ez is pozitív jelnek tekinthető.

Az arány ugyanis azért állt meg a januári szinten, mert sok olyan ember is újra elkezdett munkát keresni, akik korábban annyira reménytelennek látták a saját kilátásaikat, hogy kivonultak a munkaerőpiacról. (A munkanélküliségi arány megállapításánál az aktívan állást keresők számának figyelembe vételével számolnak.) A jó hírek sorába tartozik az is, hogy a januári és decemberi adatokról megállapították, hogy valójában akkor több álláshely keletkezett, mint ahogy azt korábban közölték.

Ha folytatódik ez a trend, akkor Obama fényes kilátásokkal fordulhat rá a novemberben esedékes elnökválasztásra. Nemcsak a gazdasági helyzet tűnik hónapról-hónapra jobbnak, de a republikánus oldalon zajló jelöltkeresés is egyre kínkeservesebb.

Már lassan az államok felében megtartották az előválasztásokat, de a párt továbbra is vívódik a kultúrharcos (Rick Santorum és Newt Gingrich) és a pragmatikus (Mitt Romney) irány képviselői között. Ráadásul bárki is lesz a jelölt, a fő muníciót az adhatná neki, hogy a választókat továbbra is a gazdasági talpraállás érdekli leginkább. Ha az emberek azt látják, hogy a mostani főnök is jól végzi az ezzel kapcsolatos munkát, akkor nem feltétlenül fognak a lecserélésén gondolkodni. Így ha még jön néhány, a maihoz hasonló állásadat, akkor Obama kiütheti a republikánusok kezéből a legveszélyesebb fegyvert.