"Ma emlékeztetőt kaptunk arról, milyen törékeny a gazdaság" - Barack Obama amerikai elnök ezzel a félmondattal utalt arra az amerikaiak számára nem túl örömteli hírre, hogy az előzetes várakozásokhoz képest gyengébben teljesített az amerikai gazdaság a második negyedévben. Obama ezzel az utalással is igyekezett nyomást gyakorolni az úgynevezett adósságplafon felemelését célzó, de jelenleg épp a képviselőházi republikánusoknál megakadt folyamatra.

A Fehér Házban adott rövid nyilatkozatában levezette, hogy ha nem emelik fel az adósságplafont (vagyis nem vehet fel további hiteleket az állam), akkor nem tudják finanszírozni a kormányzat működését, nem lesznek képesek fizetni a nyugdíjakat, a vállalkozói számlákat, és ez súlyos károkat okoz a gazdaságnak.


Obama nyilatkozik - Forrás: whitehouse.gov

Obama azt is mondta, hogy "majdnem kifutottunk az időből" (a pénzügyminisztérium szerint augusztus 2-án érik el az adósságplafont), és szerinte egyértelművé vált, hogy csak kétpárti megoldás jelentheti a kiutat.

A helyzet azonban az, hogy az elnök ezt már sokszor elmondta, és egyelőre semmi jele nincs annak, hogy a demokraták és a republikánusok közel lennének a megállapodáshoz. Elvileg pénteken lesz egy szavazás a képviselőházban a republikánus házelnök, John Boehner javaslatáról, de ezt már kétszer elhalasztották, miután kiderült, hogy a párton belül is többen ellenzik (erről részletek ebben az [origo]-s cikkben). Arról nem is beszélve, hogy még ha át is menne a javaslat a képviselőházban és felkerülne a szenátusba, az ott többségben lévő demokraták előre közölték, hogy biztosan leszavazzák majd. Nekik is van ugyan egy javaslatuk az adósságplafon felemelésére, de azt meg a republikánusok utasítják el.

Obama azt kérte a választóktól, hogy tartsák nyomás alatt Washingtont. Ugyanezt a kérést megfogalmazta már hétfőn, és szót is fogadtak neki, a telefonvonalak és a levelezési rendszer is leállt egy időre. Látható eredménye ugyanakkor nem lett ennek, és egyre inkább úgy tűnik, Obama sem tud újat hozzátenni a vitához. A labda most a törvényhozásban pattog, a meccset ott kell lejátszani.