Hiába bátorították sokan, Mitch Daniels indianai kormányzó végül úgy döntött, hogy nem száll be a 2012-es elnökválasztási kampányba. Ezt vasárnap kora reggel közölte támogatóival, döntését azzal indokolva, hogy a családja ellenezte, hogy induljon, és ugyan “szeretem az országot, de a családomat még jobban szeretem”.

Sok befolyásos republikánus háttérember kérlelte Danielst az utóbbi hetekben, hogy szálljon versenybe az elnökjelöltségért. Valóban erős jelölt lehetett volna. Költségvetési igazgatóként dolgozott a Fehér Házban George W. Bush idején, és Indianapolis kormányzókójaként is szerzett gyakorlati tapasztalatokat a költségvetési problémák kezelésében, márpedig az USA pénzügyeinek rendbetétele ígérkezik az egyik legfontosabb kampánytémának. Daniels visszafogott politikus, távol állnak tőle a más republikánus aspiránsokra jellemző harsány megnyilvánulások, így a független szavazók körében is lehettek volna esélyei az elnökválasztáson.

Ezekkel Daniels is tisztában lehetett, talán épp ezért vívódott olyan sokáig, hogy elinduljon-e. Az, hogy végül a távolmaradást választotta, aggodalommal töltheti el azokat a republikánusokat, akik az eddig felálló mezőnyt túl gyengének tartják. Múlt héten a felmérések szerint népszerű Mike Huckabee jelentette be, hogy - Danielshez hasonlóan személyes okokra hivatkozva - nem száll be a versenybe.

Ezek után meglepetés lenne, ha hirtelen megjelenne egy erős induló, így valószínűleg ebből a merítésből (amelyben a legerősebbnek a saját pártjában is sokak által támadott Mitt Romney tűnik) kell majd kiválasztaniuk a republikánusoknak azt, akivel le akarják győzni Barack Obamát 2012-ben.