Ez valószínűleg egyik oldalnak sem hiányzott. Arra készültek, hogy a november 6-i választásig hátralévő időben minden erővel az ingadozó államok meghódítására koncentrálnak, és arra, hogy egyetlen támogatójuk se maradjon otthon, hanem menjen el szavazni. Az ország legsűrűbben lakott észak-keleti részét hétfőn elérő Sandy nevű hurrikán azonban keresztülhúzta Barack Obama és Mitt Romney számításait. Mindketten kénytelenek voltak például lemondani a vasárnapra, illetve hétfőre tervezett virginiai szerepléseiket.

A helyzet ugyanakkor abból a szempontból igazságos, hogy a körülmények mindkét jelölt számára ugyanazok, és ugyanúgy tartogatnak számukra lehetséges politikai előnyöket és hátrányokat.

Bezárt állomás a washingtoni metróban

Obama számára az a nyilvánvaló probléma, hogy sokkal kevésbé engedheti meg magának a kampányolás folytatását, mint riválisa, ez azonban egyúttal kedvező lehetőséget is jelenthet számára. A válsághelyzetben ugyanis ő az, aki a problémákat megoldó vezetőként jelenik meg, ami erősítheti a pozícióját a kampány utolsó napjaiban. Ehhez persze az is kell, hogy rendben menjen a vihar kezelése, mert ha problémák adódnak, akkor az éppen hogy visszaüthet az elnökre, akinek ráadásul nincs is közvetlen ráhatása a helyzetre, mert a feladatok nagy része az állami, illetve helyi hatóságokra hárul.

Hátrányt jelenthet ugyanakkor Obama számára, hogy a kampánystábja nagyon komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy a támogatói éljenek a korai szavazás lehetőségével (erről részletek ebben a riportomban), a vihar azonban fennakadásokat okoz ebben. Maryland államban például hétfőn bezártak az előzetes szavazókat fogadó helyek, bár a kormányzó jelezte, lehetséges, hogy az eredetileg csütörtökön véget érő szavazást meghosszabbítják péntekig. Obama vezető kampánytanácsadója, David Axelrod vasárnap úgy nyilatkozott, hogy aggódnak a fennakadások miatt, mert számukra az a jó, ha minél magasabb a részvételi arány.

Mitt Romney eközben ugyan megengedheti magának, hogy tovább kampányoljon, de számára is vannak kockázatok. A kampánystábja magyarázkodásra kényszerült például amiatt, hogy a Huffington Post most a vihar közeledtével felidézte azt, hogy egy 2011 májusi vitában Romney azzal érvelt, hogy a szövetségi katasztrófavédelmi hatóság helyett inkább az állami hatóságokat kell erősíteni, sőt, akár magáncégekre is lehet bízni egyes feladatokat.

Részlet a 2011 májusi vitából

Bár Romneyék most azt állítják, hogy ez semmiképp sem jelenti azt, hogy megszüntetné a szövetségi hatóságot, valószínű, hogy a következő egy hétben még párszor a republikánus jelölt orra alá dörgölik másfél évvel ezelőtti mondatait.

Frissítés: Időközben Romney is úgy döntött, hogy lemondja kampányszerepléseit, és adománykérő leveleket sem küldenek a hurrikán által érintett államokba. A kampány felfüggesztésével egyenértékű lépést ugyanakkor némi bizonytalanság előzte meg, reggel ugyanis még azt közölte a stáb, hogy megtartják a tervezett rendezvényeket, később azonban mégis törölték azokat. 

Obama közben egy sajtótájékoztatón közölte, hogy nem foglalkoztatja a hurrikánnak a választásra gyakorolt hatása, a legfőbb feladatának az emberek biztonságának biztosítását tartja. A helyzet komolyságára ugyanakkor jellemző, hogy az Air Force One-on a Fehér Ház-i szóvivőtől, Jay Carneytól többek között azt is megkérdezték a riporterek, hogy vajon az elnök eltudja-e halasztani a jövő kedden esedékes szavazást, ha addig nem rendeződik a helyzet a vihar által érintett államokban. (Carney azt mondta, nem tudja.)