Az apa beképzelt és autokratikus. A fiatal feleség nem bír a mostohagyerekeivel. Az idősebbik fiú egy vicces barom. Az idősebbik lány teherbe esett egy fiútól, akinek csak a becenevét tudja. A két kisebb gyerek okos, de idegesítő. Már ezek érdekessé tehetnék ezt a családot, de igazából attól különlegesek, hogy ők a világ leghíresebb épületének, a washingtoni Pennsylvania 1600 alatt található Fehér Háznak a lakói. Legalábbis az NBC tévécsatorna csütörtök este induló új sorozatában (a címe a lakcímre utaló 1600 Penn), amelynek szerdán volt a sajtóbemutatója Washingtonban.

Az 1600 Penn trailere

Ezen levetítették az első részt, és persze a közönségből adódóan a legnagyobb nevetések azokat a jeleneteket követték, amikor a szereplők az újságírókat szidták. (Az elnök igyekszik a családtagok fejébe verni, hogy “a riporterek a legrosszabb emberek a világon”.) Voltak azonban ezen kívül is szórakoztató részek benne, és ha nem futna már egy ideje az ABC-n a hasonló stílusú, és szintén egy problémás családról szóló Modern Family, akkor azt is mondanám, hogy ez egy kifejezetten eredeti sorozat.

Nem szoktam showbiz-rendezvényekre járni, így nem tudom, hogy ezek mindig így zajlanak-e, de itt érdekes volt látni, hogy a sztárkategóriába illő résztvevők visszafogottan viselkedtek, míg a kevésbé ismertek egymás szavába vágva igyekeztek minél több figyelmet vonni magukra. Előbbiek közé sorolom én az elnököt játszó Bill Pullmant (aki az Independence Dayben már volt amerikai elnök, de persze ennél is fontosabb David Lynch Lost Highwayában játszott főszerepe) és Jenna Elfmant is, akire én abban a filmben figyeltem fel, amelyben egy rabbi (Ben Stiller) és egy katolikus pap (Edward Norton) is a szerelmével üldözi.


A sorozat szereplői és készítői a washingtoni bemutatón

Szóval, Pullman és Elfman is viszonylag keveset beszélt, bár előbbi igyekezett meggyőzni az újságírókat arról, hogy valójában nagyon is szereti őket, utóbbi pedig elárulta, hogy az igazi first ladytől többek között azt szeretné megtudni, a hálószoba előtt is állnak-e testőrök (és ha igen, akkor mit csinálnak egy hangosabb veszekedésnél). A sajtótájékoztató nagy részében az egyik producer beszélt, valamint a sorozat írója, Jon Lovett, aki politikai szempontból is érdekes, korábban ugyanis Barack Obama beszédírójaként dolgozott.

Megkérdeztem tőle, hogy a Fehér Házban töltött három éve alatt milyen vicces családi történeteknek volt a tanúja, de sajnos erre nem akart válaszolni. Csak annyit mondott, hogy az ő alapélménye az volt, hogy az elnöki rezidenciára “hihetetlen figyelem” irányul, és ez teljesen meghatározza az ottani életet. Magát a Fehér Házat egy akváriumhoz hasonlította, és szerinte ez a jellegzetessége teszi különlegessé. A készítők azt ígérik, hogy még ha Obamáékról nem is tudunk meg részleteket, az azért kiderül, hogyan zajlik a családi élet ebben a rendkívüli környezetben.