Nem cáfolt rá a várakozásokra Mitt Romney és Rick Perry. Azt várták tőlük a politikai elemzők és újságírók, hogy egymásnak esnek a republikánus elnökjelöltek vitáján, és ők ezt meg is tették. A szerdai volt az első olyan tévévita, amelyen a versenybe augusztusban beszálló Perry is részt vett. Előtte Romney volt a felmérések szerint a legerősebb politikus a mezőnyben, de Perry szinte azonnal az élre tört.

Ahogy a fenti videóból is kiderül, még csak újságírói biztatásra sem volt szükség, hogy a két politikus egymásnak essen (bár a beszámolók alapján a legtöbb kérdést ők kapták, ez is jelezte, hogy ők voltak az est főszereplői). Perry jelenleg Texas állam kormányzója, Romney pedig korábban Massachusetts államot irányította, és a vitában leginkább azzal voltak elfoglalva, hogy bebizonyítsák a másikról, rosszul végzi/végezte a munkáját.

Perry például idézte azt az adatot, amely szerint Massachusetts-ben nagyon gyengén haladt a munkahelyteremtés Romney idejében, amire utóbbi azzal vágott vissza, hogy Texasban sem Perrynek köszönhető a jó álláshelyzet, hanem a rendkívüli körülményeknek, például a nagy energiacégek jelenlétének és az erős republikánus politikai háttérnek.

Romney eközben igyekezett bebizonyítani riválisáról azt, hogy szerinte drasztikus nézetei miatt alkalmatlan arra, hogy elnyerje a szélesebb választói kör támogatását. Azzal érvelt, hogy Perrynek a társadalombiztosításról szóló bírálatai (a kormányzó a könyvében egy piramisjátékhoz hasonlította és alkotmányellenesnek nevezte a rendszert) óriási támadási felületet adnak majd a politikai ellenfeleknek. Perry ugyanakkor azt válaszolta erre, hogy “talán ideje van annak, hogy valaki provokatív hangon szólaljon meg ebben az országban”.

A texasi kormányzó más témában is jelezte, hogy nem riad meg az ellentmondásos kijelentésektől: megkérdőjelezte azt a tudományos kutatók körében tényként elfogadott tézist, hogy a klímváltozást az emberiség tevékenysége okozza. Nem mintha a vita többi résztvevője nagyon tiltakozott volna Perry megállapítása ellen, egyedül az eddig is mérsékeltségével kitűnő Jon Huntsman közölte, hogy a republikánusok nem szakíthatnak a tudománnyal, ha nyerni akarnak.

Lesz még sok hasonló vita a republikánus indulók között, és most már egyre inkább lehet számítani hasonló összecsapásokra (szemben azzal, hogy eddig leginkább Obama elnököt csépelte mindenki). A beszámolók alapján Perry nem követett el semmilyen végzetes hibát, hozta a formáját, viszont az is kiderült, hogy Romney felvette a kesztyűt. Ez már nem a bemelegítés, nem a helyezkedés, ez már egy nyílt háború, amelyet a többi jelölt várhatóan csak tisztes távolból fog figyelni.