Ha elmegyek valamilyen ismeretlen helyre, és értem az ott használt nyelvet, akkor nehezen tudom megállni, hogy ne vásároljak egy-egy példányt a helyi újságból. Ez történt most is, amikor egy nagyon kedves marylandi kisvárosban, St. Michaelsben járva a szupermarketben a világszerte ismert New York Times, Washington Post és Wall Street Journal mellett a polcon megláttam a Star Democrat nevű lapot. Egy pillanatig hezitáltam ugyan, hogy melyiket vásároljam meg, de aztán a helyi újság mellett döntöttem, és nem is bántam meg.

A világhírű lapokból például biztosan nem tudtam volna meg, hogy a Talbot megyei könyvtárban tartott olvasói bingo győztese egy Samantha McConnel nevű nő lett, aki az újságban közölt fotó alapján egyébként csak mérsékelten örült a nyereménynek. De szinte biztosan lemaradtam volna arról a gyerekkori élményeim miatt személyesen engem érdeklő hírről is, hogy kórházban kötött ki az a 15 éves fiú, aki egy autóhoz kapaszkodva gördeszkázott a Prospect nevet viselő sugárúton Easton városában. És biztosan kimaradt volna az életemből az az olvasói levél is, amelyben arról panaszkodik a lutheránus nő, hogy mormon barátja arra hivatkozva hagyta el, hogy nem jut ideje a kapcsolatra misszionárius munkája mellett, nem sokkal később azonban a férfi mégis összejött egy másik nővel.



A bájos kisváros, St. Michaels kikötője

Nemcsak az ilyen színes apróságokról csúsztam volna le ugyanakkor, ha nem veszem meg a Star Democratot (mint megtudtam, a több mint kétszáz éve működő újság neve nem takar pártos elkötelezettséget, a címlapon is inkább a Star van kiemelve) hanem arról a Potus blog szempontjából relevánsabb hírről is, miszerint Donald Rumsfeld korábbi védelmi miniszter támogatásáról biztosította Dan Bongino republikánus szenátorjelöltet. A Google News-ban lefuttatott keresés szerint a nagyobb újságok és hírügynökségek nem számoltak be erről az információról, és ebben persze valójában nincs semmi meglepő.

Az ifjabb George Bush védelmi minisztereként saját pártja is gyakran támadta Rumsfeldet, és 2006-os távozása óta nem tartozik az országos politika első vonalához. A mostani kampányban játszott szerepe is minimális, és a Bongino melletti kiállásának is elsősorban az az oka, hogy van egy háza a Washingtontól mindössze egy órányi autóútra található St. Michaelstől, és így sok időt tölt ott (érdekesség, hogy a Bush-adminisztráció másik emblematikus figurája, Dick Cheney korábbi alelnök szintén vett egy házat a környéken).

Az sem valószínű, hogy pártfogoltjának, a korábban a mindenkori amerikai elnököt védő testőrségben  (secret service) szolgáló Dan Bonginónak komoly esélyei lennének a szenátori hely megszerzésére. Maryland a stabilan demokrata államok közé tartozik, és a Bongino által megpályázott helyet jelenleg ugyan egy olyan demokrata (Ben Cardin) tölti be, aki csak az első ciklusában jár, de hozzá kell tenni, hogy a tisztség előtte harminc éven át egy másik demokrata politikusé, Paul Sarbanesé volt, aki az előző választáson, 2006-ban nem indult újra.

A felmérések szerint Cardin toronymagasan vezet Bongino előtt, így nem valószínű, hogy nagy érdeklődést vált ki országos szinten ez a verseny. Az ő példájuk is rávilágít ugyanakkor arra az elnökválasztási kampányzajban gyakran elfeledett tényre, hogy a november 6-i szavazáson nemcsak a Fehér Ház lakójáról döntenek majd az amerikaiak, hanem törvényhozási választások (meg mindenféle népszavazások) is lesznek. Ezek között van néhány nagyon érdekes meccs: Missouriról nemrég már volt szó, de érdemes lesz figyelni a virginiai és a massachusetts-i szenátorválasztásokat is. Sok múlhat ezeken, a végrehajtó hatalom élén álló elnöktől független törvényhozás ugyanis megkerülhetetlen szereplő a kormányzásban, úgyhogy majd visszatérünk még ezekre a csatákra a következő hetekben.