Nem sokáig tartott a politikai idill Barack Obama számára. Múlt héten közzétették a várakozásnál jobb állásadatokat. Hétfőn kijött egy felmérés, amely szerint hosszú idő után először 50 százalék fölé került a megítélése. Kedden nagyot bukott a várható elnökválasztási riválisa. Eközben pedig ő maga vidáman szórakozott a Fehér Házban egy cukorágyúval.

Az elmúlt néhány napban azonban ismét forrong a levegő az elnök körül. Az egész konfliktus egy részletkérdésnek tűnő intézkedéssel kezdődött, amely az egészségügyi reform alkalmazásával függött össze. A reform része az, hogy a munkaadók által nyújtott egészségbiztosításnak a fogamzásgátlásra is ki kell terjednie, és ugyan az Obama-kormányzat hozott egy rendeletet arról, hogy az egyházak kivételt képeznek ez alól, azt is egyértelművé tették, hogy ez a kivételezés nem vonatkozik az egyházi kötődésű intézményekre (például iskolákra). Ez volt az, ami miatt kirobbant a politikai háború.


Obamáék egy egyházi szertartáson - Forrás: Flickr White House

Keresztény szervezetek (elsősorban a fogamzásgátlást leghevesebben ellenző katolikus egyház vezetői) és republikánus politikusok tiltakoztak a döntés ellen, amely szerintük súlyos megsértése a vallásszabadsági jogoknak. A képviselőház republikánus elnöke, John Boehner szerdán azzal vádolta a Fehér Házat, hogy “veszélyesen túlmerészkedett az alkotmányosság határain, és olyan módon avatkozik be a vallásszabadságba, ami amerikaiak millióira van hatással és sérti a nemzet legfontosabb intézményeit”. A republikánusok bejelentették azt is, hogy törvényi úton próbálják megakadályozni a vitatott rendeletnek az alkalmazását.

A Fehér Ház szóvivője ugyan szintén szerdán azt mondta, hogy az elnök nem fog meghátrálni (“minden amerikai nőnek a munkahelyétől függetlenül hozzáférést kell kapnia ugyanahhoz az egészségügyi ellátáshoz, beleértve a fogamzásgátlást is magában foglaló megelőző szolgáltatásokhoz), kissé bizonytalannak tűnik a kormányzati reakció. Egyrészt kiszivárgott, hogy Obamát alelnöke és kabinetfőnöke is óva intette a várható konfliktustól, másrészt az elnök egyik legközelebbi bizalmasa, az újraválasztásán dolgozó David Axelrod kedden arról beszélt egy interjúban, hogy szerinte a Fehér Ház biztosan nyitott valamilyen kompromisszumra az ügyben.

Axelrod nem véletlenül szólalt meg, Obama ugyanis választási szempontból kínos helyzetbe került. Bár felmérések szerint a többség támogatja az elnöki rendelkezést, a konfliktus okozhat politikai problémákat. Ha meghátrál, akkor magára haragíthatja a női szavazókat, akik 2008-as megválasztásában is fontos szerepet játszottak, és egy legutóbbi felmérés szerint is az átlagosnál nagyobb mértékben támogatják. Ha viszont nem változtat az álláspontján, akkor egyrészt feldühíti a katolikus választók egy részét (akik több, az elnökválasztáson kulcsfontosságú államban is nagy számban élnek), másrészt további muníciót ad republikánus ellenfeleinek azokhoz a támadásokhoz, hogy ő egy olyan államot épít, amely beavatkozik az emberek életébe.

A keddi előválasztási fordulókban meglepően jól szereplő Rick Santorum már egyenesen arról beszélt győzelmi szónoklatában, hogy az elnök lábbal tiporja az első alkotmánykiegészítést (amely a szólásszabadság mellett a vallásszabadságot is garantálja), és “rá akarja erőltetni saját szekuláris értékeit ennek az országnak az embereire”. Ráadásul nemcsak a republikánusoktól érkezik kritika, hanem - némileg enyhébb formában - a demokraták egy részétől is. Igaz, ők nem a teljes szabályozás eltörlését, hanem csak puhítását akarják, de ezek a megnyilvánulások is jelzik, hogy mennyire kényes szituációba került az elnök.