Megcsillant a fény az alagút végén. Mint arról már korábban írtam, az elmúlt hetekben egyre inkább kezdett úgy tűnni, hogy a költségvetési kérdésben kialakult patthelyzet a kormányzat leállásához vezethet, pénteken azonban elkezdett kirajzolódni egy kompromisszumos megoldás. A képviselőház republikánus vezetői álltak elő egy olyan javaslattal, amelynek értelmében két héttel meghosszabbítják a március 4-én lejáró, a kormányzati intézmények működését biztosító határozatot. A republikánusok cserében azt várják el, hogy a demokraták egyezzenek bele 4 milliárd dollárnyi megszorításba. Az első nyilatkozatok alapján ők ezt el fogják fogadni, már csak azért is, mert olyan megszorításokról van szó, amelyekre Obama szintén javaslatot tett korábban.


Patthelyzet a Kongresszusban - Forrás: saját fotó

Így most március 18. az új határidő. Addig kell egy újabb, esetleg hosszabb távra is érvényes kompromisszumot tető alá hozniuk a képviselőházat uraló republikánusoknak és a szenátusban többségben lévő demokratáknak. Ez azonban a pénteki fordulat után sem tűnik könnyű feladatnak. A republikánusok továbbra is jelentős, 61 milliárdos megszorítást szeretnének végrehajtani a jelenlegi költségvetési évben, míg a demokraták szerint ez súlyos károkat okozna a gazdaságnak. A két oldalon ráadásul sorra teszik az olyan kategorikus kijelentéseket, amelyek arra utalnak, hogy a republikánusok és a demokraták is a végsőkig el vannak szánva. Amikor John Boehner képviselőházi elnököt megkérdezték, mit szól ahhoz, hogy a megszorítások miatt utcára kerülhet egy csomó szövetségi alkalmazott, akkor ő elintézte azzal, hogy “hát úgy legyen”. Obama elnök pedig jelezte, nem haboz élni a vétójogával, ha a szerinte kockázatos költségvetési javaslatok az asztalára kerülnek.

A meccsnek tehát még közel sincs vége, a pénteki kompromisszumos megoldás egy dolgot azonban világossá tett. A megszorításokat követelő republikánusok is szeretnék elkerülni a kormányzati leállást. Bill Clinton idejében egyszer már megjárták emiatt, ugyanazt a hibát nem akarják kétszer elkövetni.